• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Mam pytanie - czy takie układy torów są możliwe do zbudowania?

mikolZpodTorunia

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Stworzyłem w programie SCARM takie 2 układy torów i mam pytanie. Czy takie układy są możliwe do zbudowania?
Zrzut ekranu 2025-07-26 123427.png
Zrzut ekranu 2025-07-26 120528.png

Za odpowiedź byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

zajcew

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
To na spokojnie przemyśl najpierw ile masz miejsca na makietę, kolejna kwestia ile masz środków finansowych, no i co byś chciał mieć na makiecie. W tym momencie w Twoim planie nie ma miejsca na żaden peron. Poza tym tak jak pisałem brakuje możliwości powrotu na wewnętrzny krąg jak już wyjedziesz na zewnętrzny.

zajcew

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Możliwe do zbudowania są, ale...
- z tego co mi wiadomo to rozjazd typu W3 jest raczej średni jeśli chodzi o jakość,
- unikamy jak ognia łuków R1 ze względu na ich mały promień, z ktorym nie radzi sobie wiekszosc współczesnego taboru
- jeśli nie kombinowałeś nic z wysokościami, a nie wyglada na to, to w paru miejscach tory nie łączą sie z sobą idealnie....ergo sprawdź te miejsca gdzie widzisz podwójne strzałki lub zastosuj w to miejsce flexa

zajcew

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zdecydowanie, tylko podstawowe pytanie czemu ma to służyć? Czy ten uklad to cześć makiety?
Dodatkowo pojawia sie problem, nie ma możliwości powrotu z zewnetrznego okręgu do środka

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

mikolZpodTorunia

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ten układ to cała makieta (dopiero pierwszy raz buduję makietę).
A co do braku możliwości powrotu z zewnętrznego okręgu to zależy w którą stronę się jedzie, ale spróbuje to naprawić.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.402 67 5
Przede wszystkim, kolega @mikolZpodTorunia powinien zacząć od początku, a nie od środka.

1. Po co jest ta "makieta"? Do prezentowania taboru, ujeżdżalnia, czy ma to być MAKIETA, która będzie REALISTYCZNIE odwzorowywać jakiś konkretny/fikcyjny kawałek prawdziwego świata?
2. Ile kolega ma miejsca na tę przyjemność? Jakie może mieć wymiary ?
3. W jakiej epoce będzie tabor, który będzie się po niej poruszał?
4. W jakim klimacie to ma być? Miasto i zajezdnia tramwajowa (tak wygląda układ torowy, stąd pytanie), miasto i stacja, wieś, przemysł ?

Abyśmy mogli skutecznie pomóc, potrzebne nam są odpowiedzi na te 4 pytania.
Później będą kolejne.

Ale oczywiście, kolega może sobie rozłożyć tory jak chce i puścić pociągi jakie chce i jak chce.
Ale wtedy nie mówimy o makiecie, więc nie musi o nic pytać, tylko się bawić po swojemu.

Jeśli jednak podchodzi poważnie do tematu, to ....patrz wyżej.

OP
OP
M
Reakcje
1 0 0
Przede wszystkim, kolega @mikolZpodTorunia powinien zacząć od początku, a nie od środka.

1. Po co jest ta "makieta"? Do prezentowania taboru, ujeżdżalnia, czy ma to być MAKIETA, która będzie REALISTYCZNIE odwzorowywać jakiś konkretny/fikcyjny kawałek prawdziwego świata?
2. Ile kolega ma miejsca na tę przyjemność? Jakie może mieć wymiary ?
3. W jakiej epoce będzie tabor, który będzie się po niej poruszał?
4. W jakim klimacie to ma być? Miasto i zajezdnia tramwajowa (tak wygląda układ torowy, stąd pytanie), miasto i stacja, wieś, przemysł ?

Abyśmy mogli skutecznie pomóc, potrzebne nam są odpowiedzi na te 4 pytania.
Później będą kolejne.

