• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Marklin wykolejanie

Reakcje
5 0 0
Witam serdecznie proszę o radę mam problem z moim "Marklinem" a wiec posiadam zwrotnice i problem w tym ze w jednym kierunku lokomotywa z wagonami bez problem smiga lecz gdy jedzie w innym kierunku obojetnie z jaka predkoscia to wyskakuje z szyn i sie wykoleja... Tory sa typu M-gleis sa czyste bo dbam o Marklina bo to moje oczko w glowie ;) Zwrotnice nie sa pogiete a nie mam pojecia co mogę zrobić by było dobrze dlatego proszę o pomoc.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
363 17 0
@Fankolejki Twój opis problemu jest zbyt lakoniczny, Żebyśmy mogli zdiagnozować problem musiałbyś rozwinąć temat. Kilka pytań pomocniczych: na przykład czy "w jednym kierunku" oznacza jazdę z ostrza/na ostrze czy też jazdę w prawo/w lewo. , czy wykoleja Ci się tylko lokomotywa czy też wszystko jedno czy lokomotywa czy wagony. Czy masz więcej lokomotyw czy tylko tą jedną, czy masz więcej rozjazdów czy tylko ten jeden. Najwięcej informacji jednak wniosły by jakieś zdjęcia...

OP
OP
Fankolejki
Reakcje
5 0 0
Zwrotnica lewa i wlasnie przy skrecie w lewo wykoleja sie lokomotywa a czasami wagony tez. Mam kilka zwrotnic ale problem tego typu mam tylko na 2 zwrotnicach . postaram sie nagrac film z problemem i pare zdjec jak bede w domu bo w tym momencie nie mam mozliwosci

B

bobby74

Gość
Postaraj się delikatnie przegiąć element zaznaczony dużą strzałką w kierunku jak pokazują małe strzałki - ale delikatnie, żeby nie połamać i nie zbliżyć za mocno do toru, bo koło się nie przeciśnie.
IMG_9801.JPG

B

bobby74

Gość
Dokładnie. Reguła jest ta sama - jak się jedno koło na osi nie chce wpasować w szynę na rozjeździe, to trzeba mu pomóc ;)
W lokach innych producentów muszę czasem zsuwać minimalnie koła i efekt jest ten sam. Tobie nie proponowałem, bo skoro na innych rozjazdach śmigało to można było więcej popsuć niż naprawić.

OP
OP
Fankolejki
Reakcje
5 0 0
A jeżeli już mowa o zwrotnicach to wpadłem na pomysł by zrobić pulpit do sterowania nimi widziałem na jednym z filmików na youtube ze bbyły sterowane włącznikami a ja nie mam pojęcia jak to zrobić bo zwrotnica potrzebuje chwilowego napięcia jak to zrobic ?

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.793 65 3
Jeżeli nie chcesz inwestować w oryginalne akcesoria do sterowania rozjazdami (rozumiem że bawisz sie analogowo) to musiałbyś poszukać w sklepach elektronicznych małych wyłaczników impulsowych najczęściej przyciskanych i na jeden napęd rozjazdowy potrzebowałbyś 2 takich wyłączników. Warunek to niska cena wyłączników w porównaniu z oryginalnymi pulpitami (mozna do tego uzyć takich klawiaturek nawet ze starej produkcji z NRD działaja na takiej samej zasadzie co Marklina)

OP
OP
Fankolejki
Reakcje
5 0 0
Jeżeli nie chcesz inwestować w oryginalne akcesoria do sterowania rozjazdami (rozumiem że bawisz sie analogowo) to musiałbyś poszukać w sklepach elektronicznych małych wyłaczników impulsowych najczęściej przyciskanych i na jeden napęd rozjazdowy potrzebowałbyś 2 takich wyłączników. Warunek to niska cena wyłączników w porównaniu z oryginalnymi pulpitami (mozna do tego uzyć takich klawiaturek nawet ze starej produkcji z NRD działaja na takiej samej zasadzie co Marklina)
Posiadam sterowanie cyfrowe na makiecie i mam wlasnie klawiaturke marklina do sterowania zwrotnicami lecz jest ona dla mnie zbyt mala i wolałbym osobno na wwiekszj plycie miec panel sterowania zwrotnicami czyli impulsowe by bez problemu dzialaly ?? A i jakim sposobem mozna polaczyc sterowanie analogowe i cyfrowe na jednym torowisku by nie bylo zadnych problemow gdyż posiadam 2 lokomotywy cyfrowe i jedna analogowa ??

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.793 65 3
Tu raczej niebardzo da sie cos zrobić jedynie wszystkie lokomotywy sterować analogowo jeśli lokomotywy cyfrowe pracują także w analogu 3AC. Niestety lokomotywy analogowe w systemie cyfrowym nie będa działac a raczej pojadą z pełną prędkościa bez mozliwości sterowania ani zatrzymania. Tutaj niestety albo zestaw do ucyfrowienia "analoga" z Marklina albo próba dokupienia odpowiednio mocnego dekodera i przerobienie układu silnika na zasilanie prądem stałym (dwie diody do uzwojeń stojana) i podłaczenie tego pod ten dekoder.

OP
OP
Fankolejki
Reakcje
5 0 0
Tu raczej niebardzo da sie cos zrobić jedynie wszystkie lokomotywy sterować analogowo jeśli lokomotywy cyfrowe pracują także w analogu 3AC. Niestety lokomotywy analogowe w systemie cyfrowym nie będa działac a raczej pojadą z pełną prędkościa bez mozliwości sterowania ani zatrzymania. Tutaj niestety albo zestaw do ucyfrowienia "analoga" z Marklina albo próba dokupienia odpowiednio mocnego dekodera i przerobienie układu silnika na zasilanie prądem stałym (dwie diody do uzwojeń stojana) i podłaczenie tego pod ten dekoder.
Tylko wtedy strace dzwieki lokomotyw w trybie analogowym zostane jednal przy cyfrowym a moze dolacze jakas petle osobna dla analoga :) dziekuje za informacje ;)

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.097 24 8
A czym dokładnie sterujesz lokomotywami, bo jezeli np. uzywasz MS lub CS i chciałbyś sterować zwrotnicami cyfrowo, to byłoby to możliwe i może najprostsze. Musisz się zastanowić czy chcesz być "cyfrowy" czy "analogowy" :);)
Ja zdecydowanie polecam cyfrę, unikniesz tez wtedy sytuacji, o której wyżej napisał kolega Jacek765

OP
OP
Fankolejki
Reakcje
5 0 0
A czym dokładnie sterujesz lokomotywami, bo jezeli np. uzywasz MS lub CS i chciałbyś sterować zwrotnicami cyfrowo, to byłoby to możliwe i może najprostsze. Musisz się zastanowić czy chcesz być "cyfrowy" czy "analogowy" :);)
Ja zdecydowanie polecam cyfrę, unikniesz tez wtedy sytuacji, o której wyżej napisał kolega Jacek765
interesuje mnie cyfrowe stwrowanie no ale zwrotnice mam elektryczne starego typu M-gleis bez dekodera cyfrowego a narazie budzet nie pozwala mi na zakup zwrotnic z dekoderami cyfrowymi :/ dlatego steruje zwrotnicami za pomoca klawiaturki a wolalbym wlacznikami impulsowymi lecz nie wiem jak to zrobic :/

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.793 65 3
Robi się to analogicznie jak z klawiaturą. Generalnie to taka klawiaturka to jest zespół wylacznikow impulsowych. Dodatkowo klawiaturki z DDR mają opcję stałego połączenia przy podniesieniu klawisza do góry.