• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Marklin 7188

Fankolejki

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
Witam. Znalazłem na strychu sygnalizator (semafor) marklin 7188 po podłączeniu ładnie świeci. Posiada on :
Kabel żółty (oświetlenie)
2 kable niebieskie ( zmieniają barwę zielony lub czerwony)
2 kable czerwone z blaszkami na końcu i tu problem bo nie wiem do czego one slużą. Wszystko mam analogowo. Proszę o pomoc !

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
Kable te służą do izolowanego odcinka szyn. Jak jest światło czerwone nie ma napięcia na szynie ,a jak jest światło zielone jest napięcie i lokomotywa jedzie

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
1. Przeciąć szynę/obie szyny.
lub
2. Wstawić złączki izolujące.
lub
3. Użyć rozwiązania fabrycznego.

OP
OP
Fankolejki

Fankolejki

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
1. Przeciąć szynę/obie szyny.
lub
2. Wstawić złączki izolujące.
lub
3. Użyć rozwiązania fabrycznego.
Dziękuję Panu bardzo zaraz sprawdzę czy działa rozumiem, ze tą metalową końcowke daję na środkowe zlącze? Tak jak na zdjęciu ?
Screenshot_2016-02-19-11-47-43.png

[DOUBLEPOST=1455904450,1455903134][/DOUBLEPOST]Mam taki tor i zauważylem ze ma 1 szyne przeciętą z 2 stron ale lokomotywa nadal się nie zatrzymuje :( na zdjeciu pokazana też blaszka jak wygląda na czerwonym kablu
20160219_185046.jpg

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
Ta szyna nie do tego służy. Takich szyn się używa np. do zamykania zapór , do sygnalizacji zajęcia toru. Na szynach typu M na końcach po środku są blaszki. łącząc szyny te blaszki się stykają i prąd przechodzi do następnej szyny .Wkładając izolacje między te blaszki powodujemy ,że prąd nie płynie do następnej szyny . jeśli zrobimy to samo po drugiej stronie to powstanie nam odcinek izolowany i lokomotywa nam się zatrzyma. Te blaszki musimy wsunąć miedzy izolacje tak ,że z jednej strony będziemy mieli prąd z szyn a z drugiej prąd będzie podawany na odcinek izolowany.

OP
OP
Fankolejki

Fankolejki

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
Ta szyna nie do tego służy. Takich szyn się używa np. do zamykania zapór , do sygnalizacji zajęcia toru. Na szynach typu M na końcach po środku są blaszki. łącząc szyny te blaszki się stykają i prąd przechodzi do następnej szyny .Wkładając izolacje między te blaszki powodujemy ,że prąd nie płynie do następnej szyny . jeśli zrobimy to samo po drugiej stronie to powstanie nam odcinek izolowany i lokomotywa nam się zatrzyma. Te blaszki musimy wsunąć miedzy izolacje tak ,że z jednej strony będziemy mieli prąd z szyn a z drugiej prąd będzie podawany na odcinek izolowany.
Odcinek izolowany zrobiłem i faktycznie lokomotywa zatrzymała się problem mam teraz z tymi blaszkami bo nie mam pojęcia jak je włożyć;( czy mógłby Pan podesłać jakieś zdjęcie lub schemat jak mają te blaszki być nałożone ?? Będę wdzięczny

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
Z jednej stromy pod izolacje z drugiej nad izolacje. Natomiast nie należy zapomnieć ,że po drugiej stronie odcinka izolowanego musimy podać napięcie z transformatora.

OP
OP
Fankolejki

Fankolejki

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
To super. Powodzenia w przygodzie z Marklinem.
Dziękuję bardzo mimo swojego młodego wieku wolę bardziej system Marklina niż dzisiejsze zestawy Piko itp. Oczywiście, że dzisiejsze zestawy są bardziej opłacalne bo Marklin nie produkuje już M gleis tym bardziej mnie to kręci, że mogę być szczęśliwym ich posiadaczem :) i przenieść się kilkadziesiąt lat wcześniej i poczuć ten klimat ;)