• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Modele UMF w skali N

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.361 145 0
Nie rozbierałem bardziej krowy niż potrzeba ale widzi mi się, że bebechy wychodzą z "ramy" -> tzn zmierzyć Ci ten otwór?

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.092 33 0
Model przeskalowany składam do momentu malowania. Elementy nieistotne pomijam bo robiłem te modele już wiele razy i wiem na co zwrócić uwagę a co można odpuścić sprawdzając składalność modelu.
To w takim razie pokaż model z zamontowanym napędem i oświetleniem oraz dekoderem. Mam wrażenie że nawet to nie zostało wykonane, sądząc po dalszej treści dotyczącej pomiarów rozstawów wózka.

Sugerujesz, że powinienem wykonać gotowe modele pod każdego dawcę? Po to aby sprawdzić czy nadaje się każda lokomotywa? Nie da się wszystkiego przewidzieć i dogodzić każdemu.
Wystarczy ze wykonasz jeden złożony model pod konkretnego (dostępnego dawcę) i go zaprezentujesz. Nic innego nie chcę...
projektując i składając model od A do Z to da się wiele przewidzieć.

Większość odpowiedzi na powyższe pytania znajdziesz w instrukcji montażu.
Ale szybko odpowiem na powyższe trzy:
- poręcze montuje się we wcześniej wywiercone otwory w ramie - są na to dołki.
- połączenie budy w ramą jest realizowane na śrubki - tez instrukcja. Podobnie jest opisana kolejność prac, malowanie, kalki i szklenie przy montażu końcowym
- do modelu wejdzie dekoder ale zależy jakiej bazy użyjecie. Jeśli chce się wykorzystać np jako bazą lokomotywę FL wraz z tym balastem to trzeba użyć ich płytek bo są na nich ścieżki. Wszystko trzeba dociągnąć na wysokość budki i tam zainstalować dekoder w wersji "mikro".
- pytałem o poręcze bo żadnych dziur w twoich wydrukach nie widziałem...
- połączenie na śruby mnie zaciekawiło... sprawdzałeś czy wózki z całym maskowaniem nie będą się o nie się blokować. Wystają dość mocno z podwozia i mam obawy o luz w ich rejonie
- no jestem ciekaw jak to wyjdzie z tym dekoderem....

Tak czy siak chętnie zobaczę pierwszy poskładany prototyp w DCC na torze.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.198 10 1
To w takim razie pokaż model z zamontowanym napędem i oświetleniem oraz dekoderem. Mam wrażenie że nawet to nie zostało wykonane, sądząc po dalszej treści dotyczącej pomiarów rozstawów wózka.
Oczywiście, że nie. Pokazałem model do takiej formy, do jakiej go doprowadziłem. Wykonanie gotowego modelu trwa dużo dłużej.
Ja wcale tego nie ukrywałem i każdy widzi na jakim etapie jest dany projekt.
Na razie dostępne są zestawy z dziurką w ramie w osi obrotu wózka. Niestety innej formy obecnie nie jestem w stanie zaoferować.
Dlaczego? Może dlatego, że zaraz mam poród córki i będę miał małe dziecko. Wiem jednak, że to nie powód.

Wystarczy ze wykonasz jeden złożony model pod konkretnego (dostępnego dawcę) i go zaprezentujesz. Nic innego nie chcę...
projektując i składając model od A do Z to da się wiele przewidzieć.
SM42, SP42 na bardzie Brawy i FL zrobiliśmy dużą ilość. Wiem jakie założenia są tam potrzebne aby się to poskładało.
Brawa jest komfortowa bo wózki nie robią konfliktu z niczym. Natomiast cały ten wsad FL nie pasuje do SM42. Trzeba to przerabiać z powodu innego rozstawu wózków. Stąd jestem raczej na nie jeśli chodzi o FL. Ewentualnie jeśli FL to ich wózki tak ale balast frezowany na zamówienie na CNC. Tego co jest nie da się jakoś rozsądnie użyć. Trzeba to pociąć i przerobić. Ja nie wspominam dobrze pracy z tym napędem.

- pytałem o poręcze bo żadnych dziur w twoich wydrukach nie widziałem...
- połączenie na śruby mnie zaciekawiło... sprawdzałeś czy wózki z całym maskowaniem nie będą się o nie się blokować. Wystają dość mocno z podwozia i mam obawy o luz w ich rejonie
- no jestem ciekaw jak to wyjdzie z tym dekoderem....

