• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

MM - Master + Slave

Tomasz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Chciałbym podłączyć drugą myszkę do zestawu MM. Mam dwa pytania
1. czy muszę podłączyć to kablem 4-żyłowym ( ponoć slave ) czy może być zwykłym 6 -żyłowym jak w zestawie.?
2. czy po podłączeniu druga myszka przejmie całą bibliotekę z pierwszej, czy muszę wbijać wszystkie loki i cv od nowa?

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Moim zdaniem:
ad1. - może być 6, zewnętrzne 2 sa po prosty nie podłaczone w gnieździe Slave
ad2. nie sądzę aby przeszły...

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
W MM jest funkcja przesyłania biblioteki lokomotyw, nie testowałem, bo nie mam drugiej, ale może zadziała. Wg podręcznika:
1.5. „NADAWANIE“
1.6. „ODBIERANIE“
Obydwie opcje menu potrzebne są wtedy, gdy bibliotekę lokomotyw jednego urządzenia
multiMAUS chce się przekazać do innego multiMAUS (lub do wielu multiMÄUSE). W tym celu
w multiMAUS będącym nadajnikiem należy nastawić na „NADAWANIE“, inne urządzenie lub
urządzenia multiMAUS nastawić na „ODBIERANIE“. Transmisję inicjuje się przez naciśnięcie
przycisku „ŚWIATŁO / OK“ na urządzeniu multiMAUS będącym nadajnikiem. multiMAUS
odbierający będzie po zakończeniu transmisji w trybie biblioteki, multiMAUS nadający znajdzie
się na poziomie wyjściowym „NADAWANIE“.

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Tomasz napisał(a):
Witam. Chciałbym podłączyć drugą myszkę do zestawu MM. Mam dwa pytania
1. czy muszę podłączyć to kablem 4-żyłowym ( ponoć slave ) czy może być zwykłym 6 -żyłowym jak w zestawie.?
2. czy po podłączeniu druga myszka przejmie całą bibliotekę z pierwszej, czy muszę wbijać wszystkie loki i cv od nowa?
Ad. 1. Nie wydaje mi się, aby był potrzebny jakiś inny, specjalny 4-żyłowy kabel, ale sam tego nie sprawdzałem. Nic nie piszą też o tym w instrukcji obsługi do MM, więc z tego wnioskuję, że wystarczy ten standardowy.
Ad. 2. Należy skorzystać z funkcji NADAWANIE/ODBIERANIE z menu LOKOMOTYWA i przekopiować bibliotekę z jednego MM do drugiego MM. Czytaj na stronie nr 19 polskojęzycznego podręcznika do multiMAUSE (do pobrania z http://download.gbbkolejka.pl/doc/multiMAUS_pl_Roco.pdf) Powodzenia! ;)