Ale oczywiście, kolega może sobie rozłożyć tory jak chce i puścić pociągi jakie chce i jak chce.
Ale wtedy nie mówimy o makiecie, więc nie musi o nic pytać, tylko się bawić po swojemu.

Jeśli jednak podchodzi poważnie do tematu, to ....patrz wyżej.
1.Można powiedzieć, że ujeżdżalnia
2. Maksymalnie około 3m ×2,5 m (chce, żeby ta makieta była mała)
3.Raczej ten teraźniejszych tabor będzie jeździł.
4. Miasto i stacja (może jak bedzie miejsce to zrobię stację podmiejską)
A i tak muszę zrobić układ torów od nowa bo ten trochę mi nie pasuje.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.402 67 5
OK, to już coś wiemy więcej.....
Teraz tak.....

Chcesz, żeby makieta była mała, ale ma być tabor teraźniejszy.....
Następne pytania:
1. Czy chcesz, by były bocznice do odstawienia taboru na makiecie?
2. Czy ma to być 1-poziomowa makieta, czy chcesz zrobić też "garaż" pod makietą do przechowywania taboru?

Przy 3 metrach można już zrobić sensowną stację. Ale musi być przemyślana.

Jeśli nie będziesz się porywał na realizm, to będzie łatwiej i szybciej, ale NIE ŁATWO I SZYBKO. Wyczuwasz różnicę? :)

OP
OP
M
Reakcje
1 0 0
OK, to już coś wiemy więcej.....
Teraz tak.....

Chcesz, żeby makieta była mała, ale ma być tabor teraźniejszy.....
Następne pytania:
1. Czy chcesz, by były bocznice do odstawienia taboru na makiecie?
2. Czy ma to być 1-poziomowa makieta, czy chcesz zrobić też "garaż" pod makietą do przechowywania taboru?

Przy 3 metrach można już zrobić sensowną stację. Ale musi być przemyślana.

Jeśli nie będziesz się porywał na realizm, to będzie łatwiej i szybciej, ale NIE ŁATWO I SZYBKO. Wyczuwasz różnicę? :)
1. Tak, mogą być
2. 1-poziomowa.
Wyczuwam tą różnicę

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.402 67 5
Lubimy konkrety i widzę, że kolega też wie, czego chce. To bardzo nam pomaga pomagać. :)

OK.
Czy masz do dyspozycji cały pokój, czy tylko jego część?
Możesz wrzucić jakiś plan pomieszczenia, gdzie będzie stać makieta ?

Czy jest jakieś miejsce związane z koleją, do którego masz sentyment i chciałbyś je odwzorować (choćby częściowo) na tej makiecie?

OP
OP
M
Reakcje
1 0 0
Lubimy konkrety i widzę, że kolega też wie, czego chce. To bardzo nam pomaga pomagać. :)

OK.
Czy masz do dyspozycji cały pokój, czy tylko jego część?
Możesz wrzucić jakiś plan pomieszczenia, gdzie będzie stać makieta ?

Czy jest jakieś miejsce związane z koleją, do którego masz sentyment i chciałbyś je odwzorować (choćby częściowo) na tej makiecie?
Jako iż to jest moja pierwsza "makieta" to poprostu rozłożę tory po ustawiam parę drzewek, jakąś stacje. Chcę żeby ta "makieta" była tylko do zabawy.

Chociaż dziękuję za podpowiedzi. Skorzystam z nich jak będę budował prawdziwą makietę.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.402 67 5
W takim razie polecam ten kanał:
https://www.facebook.com/Zabawazkolejka
https://www.youtube.com/@Zabawazkolejka

Niby makieta, a nie makieta. Gość rozłożył tory na dużym stole i jeździ.
Ostatnio dodał oświetlenie całej makiety.

Nie wiem, czy nie jest przypadkiem na forum. Tak mi się coś kojarzy.

W temacie układania torów, polecam swój wątek:
https://forum.modelarstwo.info/threads/makiety-dla-średnio-leniwych-początkujących.14063/

Może coś Cię zainspiruje - któryś układ torowy - i może go u siebie wykorzystasz.