Tak czy siak chętnie zobaczę pierwszy poskładany prototyp w DCC na torze.
Odpowiedzi masz powyżej. Niestety na razie nie złożyłem gotowego modelu i pokazałem tyle co w tym temacie.
Niestety jestem w tym sam i nie da się wszystkiego zrobić od ręki.
Jw. stan zaawansowania projektu jest tu na bieżąco pokazywany. Ja naprawdę nikogo nie zmuszam do zakupu tych zestawów.
Cieszę się, że Misiek chce pomóc w rozwoju modelu.
Mam jednak wrażenie (może niesłuszne), że Tobie nadepnąłem na odcisk pokazując swoje modele w N bo wchodzę na "Twoje podwórko".
Wrażenie może niesłuszne ale nie lubię jak mnie ktoś wzywa do tablicy jak dziecko w szkole swoimi wyzywającymi postami.
Z góry przepraszam jak kogoś uraziłem niesłusznie.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.473 22 0
SM42, SP42 na bardzie Brawy i FL zrobiliśmy dużą ilość. Wiem jakie założenia są tam potrzebne aby się to poskładało.
Brawa jest komfortowa bo wózki nie robią konfliktu z niczym. Natomiast cały ten wsad FL nie pasuje do SM42. Trzeba to przerabiać z powodu innego rozstawu wózków. Stąd jestem raczej na nie jeśli chodzi o FL. Ewentualnie jeśli FL to ich wózki tak ale balast frezowany na zamówienie na CNC. Tego co jest nie da się jakoś rozsądnie użyć. Trzeba to pociąć i przerobić. Ja nie wspominam dobrze pracy z tym napędem.
Tylko to jest moment do którego dochodzimy w zakresie dostępności baz - typ V100 Brawy w N na eBay używane jest sześć (w tym kilka niby "brandneu"). Nowych nie ma i nie wiadomo, czy w ogóle będą. Doszliśmy zatem do momentu, że sens projektu wymaga oparcie o bazy realne do zdobycia. Inaczej nic się nie sprzeda... Ja wiem, że Misiek ma jedną, to mamy potencjalnie siedem.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.198 10 1
Tylko to jest moment do którego dochodzimy w zakresie dostępności baz - typ V100 Brawy w N na eBay używane jest sześć (w tym kilka niby "brandneu"). Nowych nie ma i nie wiadomo, czy w ogóle będą. Doszliśmy zatem do momentu, że sens projektu wymaga oparcie o bazy realne do zdobycia. Inaczej nic się nie sprzeda... Ja wiem, że Misiek ma jedną, to mamy potencjalnie siedem.
Myślę, że dużo więcej zestawów niż 6 nie pójdzie. To nie jest tak, że tych baz potrzeba nagle 20 na raz. Może oprzeć się na sprawdzonym i pewnym rozwiązaniu zamiast ciąć model za 1000zł, który trzeba jeszcze potem mocno przerabiać.
Misiek kiedyś wspominał jeszcze o jakiś tanich bazach z USA. Pamiętasz Misiek co to było?

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.092 33 0
Oczywiście, że nie. Pokazałem model do takiej formy, do jakiej go doprowadziłem. Wykonanie gotowego modelu trwa dużo dłużej.
Ja wcale tego nie ukrywałem i każdy widzi na jakim etapie jest dany projekt.
Na razie dostępne są zestawy z dziurką w ramie w osi obrotu wózka. Niestety innej formy obecnie nie jestem w stanie zaoferować.
Dlaczego? Może dlatego, że zaraz mam poród córki i będę miał małe dziecko. Wiem jednak, że to nie powód.
Czyli w mojej ocenie (jako zawodowego inżyniera) ten projekt jest na bardzo wczesnym etapie prototypu.... bo jakoś nie widzę sensownej możliwości aby go wziąć na warsztat i sensownie ukończyć tak by model miał napęd i sprawnie poruszał się po makiecie.
Dziwi mnie to bo myślałem że masz bardziej już dawno model przemyślany i opracowany... ale czytając całą dyskusję, tylko się utwierdzam w tym że niestety tak nie jest.
Uświadamiam sobie tylko tyle, że moja metoda projektowania modelu była prawidłowa i najbardziej właściwa. Zapraszam do mojego wątku. Tam masz wskazanego dawcę dostępnego na dzień dzisiejszy. Zarówno modele nowe czy to już pewnie i używane. Cały napęd gładko wejdzie w SM42 bez żadnych przeróbek ramy czy łoża silnika.

