• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Modele UMF w skali N

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.484 13 1
Strasznie gruba, jak na N-kę. ;) Możnaby ją trochę zeskosować na krawędzi.
W sumie można to zrobić samodzielnie pilniczkiem, tylko czy nie pęknie podczas obróbki? W TT jest jednak prościej, bo wszystko większe...
Wszystko można robić podczas montażu. Ja nie narzucam swojego toku myślenia.

0,3 mm to faktycznie nie dużo, ale optycznie w porównaniu do reszty wagonu wygląda grubo. Rozumiem, że to kwestie technologiczne i uproszczenia modelarskie w małej skali. Co do mocowania: Obecnie tablica też nie jest mocowana do ramy, tylko do podstawy zbiornika za pomocą ukrytego uchwytu na plecach. Można by ten uchwyt wydrukować razem z podstawą zbiornika i po prostu dokleić do niego blaszkę 0,1 mm plecami. Do ramy by się tylko dotykała nóżkami. Pytanie tylko, czy model z takimi rozwiązaniami nie byłby zbyt delikatny do przenoszenia. To zawsze jest kompromis między zabawką a modelem redukcyjnym. Poza tym, modelarz, który kupi zestaw może to sobie spokojnie sam wykonać jak chce.
Pomysł jest do zrealizowania ale łapiesz za to podczas ustawiania wagonu. Przyklejana blaszka w końcu puści i tablica się odłamie.
Robię te wagony już od 18 lat :) Wiem zatem jakich rozwiązań unikać. To z przyklejaniem było już testowane i się nie sprawdziło :)

jack77

Znany użytkownik
Reakcje
664 4 0
Ogólnie to skończyłem poprawki w 406R. Były drobne, wręcz kosmetyczne. Wynikały z przejścia na mniejsza skalę.
Zbieram chętnych na zestawy. Na razie mam dwóch chętnych :p Materiałów mam w sumie na 7 wagonów.
Cena 220zł z kołami.
Gotowy model to bym chętnie kupił, a może dwa w różnym malowaniu. Złożyć może bym złożył, ale pomalować bez aerografu to pewnie nie ma sensu.:confused:

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.484 13 1
Gotowy model to bym chętnie kupił, a może dwa w różnym malowaniu. Złożyć może bym złożył, ale pomalować bez aerografu to pewnie nie ma sensu.:confused:
Niestety nie możemy zaoferować gotowych modeli z powodu braku mocy przerobowych. Tylko zestawy.
Musisz szukać wykonawcy. Jest masa osób na forum, które zajmują się tym niemalże zawodowo.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 12
T
Tabor 17
Tabor 10
A
Tabor 11
H
Tabor 17