• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Minimalny promień łuku

Damian-str

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.

:arrow: Czy wie ktoś z was jaki jest najmniejszy promień łuku po jakim płynnie jeździ parowóz BR38 :?:

:arrow: PS. A może ma ktoś spis dla wszystkich parowozów :?:

Pozdrawiam Damian

S

Sebastian

Gość
Nie wiem jakiej firmy produktem jest ten model, ale większość producentów podaje minimalny promień, po którym może poruszać się lokomotywa.

Greeg

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Witam :!: Jestem nowy na forum i chciałbym się dowiedzieć jaki minimalny promień skrętu mają lokomotywy:
-ST44 Roco
-Oi2 Roco
-Oki2 Roco
-BR52 Roco

Pozdrowienia Greeg

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
w przypadku spalinówek to R2 Piko lub R3 Roco
w przypadku parowozów to R3 Piko lub R4 Roco
z tego co widzę jest BR52, jest to wieloosiowa lokomotywa i nie wiem, czy jest to sztywnoramowiec, czy ma ramę łamaną. W zależności od tego trzeba ustalić minimalny promień.

PS
Ale kotleta odgrzałeś... :D :D

Greeg

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Dzięki za odpowiedź. :D

Jeżeli ktoś będzie wiedział coś o minimalny promieniu skrętu BR52 Roco to wątek dalej aktualny.

Pozdrowienia Greeg

M

Melchior

Gość
W zestawach startowych z BR52, są właśnie łuki R4 geoLINE.
Jeżeli tak producent pakuje, to znaczy że "daje radę" ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.943 626 30
Melchior napisał(a):
W zestawach startowych z BR52, są właśnie łuki R4 geoLINE.
Przejrzałem zarówno stronę Roco, jak i Świata Modeli i nie znalazłem zestawu startowego z łukami R4. Na stronie Roco nie ma zestawu z BR52, ale są z BR44 i BR50. W obu są łuki R3 o promieniu 434,5 mm. W SM jest jeszcze zestaw z BR52 i tam też jest mowa o R3. Więc ciekaw jestem, skąd info o R4 w zestawach Roco?

http://www.roco.cc/produkteshop/ueb...zug-deutsche-reichsbahn-drampnbspampnbsp.html
http://www.swiatmodeli.com/zestaw-cyfrowy-towarowy-br-52-r41326-p-925.html

Większość lokomotyw przejeżdża nawet łuki o promieniu 360 mm, ale dłuższe parowozy mogą mieć z tym problemy. I rzeczywiście każdy producent podaje w instrukcji obsługi minimalny promień łuku dla swojego modelu. Generalnie jednak promień ok. 430 mm to minimum, jakie należałoby stosować, a im więcej, ty, lepiej. BR52, podobnie jak inne parowozy z pięcioma osiami wiązanymi Roco, nie mają łamanej ramy. Takie rozwiązanie chyba mało kto obecnie stosuje.