No to widząc taki wpis to niestety słabo widzę powodzenie Twojego projektu.
Brawa nie robi modeli od paru lat (od wirusa), dlatego ich dostępność na ebay pewnie znikoma...tak jak to ma też miejsce w temacie BR119 i im podobnych. Może teraz jest ciut lepiej... ale jeszcze z 1 rok temu była totalna mizeria.
Fleischmann wymaga przeróbek w ramie modelu.... no cóż dodam tylko ze swoich doświadczeniach (z przeróbką napędu do UE07 na bazie BR44/BR144) że średnio byłem z tego zadowolony i finalnie poszukałem innego gotowego rozwiązania. Stracony na to czas i energia nie dawała choć troszkę zadowalających efektów. Niestety nie mając odpowiedniego zaplecza maszynowego i doświadczenia, nie widzę możliwości dobrej przeróbki napędu w skali gdzie tak jak pisałem wcześniej .... nawet 0,3mm potrafi zrobić dużą różnicę.
Niestety przerabiany napęd metodą chałupniczą będzie miał tragiczne właściwości jezdne, no chyba że ktoś ma zaplecze i doświadczenie zegarmistrzowskie. Ja nie mam.... dlatego nauczyłem się tego by bazować na seryjnych napędach które najbardziej idealnie odpowiadają oryginałowi. W skali H0 jest to dużo łatwiejsze... to bo tam skala wybacza więcej błędów i niedoróbek.

Odpowiedzi masz powyżej. Niestety na razie nie złożyłem gotowego modelu i pokazałem tyle co w tym temacie.
Niestety jestem w tym sam i nie da się wszystkiego zrobić od ręki.
Jw. stan zaawansowania projektu jest tu na bieżąco pokazywany. Ja naprawdę nikogo nie zmuszam do zakupu tych zestawów.
Cieszę się, że Misiek chce pomóc w rozwoju modelu.
Wierz mi Konradzie - też chce Ci pomóc w tym temacie... bo im więcej takich inicjatyw i dostępnych modeli tym ciekawiej... ale jak widzę jak ten projekt jest robiony na odwal się, to mi tylko jest żal tej całej energii spożytkowanej na to.

Mam jednak wrażenie (może niesłuszne), że Tobie nadepnąłem na odcisk pokazując swoje modele w N bo wchodzę na "Twoje podwórko".
Wrażenie może niesłuszne ale nie lubię jak mnie ktoś wzywa do tablicy jak dziecko w szkole swoimi wyzywającymi postami.
Z góry przepraszam jak kogoś uraziłem niesłusznie.
Nie Konradzie wierz mi, nie nadepnąłeś mi na odcisk pokazując swój model. Wręcz przeciwnie zapraszam cię na "swoje podwórko" i szykuj swoje modele które są:
- przemyślane
- da się łatwo poskładać
- i postawić na makiecie i które jeszcze do tego będą jeździć w składach 20 wagonowych.

Jak zaprezentujesz coś ciekawego i sprawdzonego to sam chętnie zakupię i poskładam.....
tylko muszą być spełnione w/w warunki.
Póki co to widzę tylko radosną twórczość po przeskalowaniu modelu 3D ze skali H0 na N.
Moje posty może i są wyzywające, ale chce abyś opracował model nie skomplikowany i efektowny, taki który średniozaawansowany modelarz może kupić poskładać i się nim cieszyć.
Póki co to takiego tutaj nie widzę.....
Tak czy siak trzymam kciuki.

Modeli lokomotyw i wagonów jest cała masa do opracowania.
Miejsca dla Ciebie i dla mnie jest dużo.... jednakże czytając informację że zaraz Ci się rodzina powiększy to mam przeczucie że zaraz znikniesz na najbliższy rok lub dłużej.....obym się mylił.

Pozdrawiam
Szymon

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.361 145 0
Misiek kiedyś wspominał jeszcze o jakiś tanich bazach z USA. Pamiętasz Misiek co to było?
Nie pamiętam, ale mogę policzyć coś z kolekcji

Na razie policzę FLM:
otwór w ramie: 73,5 x 11,5mm
wg mnie na długość z rezerwą na ruch wózka na boki, wystarczy 63mm

Pośrodku, jest silnik, który ma grubość 12,4mm, długość 15mm (mieści się w kabinie V100)

rozstaw osi w wózku - 14,6mm
rozstaw osi wózków ("czopy skrętu" ? ) 42,5mm
Najlepiej i do tego koniec otworu od osi wózka.
15,2mm (liczone dla otworu długości 73,5mm

