• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Mikro chwytaczek do drobnych rzeczy

Wyrwiząb

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
340 14 1
Cześć

Przedstawiam Wam dwa bardzo przydatne narzędzia, które możemy wykorzystać w naszym hobby. Pierwsze to mikroszczoteczki, używane w gabinecie do rozprowadzania różnych preparatów, przecierania itp. Mikro szczoteczki są w różnych rozmiarach, dla porównania pokazałem dwie, najmniejszą i dużą. Idealne do czyszczenia aerografu, przecierania farby gdy wash nam gdzieś wypłynie itd itp.
Kolejnym rewolucyjnym narzędziem jest chwytaczek. W tym filmiku przedstawiłem jak działa
Zarówno szczoteczki jak i chwytaczki są tanie. Szczoteczki wyjątkowo tanie

Załączniki

Slash

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
Myślę, że przy naprawdę małych elementach taki chwytak nie za bardzo się sprawdzi. Klejąca końcówka wygląda na mało przewidywalną no i wymaga przywarcia cześć do modelu mocniej aniżeli do końcówki. Przy małych najmniejszych elementach prędzej sprawdzi się tzw. ołówek jubilerski. Jego cena również jest korzystniejsza.

https://pl.dawanda.com/product/73083651-n268-narzedzia-olowek-do-chwytania-krysztalkow

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.246 39 0
Taki ołówek jest super przydatny. Moim zdaniem tez lepszy. Najczęściej chwytamy mały element aby go przykleić. A to oznacza, że klej powinien mieć większe właściwości adhezyjne (czyli po prostu mocniej przyklejać się do części niż do ołówka) - myślę, że ten chwytaczek będzie niestety kleił się mocniej. No chyba, że chcemy aby przytrzymywać element do czasu aż klej ostatecznie mocno zwiąże - ale to chyba mało praktyczne.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
ten ołówek to nie ołówek, to jest kredka, nazywa się to fachowo dermatograf i nie nadaje się wbrew opisom do tych rzeczy, za bardzo klei albo wcale bo po prostu wysycha.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.416 31 1
Kurczę fajny ten ołówek /kredka -wręcz idealny do wklejania np. tabliczek z oznaczeniami na parowozy.
Mariusz może to i wysycha ,ale tanie jest jak barszcz:D Myślę ,że po zaostrzeniu można efekt tego wysychania zminimalizować stosując np. nasadkę na koniec kredki (coś jak na pisakach)

OP
OP
Wyrwiząb

Wyrwiząb

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
340 14 1
Koledzy, te chwytaczki potrafią bardzo delikatnie chwycić. Wystarczy dosłownie musnąć element który chcemy przytrzymać. Ja na filmie podnosiłem korony, one są wielkie
No i jest tak jak pisze kolega zdrada69, trzeba poczekać aż klej zaschnie, taki był mój zamysł

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Kurczę fajny ten ołówek /kredka -wręcz idealny do wklejania np. tabliczek z oznaczeniami na parowozy.
Mariusz może to i wysycha ,ale tanie jest jak barszcz:D Myślę ,że po zaostrzeniu można efekt tego wysychania zminimalizować stosując np. nasadkę na koniec kredki (coś jak na pisakach)

nie no ja tego nie neguję, tylko miałem tego na "tony" w pracy, kolory żółte, białe, czarne, niebieskie i czerwone, u mnie w dawnych czasach te kredki słuzyły do nanoszenia ręcznie sytuacji powietrznej na planszetach

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.416 31 1
Wiem ,wiem bo tymi kredkami z planszetów fajnie malowało się chusty na wyjście do cywila:D
A trochę tych namalowałem kolegom i w końcu sobie i działo się to wszystko właśnie na wojskowym porcie lotniczym w Goleniowie ;)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.246 39 0
ten ołówek to nie ołówek, to jest kredka, nazywa się to fachowo dermatograf i nie nadaje się wbrew opisom do tych rzeczy, za bardzo klei albo wcale bo po prostu wysycha.
No tu się z Tobą nie zgodzę. Mam taką kredkę zakupioną na Trybunałach 2 lata temu i jak na razie sprawdza się do przyklejania rożnych drobiazgów. Zgadza się, że po pewnej liczbie użyć czy długim niekorzystaniu trzeba ponownie zaostrzyć ale to nie problem i faktycznie kosztuje niewiele. Obok rożnych detali klejonych na klej CA wykorzystywałem kredkę między innymi do położenia kiedyś już pokazanej trylinki od @hugwa i sprawdziła się doskonale:

IMG_0514.JPG

IMG_0544.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 12