• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

mocowanie torów.....

daroTRN

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam czy naprawdę przybijanie torów do uprzednio położonego korka jest aż takim złym pomysłem, boję się trochę kleić tory bo jak mi coś nie wyjdzie to lipa będzie :(..... a i jeszcze jedno mam w planach wyklejenie całego blatu korkiem a nie tylko pod torami czy to też zły pomysł ? nie mam doświadczenia żadnego w tym kierunku... a nie chciałbym bym nic skopać może ktoś będzie tak uprzejmy i podrzucił mi może jakieś filmiki na youtube na temat ciecia korka, itd widziałem kilka o szutrowanie ale kurcze nie ma nic i cieciu korka :( pozdrawiam

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Zanim przykleisz możesz wszystko przytwierdzić za pomocą pinezek. Bierzesz nóż do tapet, jakąś płytę pod spód, jakiś przedmiot z prostą krawędzią i jedziesz ze światem ;), tutaj dużej filozofii nie ma.

OP
OP
daroTRN

daroTRN

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zanim przykleisz możesz wszystko przytwierdzić za pomocą pinezek. Bierzesz nóż do tapet, jakąś płytę pod spód, jakiś przedmiot z prostą krawędzią i jedziesz ze światem ;), tutaj dużej filozofii nie ma.
Proste odcinki to nie problem.... tak myślę ale jakieś łuki, zwrotnice z zamocowanym sterowaniem za diabła nie widzę tego.....

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Tor możesz przykleić punktowo ,możesz także przykręcić np. wkręty PIKO , mocowanie pinezkami , w sklepie z korkiem są już dostępne gotowe profile ,alternatywą jest uniwersalny podkład pod tory 7,3 m (Gąbka ścięta 45 stopni )

OP
OP
daroTRN

daroTRN

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tor możesz przykleić punktowo ,możesz także przykręcić np. wkręty PIKO , mocowanie pinezkami , w sklepie z korkiem są już dostępne gotowe profile ,alternatywą jest uniwersalny podkład pod tory 7,3 m (Gąbka ścięta 45 stopni )
w temacie gąbek może takie coś ?
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=251_875&products_id=74509
a może takie coś ?
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=251_875&products_id=58507

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Kolega Merlin podlinkował Ci sklep z korkiem ( profilowane 45 stopni ) a ten podkład uniwersalny ( NOCH 95952 ) jest bez szutru szara gąbka identyczna jak profile z korka ,tez z szutrem jest droższy i mniej realistyczny
[DOUBLEPOST=1424381389][/DOUBLEPOST]Jakiego torowiska używasz ??

OP
OP
daroTRN

daroTRN

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolega Merlin podlinkował Ci sklep z korkiem ( profilowane 45 stopni ) a ten podkład uniwersalny ( NOCH 95952 ) jest bez szutru szara gąbka identyczna jak profile z korka ,tez z szutrem jest droższy i mniej realistyczny
[DOUBLEPOST=1424381389][/DOUBLEPOST]Jakiego torowiska używasz ??
moje tory to piko

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.443 2 0
Niewiem, jak to jest dokładnie z torowiskiem, ale czy używając korka (innych takich) z wyciętymi miejscami na podkłady tory nie różnią się odległością między torami? Jeśli tak, warto na to zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Proste odcinki to nie problem.... tak myślę ale jakieś łuki, zwrotnice z zamocowanym sterowaniem za diabła nie widzę tego.....
Ja przed przyklejeniem przymierzam na sucho, maluję markerem linię krawędzi podkładów i później łatwiej mi formować łuk. Jak wolisz gwoździe to użyj ich zamiast kleju. Piko ma otwory na gwoździe więc nie będzie się to aż tak raziło w oczy. Gdyby jednak to przysyp to szutrem miejsce gdzie widać łebki gwoździów.

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Ja układając chwytam tor taśmą dwustronną w kilku miejscach, a jak już jest ok przytrzymuje pinezkami i zalewam lekko wikolem 50% z wodą - nie widać tego potem spod szutru, a i szutru niej wychodzi

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
dziękuję za wszystkie cenne informacje :) aczkolwiek sam nie wiem co wybrać :)
Co do tego podkładu gąbkowego obsypanego szutrem z w głębieniami na podkłady ,jeżeli użyjesz do rozjazdu zestawu dedykowanego do tej "gąbki" to wysokość będzie ok , to mniej więcej wygląda tak ,mały arkusz gąbki bez wgłębień i woreczek z szutrem o odpowiedniej barwie.Miałem tą "gąbkę" kiedyś ,a na rozjazdy to skalpelem wycinałem i dokleiłem tak aby pasowało ,z tego z rolki szczerze mało to realistycznie wygląda ,sam kształt tej gąbki ciut jak by mało ostry i po zaokrąglany a'la nasyp , też i cena tylko zbyt wysoka jak na takie badziewne wykonanie i tylko 5 m ( szuter słabo się trzyma tej gąbki i ciągle się kruszy ,a i skromnie obsypane ) nie polecam tego produktu.Drugi podkład ten szary ( bez szutru) też firmy NOCH cena 45-50 zł za 7,3 m no i ten produkt jest alternatywą dla drogiego podkładu Fallera ,65-80 zł za 3 metry podkładu ,kształt jest taki sam tyle ,że ten jest z gąbki ,którą jak obsypiesz tłuczniem i zalejesz klejem będzie sztywna i zwarta ,a Fallerowy jest bardziej ( gumiasty ) No i od nie dawna jest dostępny korek modelarski w sklepie korkowy.. ble ..pl i tutaj cena jest bardzo atrakcyjna , jak w uwagach zamówienia wpiszesz nazwę naszego forum dostaniesz 10% zniżki na zakupy ,przekalkuluj sobie i zdecyduj który produkt kupisz czy uniwersalny 7,3 m lub korek modelarski .:)

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
A ja na pewnym kawałku makiety, którą robiłem dawno dawno temu, tam gdzie miałem dostęp od spodu, nawiercałem dziurki 1,5 - 2 mm przez sklejkę i podtorze, tak aby wypadały dokładnie pod podkładami (co 4-5 podkład) - blisko obu końców ale pomiędzy szynami - i przywiązywałem tor czarną nitką owijaną wokół podkładu, która optycznie "ginęła w tłoku". Chodziło mi o łatwą demontowalność dla korekty układu szyn, co się sprawdziło.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
W miejscu gdzie zaczyna się peron ,na odcinku 30 cm ,zamiast podkładu użytego pod całe torowisko ,można zastosować inny materiał jako podkład np . używasz korka ,na peron daj tekturę lub listwę drewnianą .W ten sposób można uzyskać fajny efekt dźwiękowy ( prawie taki sam gdy skład przelatuje 160 km/h przez stację ) i słychać taki fajny świst.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.175 508 29
Przybijanie gwoździami, wiązanie czarną nitką,Panowie mam wrażenie że cofacie się do lat siedemdziesiątych, jeszcze tor z podkładami kartonowymi i będzie komplet.
Wygląda jakby nasz dzielny budowniczy miał zamiar średnio raz dziennie korygować układ torowy.