Cześć
Od dłuższego czasu chodził mi po głowie pomysł na wykonanie mobilnego stanowiska modelarskiego, żeby można było w wolnej chwili podłubać coś w domu bez potrzeby jeżdżenia do pracowni.
Podstawowe założenia projektu:
- określony wymiar u mnie to 100x50 cm ( akurat tyle wolnego miejsca miałem w domu)
- możliwość zamknięcia całego bałaganu bez potrzeby sprzątania rozgrzebanego modelu
- jak największa liczba schowków na drobiazgi
- przyjazny wygląd żeby nie szpeciło w mieszkaniu
- mobilność
Materiał na który się zdecydowałem to płyta MDF. Plan miałem naszkicowany na kartce wiec zabrałem się za formatowanie materiału i pierwsze skręcanie.
Pierwsze przymiarki:
Później zabrałem się za klapę która będzie zamknięciem. Wykonałem w niej frez pod listwę led która będzie doświetlać stanowisko do pracy.
Listwa pasuje
Następnym krokiem było wykonanie dużej szuflady:
Szuflada już na swoim miejscu:
Dorobiłem front:
Kolejny krok to zamocowanie pokrywy:
Szpachlowanie, malowanie, lakierowanie…
Teraz przyszedł czas na zabudowanie środka:
Dorobiłem jeszcze trochę przegródek w szufladzie dla utrzymanie porządku:
Poniżej mobilne stanowisko już w swoim miejscu docelowym:
Jeszcze zostało kilka drobiazgów do dokończenia ale juz można dłubać. Teraz tylko trzeba wyposażyć w wszystkie niezbędne narzędzia, przybory i można działać.
Pozdrawiam
Maciek
Od dłuższego czasu chodził mi po głowie pomysł na wykonanie mobilnego stanowiska modelarskiego, żeby można było w wolnej chwili podłubać coś w domu bez potrzeby jeżdżenia do pracowni.
Podstawowe założenia projektu:
- określony wymiar u mnie to 100x50 cm ( akurat tyle wolnego miejsca miałem w domu)
- możliwość zamknięcia całego bałaganu bez potrzeby sprzątania rozgrzebanego modelu
- jak największa liczba schowków na drobiazgi
- przyjazny wygląd żeby nie szpeciło w mieszkaniu
- mobilność
Materiał na który się zdecydowałem to płyta MDF. Plan miałem naszkicowany na kartce wiec zabrałem się za formatowanie materiału i pierwsze skręcanie.
Pierwsze przymiarki:
Później zabrałem się za klapę która będzie zamknięciem. Wykonałem w niej frez pod listwę led która będzie doświetlać stanowisko do pracy.
Listwa pasuje
Następnym krokiem było wykonanie dużej szuflady:
Szuflada już na swoim miejscu:
Dorobiłem front:
Dorobiłem jeszcze trochę przegródek w szufladzie dla utrzymanie porządku:
Poniżej mobilne stanowisko już w swoim miejscu docelowym:
Jeszcze zostało kilka drobiazgów do dokończenia ale juz można dłubać. Teraz tylko trzeba wyposażyć w wszystkie niezbędne narzędzia, przybory i można działać.
Pozdrawiam
Maciek
- 4
- 20
- 9
- Pokaż wszystkie