Wiadomo, co stało się z parowozami produkcji Fabloku:
348/1930 -> (PKP) TKp30-1 -> (1939, DRG) 92 2601 -> skasowany: 13.12.1951
349/1930 -> (PKP) TKp30-2 -> (1939, DRG) 92 2602 -> skasowany: 13.12.1951
Źródło:
http://www.beitraege.lokomotive.de/datenbank/d_datenbank.html
Natomiast jedynym znanym mi źródłem, wspominającym o przejęciu po wojnie parowozów produkcji niemieckiej jest przywołana publikacja Bogdana Pokropińskiego, gdzie oczywiście nie ma żadnych bliższych informacji na ten temat poza tym, co już napisałem.
I na koniec przydługie tłumaczenie mojego wynurzenia dotyczącego epok modelarskich na język polski:
W swoich zapowiedziach Tillig wskazuje, że parowóz TKp30 będzie oznakowany w epoce II, czyli ma to być parowóz przedwojenny, produkcji Fabloku. Jako TKp30-1 i TKp30-2 parowozy te służyły na PKP do roku 1939, potem zostały przejęte przez Niemców. Natomiast na dostępnych zdjęciach i grafikach pokazujących prototyp modelu widać, że jest to praktycznie przemalowanka (co prawda z drobnymi zmianami wyposażenia) parowozu ELNA 6 produkcji niemieckiej. A to oznacza, że model mógłby przedstawiać parowóz przejęty przez PKP po wojnie (zakładając, że takie parowozy rzeczywiście znalazły się na stanie PKP), czyli należący już do III epoki modelarskiej. Tak więc jeżeli połączymy informacje udostępnione przez producenta, wychodzi na to, że będzie to model przedstawiający (domniemany, ja nigdy nie trafiłem na żadne zdjęcie tych parowozów powojennych) parowóz, który realnie mógł występować na PKP tylko po 1945 roku (czyli III epoka modelarska), oznakowany jako parowóz przedwojenny (czyli II epoka modelarska). Lepiej wyjaśnić tego nie potrafię.