• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor Modele do składania.

Reakcje
0 0 0
Witam,
Wracam tutaj po baaaardzo wielu latach z postanowień, żeby coś podłubać. Świat modelarski poszedł do przodu i są osoby które produkują wersje do złożenia. Stąd moje pytanie, kogo możecie polecić, a może ktoś sam się pokaże z modelami.
Co mnie interesuje:
- PKP
- epoka IV - VI
- bardziej lokomotywy i zespoły niż same wagony, czy parowozy
- skala H0
- modele na półkę, a nie do jazdy
- modele raczej prostsze, bo bardziej interesuje mnie postawić 5x SM42 w różnym malowaniu/detalach niż jedną z idealnym rozmieszczeniem nitów
- poza kartonem materiał w zasadzie dowolny (każdego będę się uczył)
- modele przy których coś trzeba porobić (obrobić wydruk/odlew), dorobić drobne elementy itd

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.081 449 99
Masę modeli z kompletnymi instrukcjami to jest w zasadzie tylko modeli kartonowych (jeśli chodzi o PKP do samodzielnego sklejania). Są też wycięte laserem. Polecam. Zabawy na długi czas. Z plastikowych nie spotkałem. Raczej pojedyncze wagony.
Piszesz, że nie parowozy tylko lokomotywy (parowóz to też lokomotywa), czyli chodzi ci o spalinowozy i elektrowozy zapewne.

Dostępne są też modele z blaszek fototrawionych, ale z doświadczenia wiem, że tu z instrukcjami krucho. Musiałbyś u źródła dopytać, np. tutaj: https://ostbahn-mk.pl

Trochę nie rozumiem podejścia, bo piszesz, że "modele raczej prostsze", a za chwilę nadmieniasz o czynnościach podchodzących pod rozbudowę, tzn: "- modele przy których coś trzeba porobić (obrobić wydruk/odlew), dorobić drobne elementy itd".

W zasadzie w każdym modelu można coś zrobić lepiej niż producent modelu to zaplanował. Kwestia wiedzy o wyglądzie oryginału i dobrych chęci.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 0