• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Mini Obrabiarki UNIMAT 1 Classic

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
745 4 0
Witam. Przymierzam się do kupna takiego zestawu:
http://allegro.pl/obrabiarki-modulowe-dla-majsterkowiczow-i3869340774.html
Produkt na stronie firmy:
http://www.mechatronik.pl/produkty/mini-obrabiarki/unimat-1-classic-detail

Czy ktoś z kolegów ma wiedzę na temat tego produktu i czy mógłby wyrazić swoją opinię ? Jak sprawdza się on podczas prac w obróbce miękkich metali ?

Do zakupu czegoś takiego skłania mnie coraz częstsza potrzeba toczenia różnych małych elementów oraz precyzyjnego wiercenia i frezowania tworzyw i metali miękkich ( aluminium, mosiądz )

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Widziałem pokaz tą maszyną na targach w Lipsku. Są co roku. Pracować, pracowała... choć na mnie złe wrażenie zrobił wygląd maszyny. jakiś taki strasznie plastikowy... choć może to był nawet metal. Nie można jej zarzucić braku uniwersalności. Robili nią wszystko.

W każdym bądź razie jak się zdecydujesz kupić to uderzaj w niemiecki e-bay. Tam tą maszynę można kupić tysiaka taniej.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.319 32 10
Do zakupu czegoś takiego skłania mnie coraz częstsza potrzeba toczenia różnych małych elementów oraz precyzyjnego wiercenia i frezowania tworzyw i metali miękkich ( aluminium, mosiądz )
'Małe' i 'precyzyjne' nie żeni się dobrze z Unimatem Classic. Miałem toto przez 2 tygodnie i według mnie do żadnego modelarstwa się nie nadaje. Do zabawy i zabawek jak najbardziej, samo składanie to już frajda. Modułowa budowa równa się niestety kiepskiej sztywności i precyzji, również pseudoimadełko i pseudouchwyt nie pomagają.

Unimat robi też podobne rzeczy na profilach aluminiowych, także w wesjach CNC, ale cenowo wchodzi się już w obszary Proxxona czy podobnych.

Z

Zv

Gość
Miałem okazję to pomacać i testować.. Zabawka. Sztywność i precyzja żadna. Wg mnie super urządzenie do nauki.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.842 32 2
Też sie kiedyś nad tym zastanawiałem, ale po przeczytaniu opinii użytkowników zrezygnowałem i kupiłem używaną tokarkę hobbymat w tej samej cenie. To wprawdzie tylko tokarka ale za to z prawdziwego zdarzenia. Tak to juz jest że jak coś jest do wszystkiego i za bardzo uniwersalne to cierpi na tym precyzja.

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
745 4 0
Dziękuję za Wasze opinie :) Ułatwiliście mi bardzo podjęcie decyzji. Ponadto obejrzałem kilka filmików z pracy na tym urządzeniu i rzeczywiście, temat nie warty zachodu.