• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Manufaktura Model wagonu 408S Uacs

KacperET22

Znany użytkownik
Reakcje
530 1 0
Dobry wieczór wszystkim :)

Aby poprawić nastroję wszystkim przed nadchodzącym weekendem, pragnę zaprezentować Wam projekt wagonu 408S.
Prace nad tym modelem rozpocząłem już w 2022 roku, jednak przez brak możliwości dopiero teraz udało mi się go zmaterializować.
Wszystko jest na finiszu, dojdą tylko spawy na samych zbiornikach.
Najbardziej zależało mi aby model wyróżniał się detalami, ze względu na sceptycyzm ukierunkowany w stronę wydruków 3D, dlatego też prototypowanie zajęło sporo czasu, aby finalny model robił "wow", będąc nieodstającą alternatywą dla bardzo ograniczonego wyboru tych wagonów ;)

Model ukaże się już w docelowym odcieniu. Będzie wymagał jedynie uzbrojenia go w osie, sprzęgi, oraz kalki we własnym zakresie.
Tak jak poprzednio, będzie on skręcany na śrubki Phillips 2.5x8mm.

Zdjęcia gotowego modelu oraz informacje co do zamówień przedstawię w ciągu najbliższych tygodni. Na ten moment rendery samego projektu :)

Screenshot 2024-10-25 at 19.07.14.png

Screenshot 2024-10-25 at 19.09.13.png

OP
OP
KacperET22

KacperET22

Znany użytkownik
Reakcje
530 1 0
Cześć wszystkim! :)
Bardzo chciałbym podziękować za słuszne uwagi. Zbiorniki zostały poprawione, na takie jakie powinny być.
Nie pozostaje nic tylko puścić do druku ostatni już prototyp :) Efekty na dniach.

1730298066736.png

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.565 120 86
Tych "betoniarek" to już jest zatrzęsienie... A może by tak ktoś wypuścił wagon do przewozu tlenku glinu (Uaoos 405S)?

1000000846.jpg

Źródło zdjęcia: World Rail Photo

Ostatnio edytowane:
OP
OP
KacperET22

KacperET22

Znany użytkownik
Reakcje
530 1 0
Tych "betoniarek" to już jest zatrzęsienie... A może by tak ktoś wypuścił wagon do przewozu tlenku glinu (Uaoos 405S)?

Zobacz załącznik 1082222

Źródło zdjęcia: World Rail Photo
Jak zaczynałem ten projekt w 2022, to sytuacja rynkowa tych wagonów nie różniła się znacząco od dzisiejszej ;)
Dalej mamy wagony jednego producenta, których zakup jest możliwy chyba głównie dla "wtajemniczonych".
Cena na rynkach wtórych nadal jest zawrotna, i od pewnego czasu sporo modeli zaczęło wisieć.

Ja ten wagon zrobiłem dla siebie. Mając już kilkuletnie doświadczenie w projektowaniu połączyłem je z pasją do kolejkarstwa.
Niestety skompletowanie składu (10 gotowych wagonów) zwyczajnie nie jest na moją kieszeń i w aktualnej sytuacji mi się nie kalkuluje mając dostęp do takich narzędzi, a jeśli ktoś jeszcze poza mną na tym skorzysta to będzie mi bardzo miło. Mam nadzieje, że Pan @Robert Reschka prężnie doprowadzi swój projekt do końca, gdyż jest to bardzo ciekawy wagon. Ale z jego strony to już trochę wyższa liga ;)

OP
OP
KacperET22

KacperET22

Znany użytkownik
Reakcje
530 1 0
Cześć wszystkim!

Tak aby dobrze zakończyć ten tydzień, pragnę Wam przedstawić ostatni prototyp jaki wyszedł z drukarki.
Z prac, które zostały do wykonania to przede wszystkim odchudzenie drabinki - nie jest tak filigranowa jak inne elementy wagonu, da się to zrobić lepiej. Brakuje na ten moment również połaczenia zbiorników biegnących na dół do podstawy zbiorników. Wykończenia wymaga również podwozie. Stąd też następny model ukaże się prawodpodobnie w docelowym kolorze z uwzględnieniem wszystkich poprawek.

Pozostaje tylko kwestia opakowań. Chciałbym aby model wyjeżdżał już w postaci złożonej w pudełku z odpowiednią wytłoczką. Poszerzyłoby to na pewno grono odbiorców. Nadal pozostawałaby tylko kwestia osi, sprzęgów i (być może)oznaczeń.
O cenie poinformuję jak już wszystko będzie dopięte na ostatni guzik. Na pewno będzie konkurencyjna :)

Zapraszam do skromnej fotorelacji oraz standardowo do dyskusji.

IMG_2865.jpeg

IMG_2867.jpeg

IMG_2869.jpeg
IMG_2868.jpeg

OP
OP
KacperET22

KacperET22

Znany użytkownik
Reakcje
530 1 0
To ostatecznie ja na nim zarobię, a nie Ty :) Ty pójdziesz i wydasz pieniądze, a ja będę miał wagon zbudowany za pomocą własnej wiedzy i okiełznanych mi narzędzi - za bardzo niewiele.