• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Malowanie Pk2 w ep. II

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 0
Choć temat przewijał się w różnych momentach na tym forum i na martelu, chciałbym zebrać miarodajne informacje, jak mogła faktycznie wyglądać kolorystyka parowozów PKP II RP serii Pk2 -- tj. w ep. II?

Otóż interesuje mnie uściślenie domniemanego malowania Pk2 w dwóch wariantach -- czy ktoś może dodać wiarygodne dane o:

1) odmianie czarnej (tj. bez zielonych elementów)?
Przypuszczam, że:
- tender był cały czarny, łącznie ze zbiornikiem gazu oświetleniowego;
- nie jestem pewien, jak mogła wyglądać kolorystyka kotła i ostoi. Czy obie te części były czarne? A może ostoja jednak była czerwona, zaś tylko kocioł z budką czarny? Czy zbiorniki przy kotle mogły być czerwone?
- białe bandaże na kołach zapewne nie zawsze występowały na tych parowozach.

2) odmianie zielono-czarnej -- o ile takowa występowała?
- Tu sądzę, że ostoja parowozu i tendra mogły być czarne, podobnie jak część kotła od strony dymnicy. Dach budki mógł być czarny.
- Nie jestem pewien, czy pojawiały się czerwone elementy, jak np. zbiorniki w tym kolorze, itp?

Dodam, że na stronie: http://www.ruciane-nida.org/kmk/viewtopic.php?t=509 są zdjęcia np. Pk2-8 i Pk2-14 z ep. II, lecz nie wiadomo, czy maszyny były całe czarne, czy może zielono-czarne.

Jakieś sugestie lub pomysły?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 17
Tabor 0
Tabor 16
Tabor 4
Tabor 9