Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
w przypadku spalinówek to R2 Piko lub R3 Roco
w przypadku parowozów to R3 Piko lub R4 Roco
z tego co widzę jest BR52, jest to wieloosiowa lokomotywa i nie wiem, czy jest to sztywnoramowiec, czy ma ramę łamaną. W zależności od tego trzeba ustalić minimalny promień.
Przejrzałem zarówno stronę Roco, jak i Świata Modeli i nie znalazłem zestawu startowego z łukami R4. Na stronie Roco nie ma zestawu z BR52, ale są z BR44 i BR50. W obu są łuki R3 o promieniu 434,5 mm. W SM jest jeszcze zestaw z BR52 i tam też jest mowa o R3. Więc ciekaw jestem, skąd info o R4 w zestawach Roco?
Większość lokomotyw przejeżdża nawet łuki o promieniu 360 mm, ale dłuższe parowozy mogą mieć z tym problemy. I rzeczywiście każdy producent podaje w instrukcji obsługi minimalny promień łuku dla swojego modelu. Generalnie jednak promień ok. 430 mm to minimum, jakie należałoby stosować, a im więcej, ty, lepiej. BR52, podobnie jak inne parowozy z pięcioma osiami wiązanymi Roco, nie mają łamanej ramy. Takie rozwiązanie chyba mało kto obecnie stosuje.