• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Modele do przeróbki na tabor PKP H0e

sabond9

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Szukam modeli lokomotyw i wagonów w skali H0e, które można łatwo przerobić na tabor wąskotorowy PKP.
Interesują mnie głównie modele z kolei niemieckich, które po wojnie były używane przez PKP.
Czy możecie polecić, które modele lokomotyw i wagonów najlepiej się do tego nadają? Jeśli znacie konkretne nazwy lub numery katalogowe – super, będzie łatwiej je znaleźć w internecie.
Z góry dzięki za pomoc!

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.903 32 2
Wydaje mi sie że takie modele poprostu nieistnieją. Może coś by się znalazło, kakieś unikaty, które akurat gdzieś po wojnie jeździły, ale raczej trudna sprawa. Przedwojenny tabor wąski wogóle prawie nie wystepuje w modelach.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.281 88 0
Rzemieślnicy poszli raczej w wydruki 3D. Wykończenie takiego wydruku wydaje się łatwiejsze, niż przeróbka.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.900 446 99
Szukam modeli lokomotyw i wagonów w skali H0e, które można łatwo przerobić na tabor wąskotorowy PKP.
Interesują mnie głównie modele z kolei niemieckich, które po wojnie były używane przez PKP.
Czy możecie polecić, które modele lokomotyw i wagonów najlepiej się do tego nadają? Jeśli znacie konkretne nazwy lub numery katalogowe – super, będzie łatwiej je znaleźć w internecie.
Z góry dzięki za pomoc!
Parowóz "HF" produkowany w modelu może posłużyć za model takiego parowozu używanego na sieciach wąskotorowych naszego pięknego kraju. Nie wykluczone zapewne są przeróbki, ale od bidy...

Model: KLIK

Oryginał: Wciaz pod para... | Polskie parowozy

Par_Haj_2.jpg

Par_Haj.jpg

Inny egzemplarz jako muzealny: https://polska-org.pl/7716609,foto.html

Tutaj trochę info o tym typie: HF (parowóz) – Wikipedia, wolna encyklopedia

...wraz z poniższą informacją:

W Polsce po I wojnie światowej pozostało po zaborcach około 180 parowozów tego typu, a dodatkowo zakupiono 50 nowo zbudowanych. Używane były przez PKP koleje leśne, cukrownicze i przemysłowe. Na PKP w okresie międzywojennym nosiły oznaczenia D z numerem dyrekcji, a po II wojnie światowej serię Tx1 z numerami od 291 do 359, w 1961 roku zmienioną na Tx2[4]. Na kolejach leśnych Lasów Państwowych po wojnie były oznaczane serią Tx (jak ten na obrazku wyżej) z numerem taborowym bezpośrednio po literach. Na PKP pracowały do 1970 roku, a do początku lat 80. wykorzystywane były jeszcze na innych kolejach Zostały wycofane z powodu trudności z ich naprawą przez zakłady taboru. W Polsce pozostało 16 nieczynnych parowozów muzealnych tego typu.

Trochę o modelu:

Producent: Minitrains
Kod produktu: 1021
Skala: H0e

Załączniki

Ostatnio edytowane:
Reakcje
187 0 0
A czy nie jest tak, że HFka jest nie tylko przewymiarowana względem rozstawu kół, ale i sama w sobie nie jest w 1:87, tylko w 1:72/1:76?

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.231 145 0
Znalazłem taki wątek na jakimś forum brytolskim. Dla pewności zmierzylem i... w sumie sam nie wiem, ale dla mnie z grubsza się zgadza. Zwłaszcza, ze od czapy gościu porównbywał z figurkami 1:64 ;)

Mogę podać wymiary modelu ;)