Brawa nie robi modeli od paru lat (od wirusa), dlatego ich dostępność na ebay pewnie znikoma...tak jak to ma też miejsce w temacie BR119 i im podobnych. Może teraz jest ciut lepiej... ale jeszcze z 1 rok temu była totalna mizeria.
Od jakiegoś czasu na ebay ogólnie jest posucha na te lepsze modele. Zarówno Niemcy jak i Amerykanie nie raczą sprzedawać dobrych modeli. Jak się któryś zdecyduje to jest za dużo chętnych i cena rośnie.
Polowałem na to z załącznika, brakuje mi do kolekcji, poległem przy 180USD, na warunki amerykańskie to cena za nowy modelczęsto i zdekoderem, albo i nawet z dźwiękiem.
Ale jakbyście chcieli od Niemca starego 50 letniego Arnolda, T3 Minitrixa jeszcze "made in West Germany", albo inny szrot to to akurat jest do kupienia :)

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Alex D

Znany użytkownik
Reakcje
314 2 0
Czy była by możliwość, aby w waszej ofercie pojawiły się zestawy do tzw. waloryzacji poniemieckich parowozów do wersji Ty2, Ty3, Ty4, Ty5, aby uzyskać ten sam efekt, co na waszej stronie https://www.eaos.pl/ty2-n/
W serwisach aukcyjnych można kupić używki BR 42, 44, 50, 52 już od 250 zł. Myślę, że takie zestawy do samodzielnego montażu, w rozsądnej cenie, mogłyby być alternatywą dla nowego Ty2 -1387.
Proszę niech koledzy eNkowcy też się wypowiedzą czy byliby zainteresowani.
Ps. może dałoby się zrobić więcej modeli np. Pm2, Ot1, Oi2, Ok1 Tkt3, Oko1, TKw1 itp.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.198 10 1
Czy była by możliwość, aby w waszej ofercie pojawiły się zestawy do tzw. waloryzacji poniemieckich parowozów do wersji Ty2, Ty3, Ty4, Ty5, aby uzyskać ten sam efekt, co na waszej stronie https://www.eaos.pl/ty2-n/
W serwisach aukcyjnych można kupić używki BR 42, 44, 50, 52 już od 250 zł. Myślę, że takie zestawy do samodzielnego montażu, w rozsądnej cenie, mogłyby być alternatywą dla nowego Ty2 -1387.
Proszę niech koledzy eNkowcy też się wypowiedzą czy byliby zainteresowani.
Ps. może dałoby się zrobić więcej modeli np. Pm2, Ot1, Oi2, Ok1 Tkt3, Oko1, TKw1 itp.
Zestawy części odlewanych z mosiądzu do N mamy w ofercie już parę lat.
Trawionki wykonujemy na zamówienie z racji tego, że nie ma uniwersalnego zestawu do konwersji. Poza tym zainteresowanie nie jest tak duże aby mieć taki zestaw do każdego typu parowozu.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.198 10 1
Zestawy części odlewanych z mosiądzu do N mamy w ofercie już parę lat.
Trawionki wykonujemy na zamówienie z racji tego, że nie ma uniwersalnego zestawu do konwersji. Poza tym zainteresowanie nie jest tak duże aby mieć taki zestaw do każdego typu parowozu.
Odpisałem już jednemu koledze na PW ale być może wszystkim się przyda.

"Do N mam dwa zestawy części dostępnych na gałązkach, które sprzedaję w całości po 70zł/gałązka.
20250531_110538.jpg
Na tych gałązkach mamy:
gwizdawka 5 tonowa
inżektor Friedmana
zawór kulowy/odolejacz do inżektora Friedmana
inżektor Nathana
zawór odcinający/sterujący Nathana
odolejacz
prasa smarna Friedmanna
prasa smarna starego typu, austriacka
prądnica
skrzynia narzędziowa Ty2
wlew do sodafosu/fosolu
zawór kątowy(prawy+lewy)
zawór pop-coale H0 Ty4, Pm2
zawór pop-coale H0

Jeśli czegoś nie ma z mosiądzu to może być z 3D. Pełna oferta jak w H0.
https://www.eaos.pl/detale-do-parowozow-w-skali-h0/

Dodatkowo mam jeszcze reflektory parowozowe w cenie 20zł/kpl.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.198 10 1
Koszt trawionek zależny od konkretnego typu parowozu. Jeden ma więcej trawionek np Ty2 czy Ty4 a drugi ma mniej np Pt31 czy Oi2.
Koszt zestawu trawionek w N zaczynamy od 120zł.
Sumarycznie najtańszy zestaw części to 120zł trawionki, 2x70zł odlewy mosiężne i 20zł reflektory. W sumie 280zł.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 12
T
Tabor 17
Tabor 10
A
Tabor 11
H
Tabor 17