• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele bez napędu

Reakcje
0 0 0
Witam. Niedługo zabieram się za swoją pierwszą dioramę. Jak zapewne każdy chciałbym mieć na niej jakieś modele i tu moje pytanie: czy można gdzieś kupić modele bez napędu, bo po co mam płacić np. 700 zł za lokomotywę która na mojej dioramie i tak nie będzie jeździć??

Reakcje
0 0 0
Wkrótce będzie dostępny model drezyny WM5. Bez napędu ten model będzie kosztował ponad 2 x mniej niż ten sam model z napędem . O szczegóły zapraszam Ciebie na PW.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 122 22
No nie. Raczej ciężka sprawa.
Nawet jeśli ktoś kupi model i go wybebeszy, na przykład potrzebuje z niego napędu, to ale zazwyczaj oznacza to tyle, że nie będzie albo całego podwozia, albo przynajmniej wózków. A zatem nie będzie to model tylko pozbawiony własnego napędu, ale i istotnych części wyposażenia zewnętrznego. I takie modele się pojawiają na Allegro, w postaci samych bud.

Może raz na jakiś czas na Allegro coś się pojawi, co spełniałoby Twoje oczekiwania, ale raczej to ciężka sprawa.

K

Kpt.Nemo

Gość
W ofercie Italieri są dwa parowozy, niemieckie jeśli Ci to nie przeszkadza, do sklejania w H0, cena jest nie wyższa niż 80 PLN.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.355 145 0
No tak, ale te Roco to w zestawie z modelem napędzanym.
Wyjątkiem jest oczywiście amerykaniec, ale to już oddzielny temat (tzn. jest łatwiej zdobyć takie coś)

Najlepiej radzi Nemo - modele te są dobre na dioramkę, a ich cena bywa zdecydowanie najkorzystniejsza.
W dodatku jeden zdaje się jest "polski" - ten bez tendra kabinowego.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.207 66 5
Może zacznijmy od tego, co to za diorama i co na niej będzie. Wtedy można pokombinować z taborem. Jeśli to diorama jakiejś zapomnianej bocznicy, to można kupić za grosze "złom modelarski" i jeszcze go trochę "dobić" (spatynować) :)

Konrad, prosimy o jakieś szczegóły, może planik :)?

OP
OP
konrad10
Reakcje
0 0 0
Planik może zrobię jak przyjdą pierwsze tory to wtedy będę wiedział ile mogę miejsca poświęcić. To ma być taka "diorama" która chcę postawić na szafce czyli wymiary będą 70cm długości i tylko 30cm szerokości :( Ja na razie tylko tyle mogę miejsca poświęcić. To może nawet nie można nazwać dioramą 8) Pomysł z zapomnianym szlakiem mi się podoba, ale ja bym zrobił pół na pół czyli jeden tor strasznie zarośnięty i na nim złom a drugi tor w użytku na którym będą stać normalne modele. A wiesz gdzie można nabyć jakiś złom, bo przeglądałem sklepy modelarskie i alledrogo i nigdzie nie ma złomów?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.207 66 5
Np.: http://allegro.pl/zlom-kolejkowy-h0-od- ... 41612.html

Generalnie możesz poszukać w "zestawach", w sklepach nie znajdziesz :)
Nie wiem, skąd jesteś, ale złom, czyli nieczynne, uszkodzone itp lokomotywy i wagony możesz kupić też na giełdzie modelarskiej (Katowice, każda pierwsza niedziela miesiąca).
Na dioramę szkoda nowych torów, lepiej też kupić używane (mam trochę takich, to możemy się ew. na priv ugadać).

pozdr

OP
OP
konrad10
Reakcje
0 0 0
Witam. Wraz z czytaniem forum i innych wątków pojawiły się nowe pytania:
1.Czym przykleić tory do korka i czym korek przykleić do sklejki i jak się przyklei tory i korek to kiedy szutrować i jak?
2. Jak podłączyć semafor KLUBY widoczny w załączniku?
3. Jakie trawy najlepiej wybrać?

Prosiłbym też o przeniesienie wątku do działu planuję.

Pozdrawiam

Załączniki

OP
OP
konrad10
Reakcje
0 0 0
Witam. Mam takie pytanie w sprawie podłączenia prądu do torów. Co jest potrzebne, żeby podłączyć prąd do torów i jak zrobić, żeby lokomotywa stała w miejscu, ale żeby światła się świeciły??

PS. Mógłbym też prosić o odpowiedź na pytania z poprzedniego posta?

Pozdrawiam

A

Adam-H0

Gość
Napisz ile masz lat - wtedy bedzie jasne dlaczego pytania sa tak ciekawe ??
;)
i napewno dostaniesz odpowiedz 8)
bo jak dorosly modelarz zadaje takie pytania - to sa ignorowane :roll:

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
konrad10 napisał(a):
Witam. Mam takie pytanie w sprawie podłączenia prądu do torów. Co jest potrzebne, żeby podłączyć prąd do torów i jak zrobić, żeby lokomotywa stała w miejscu, ale żeby światła się świeciły??

PS. Mógłbym też prosić o odpowiedź na pytania z poprzedniego posta?

Pozdrawiam
Odpowiedź na pytanie 2. dostałeś na Priva, aby nie zaśmiecać wątku.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 7
Tabor 2
A
Tabor 38
A
Tabor 85