Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Witam. Chciałbym podłączyć drugą myszkę do zestawu MM. Mam dwa pytania
1. czy muszę podłączyć to kablem 4-żyłowym ( ponoć slave ) czy może być zwykłym 6 -żyłowym jak w zestawie.?
2. czy po podłączeniu druga myszka przejmie całą bibliotekę z pierwszej, czy muszę wbijać wszystkie loki i cv od nowa?
W MM jest funkcja przesyłania biblioteki lokomotyw, nie testowałem, bo nie mam drugiej, ale może zadziała. Wg podręcznika:
1.5. „NADAWANIE“
1.6. „ODBIERANIE“
Obydwie opcje menu potrzebne są wtedy, gdy bibliotekę lokomotyw jednego urządzenia
multiMAUS chce się przekazać do innego multiMAUS (lub do wielu multiMÄUSE). W tym celu
w multiMAUS będącym nadajnikiem należy nastawić na „NADAWANIE“, inne urządzenie lub
urządzenia multiMAUS nastawić na „ODBIERANIE“. Transmisję inicjuje się przez naciśnięcie
przycisku „ŚWIATŁO / OK“ na urządzeniu multiMAUS będącym nadajnikiem. multiMAUS
odbierający będzie po zakończeniu transmisji w trybie biblioteki, multiMAUS nadający znajdzie
się na poziomie wyjściowym „NADAWANIE“.
Ręczne przesłanie biblioteki:
- Na myszce z biblioteką: Menu -> Loco -> Send
- Na muszce która ma otrzymać: Menu -> Loco -> Receive
- Aby zacząć przesyłanie na myszce wysyłającej naciskasz "OK"
Witam. Chciałbym podłączyć drugą myszkę do zestawu MM. Mam dwa pytania
1. czy muszę podłączyć to kablem 4-żyłowym ( ponoć slave ) czy może być zwykłym 6 -żyłowym jak w zestawie.?
2. czy po podłączeniu druga myszka przejmie całą bibliotekę z pierwszej, czy muszę wbijać wszystkie loki i cv od nowa?
Ad. 1. Nie wydaje mi się, aby był potrzebny jakiś inny, specjalny 4-żyłowy kabel, ale sam tego nie sprawdzałem. Nic nie piszą też o tym w instrukcji obsługi do MM, więc z tego wnioskuję, że wystarczy ten standardowy.
Ad. 2. Należy skorzystać z funkcji NADAWANIE/ODBIERANIE z menu LOKOMOTYWA i przekopiować bibliotekę z jednego MM do drugiego MM. Czytaj na stronie nr 19 polskojęzycznego podręcznika do multiMAUSE (do pobrania z http://download.gbbkolejka.pl/doc/multiMAUS_pl_Roco.pdf) Powodzenia!