Świetny pomysł i świetny model. Faktycznie zdjęcia trochę słabe ale co do wielkości to ja od kilkunastu już lat wykorzystuję zwykłego łindołsowego painta do kadrowania i zmniejszania zdjęć. Nie stosuję więc żadnych opcji aby wykonać jakieś czary-mary z balansem bieli czy kolorami bo ich w tym programie nie ma ale jeśli zdjęcie jest w miarę dobre nie widzę takiej potrzeby. Trzeba wykonać zdjęcie z większej odległości aby było ostre a potem wyciąć (wykadrować jak to się chyba fachowo nazywa) fragment, który chce się zaprezentować. A jeśli chodzi o zdjęcia ze smartfonów to przy słabym oświetleniu wychodziły mi one wewnątrz budynków dużo lepsze/ostrzejsze/jasniejsze niż te wykonane dość starym aparatem cyfrowym 'normalnym.'
Poniżej kilka
zdjęć ekranu obrazujących jak można wykorzystać kilka z opcji łindołsowego
painta do przygotowania zdjęcia.
Edycja - jeśli plik jpg jest skojarzony z mspaint(pbrush), jeśli nie jest odpala się pbrush'a i plik->otwórz
Otwiera się zdjęcie w rozdzielczości aparatu czyli za duże
Więc korzystam z opcji
Pomniejsz (nie zmniejsza rozmiarów zdjęcia a jedynie jego zobrazowanie na ekranie)
Potem wycinam interesujący mnie fragment zdjęcia (aby nie pokazywać tego co leży na biurku czy kanapie za modelem)
Następnie Ctrl+C, potem najprościej zmniejszyć ciągnąc za prawy dolny róg zdjęcia w górę do rozmiarów mikroskopijnych i Ctrl+V, mam wklejony fragment zdjęcia i na koniec zmniejszenie do sensownych rozmiarów
Mam nadzieję że wiadomo o co chodzi, trzeba pokombinować i na tym chyba zakończę działalność forumową w roku 2020 i wszystkim forumowiczom życzę Szczęśliwego Nowego Roku 2021 roku.
PS. A co robisz z 'siarką' z tych zapałek ? Ja za młodu ostrugałem chyba z 20 pudełek zapałek, ubiłem to w grubym mazaku pozbawionym wcześniej wkładu i taką
rakietę odpaliłem na balkonie w stronę przeciwnego bloku. Nie pamiętam czy to poleciało ale pamiętam że przez 20 minut po wydaniu polecenia 'ognia!' widziałem w oczach tylko jasność.
Nie róbcie tego w domu, jak powiedziałby amerykański policjant wyświetlany na zakończenie niektórych programów TV
made in USA