• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

mech : co i jak ??

ebiznes

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,

jako początkujący forumowicz, jak mi modelarz w skali HO trochę testowałem pracę nad "mchem"....

Co prawda, wygląda jak dla mnie całkiem dobrze, jednak mam wrażenie, iż coś co robi za krzaki jest za duże..

Co wy o tym myślicie? Może jakieś porady :)

Liczę na zrozumienie :p

http://techlog.3it.pl/ho/1.JPG
http://techlog.3it.pl/ho/2.JPG
http://techlog.3it.pl/ho/3.JPG
http://techlog.3it.pl/ho/4.JPG
http://techlog.3it.pl/ho/5.JPG

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
930 79 5
Nic się nie przejmuj, wygląda nieźle. Tylko te mchy, Ci zżółkną.....przerabiałem ten temacik i dawno zarzuciłem te ''produkty''.

OP
OP
E

ebiznes

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
no właśnie się tak zastanawiam czy nie wyprobować sposobu babci :p Ona np. mrozi natkę pietruszki i jest zielona cały czas ( najpierw sparzyć gorącą wodą, a później zamrozić, po wyciągnięciu i rozmrożeniu wygląda całkiem całkiem ) ....

Co do cyprysa widziałem, gdzieś na allegro takie małe drzewka... oczywiście to wyleci....

Co do mchów : ten jasno zielony ma robić za krzaki, myśle czy nawet nad rowami obok torów nie powrzucać kilku takich krzaczków...

od czegoś trzeba zacząć :D

OP
OP
E

ebiznes

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
nie no coś Ty, podlewać nie zamierzam... wiesz jak każdy polak staram się zaoszczędzić i próbować wszystkiego. Na forum czytałem możliwość wykorzystania takiego mchu, w zależności od technik suszenia traci kolor, lub też nie. Jednak nie wiem czy nie lepszym wyjściem będzie zakup maty i problem z głowy, jednak to już finanse

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
ebiznes, modelarstwo kolejowe to cholernie drogie hobby cholernie przez duże ż i chodzbys plakal nie da sie niczego zrobic dobrze i tanio ;)
mchy napoczatku sa fajne jednak poczasie staja sie kruche i efket jest niezaciekawy przerabialem to straca kolor wiec od razu przezuc sie na produkty hekki polaka itd

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 2 0
Jeżeli jesteś zadowolony z budowli, które stoją na tle mchów to pomysł żeby zrobić krzaki i drzewa z mchu jest dobry. Jeżeli chcesz wykonać swoją makietę czy moduł realistycznie to stosowanie takich dużych mchów jest nierealne, bo z czasem nie dość,że zwiędną i będą kruche to na dodatek zmienią kolor. Proces suszenia mchów niskich jest długotrwały i wynosi około 6 miesięcy. Jak wysuszyć tak wysokie mchy i to tak żeby nie straciły kolory i kształtów? Nie mam pojęcia. Moim zdaniem niemożliwe.

OP
OP
E

ebiznes

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
wielkie dzięki za rade ...

zamierzam też tak zrobić, to będzie najlepsze wyjście no bo wkońcu i tak będe musiał kupić nowe produkty i bawić się z wszystkim od nowa.

p.s. Jakoś budynków nie zadawala mnie, jednak to były pierwsze modele jakie skleił mój brat :D ... jestem początkującym no i z ograniczonym budżetem, dlatego jest jak jest .... jedyne wyjście to to, aby robić swoją makiete dłuższy okres czasu :(

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
cześć,

słuchajcie ja zastosowałem parę razy mech i powiem szczerze żę nie mam z nim problemu a tam gdzie robi się rdzawo żółty to jeszcze fajniej i bardziej realiztycznie to wygląda. Nie na zawsze, ale na dłuższy czas wysychaniu i utracie koloru zapobiega lakierowanie, bezbarwnym lakierem w spray'u albo żonie trzeba lakier do włosów podebrać i ten też działa - tylko trzeba mieć: żone i lakier ;) hehehe :D
Ja bym na Twoim miejscu trochę te cyprysy zlikwidował bo te pagórkowate kępki mchu to nawet okej tylko te rachityczne cyprysy tak nienaturalnie wyglądają.
pozdrowienia i trzymam kciuki za dalsze prace.

OP
OP
E

ebiznes

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
hehe cyprysy wylecą :) czytałem że gdzieś można z jakiejś byliny robić drzewka ( pnie, itp ) ale to w dalszych pracach :) również gdzies mi migło iz koles przy pomocy wiertarki druta i sznurka robił pien drzewa wyglądaly zajebiście a to na discavery :p

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
wiertarki, druta i sznurka.... a to nie był McGyver ??? :razz: :D
fajne drzewka można zrobić ze wszystkiego co znajdziesz na spacerze np. Ja widziałem kiedys drzewka, których podstawą były korzenie małej roślinka. Odwrotnie niż w myśl zasady zielonym do góry ;) odwrócone korzeniami w górę, które robuiły za gałęzie wyglądały poprostu rewelacyjnie. A tak najczęściej to z komosy można zrobić nawet, nawet. popróbuj z gałązkami, podoklejaj posypki gąbkowe, itp na początek to dobre, sam zobaczysz co i jak najfajniej wychodzi i z czasem sam wypracujesz sobie własny sposób.
:smile:

OP
OP
E

ebiznes

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
hehe no wiadomo do tego był lakier, posypki itp ... musiałbym poszukać na youtube lub gdzieś indziej program z discavery na temat koleji, remonty i naprawa wagonów, plus ludzie, których hobby to fotografowanie kolei w tym odcinku było pokazane jak zrobić drzewka w grubego sznurka ( tj. z tego co pamiętam gruby sznur, składa się z wielu mniejszych, te mniejsze "roztwijasz" i nawijasz na drut formujesz piramidę i włączasz wiertarkę w której jest ten drut ( drut prosty ) wtedy łosie dostaję dęba, dodajesz lakier np. do włosów formujesz sobie drzewko typu choinka i wtedy posypka... coś takiego to było