• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mechanizm ręczny zwrotnicy

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.993 53 5
Witam

Nie wiem, czy taki temat gdzieś się pojawił, ale podejmuję go z czysto praktycznego powodu.
Otóż zamierzam na jednym ze swoich modułów, z rozjazdem zamontować mechanizm ręczny zwrotnicy z wajchą z przeciwwagą. Takie, jakie się stosuje na bocznicach. Sam zwrotnik planuję wziąć od Kluby (bo podświetlany :D ).
Zapoznałem się z pewnym artykułem Auhagena i mam 2 pytania, bo na to odpowiedzi nie znalazłem:
Czy to to jest ruchome, czy totalna atrapa?
Jeśli atrapa, to jak w miarę przystępny dla laika sposób wykonać taki napęd ?

Chodzi o ten produkt:
http://makieciarz.pl/product_info.php?c ... ts_id=4935

Jak zwykle będę wdzięczny za pomoc :D

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.993 53 5
OK. Dzięki chłopaki. Poczytałem i fajne patenty są.

Tylko, że ja już tak mam, że zawsze pod prąd... 8) Chodzi mi o to, żeby zwrotnicę przestawiać tą małą wajchą z przeciwwagą przy samym rozjeździe (jak jest na prawdziwej kolei), a nie wciskaniem guziczka obok.
I tu jest całe psisko pogrzebane, bo chcę zrobić taki mechanizm, jak w starych rozjazdach Piko na u-rurkach. Mam nadzieję, że wiecie i pamiętacie jeszcze takie rzeczy :)

Nie mniej dzięki, bo i to mi się przyda :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 5