TLLK napisał(a):
Tak pojawiła się taka informacja w pewnym określonym kontekście, ale nie reagowałem... 8)
Mam i miałem sporo różnych modeli żywicznych i z takim zjawiskiem się nie spotkałem.
Zasada jest prosta: jeśli odlew jest wykonany z niskiej jakości lub "poczarowanej - przeterminowanej" żywicy może zacząć się wypaczać. Niekorzystne warunki składowania modelu lub wystawiania go na zmienne warunki temperaturowe także mogą spowodować odkształcenia ale wcześniej zacznie to moim zdaniem sygnalizować przebarwianie lakieru, którym model jest pokryty.
Nie jest to zjawisko powszechne i zdaje się raczej występować u pancerniaków skąpiących kasy na oryginalne odlewy np: Verlindena i kupujących pokątnie nielegalne kopie. Kopista (złodziej)się niczym nie przejmuje i do form wlewa najgorsze (czytaj najtańsze) komponenty....
Ja w manufakturze mam do czynienia z wypaczaniem odlewów modeli w trakcie sieciowania żywicy przy jednoczesnym złym ustawieniu początkowym samej formy. Z prawidłowo wykonanej i eksploatowanej formy odlewy wychodzą cacy.
To tyle z TOLOLOKO.
Wasz
Tak Tolek ma rację, jest dokładnie tak jak napisał, ja otrzymuję wiele zapytań o żywicę jakiej uzywam do odlewów.
Generalnie żywice firmy Axon F32 do odlewów bez próżni oraz F19 do odlewów w komorach próżniowych(dłuższy czas życia).
Żywica musi być ,,w terminie użycia,, jeśli nie jest to nie radzę jej uzywać
Żywicę trzeba zakupić u dystrybutora a nie na alledrogo gdzie sprzedawane sa żywice po rozlaniu do mniejszych opakowań zawarta jest w nich wilgoć i powietrze więc po wlaniu do formy wyjdą kwiatki.
Po odlaniu nie należy wyciągać odlewu a odczekać ok 24 godzin aby żywica spokojnie ,,doszła,,
Miałem kiedyś pudło ET21 wykonane przez firmę Modela dla firmy Jankol, pudło było krzywe i powierzchnia łuszczyła się(wyglądało to miejscami jak kilka warstw z powietrzem w srodku, w ścianach pudła były bąble powietrza(wewnątrz, nie byly otwarte), spowodowane to było urzyciem starej żywicy oraz zbyt szybkim wyjęciem z formy.
Pewnie znów wywołam wojnę ale cóż damy rade