Witam !
Po długim czasie przerwy postanowiłem powrócić do hobby z dzieciństwa czyli modelarstwa kolejowego.
Wiadomość o tym , że w końcu ukaże się model najwspanialszej lokomotywy
czyli EU-07 była decydującym momentem.
Projektuję aktualnie torowisko i nasunęło mi się kilka pytań.
Z jaką maksymalną prędkością da się jeździć po torach Piko A-gleis aby lokomotywa lub wagony się nie wykoleiły ?
Czy da się jechać "Husarzem" z wagonami osobowymi ACME z prędością 160 lub 200 km/h (oczywiście z przeliczeniem na skalę , czyli odpowiednio jeśli dobrze liczę 51 lub 64 cm/sek)
Interesują mnie maksymalne prędkości na następujących elementach torowiska :
- łuki R2 , R3 i R4
- zrotnice WL , WR przy jeździe na wprost
- zrotnice WL , WR przy jeździe na ukos
Wiem , że w realu tak się nie można ale na makiecie proste odcinki będą zbyt krótkie aby rozpędzać tam lokomotywę
i zaraz hamować na rozjazdach / łukach.
No i może podstawowe pytanie : czy model "Husarz" Roco lub Piko Ekspert może osiągnąć taką prędkość ?
pozdrawiam
Po długim czasie przerwy postanowiłem powrócić do hobby z dzieciństwa czyli modelarstwa kolejowego.
Wiadomość o tym , że w końcu ukaże się model najwspanialszej lokomotywy
Projektuję aktualnie torowisko i nasunęło mi się kilka pytań.
Z jaką maksymalną prędkością da się jeździć po torach Piko A-gleis aby lokomotywa lub wagony się nie wykoleiły ?
Czy da się jechać "Husarzem" z wagonami osobowymi ACME z prędością 160 lub 200 km/h (oczywiście z przeliczeniem na skalę , czyli odpowiednio jeśli dobrze liczę 51 lub 64 cm/sek)
Interesują mnie maksymalne prędkości na następujących elementach torowiska :
- łuki R2 , R3 i R4
- zrotnice WL , WR przy jeździe na wprost
- zrotnice WL , WR przy jeździe na ukos
Wiem , że w realu tak się nie można ale na makiecie proste odcinki będą zbyt krótkie aby rozpędzać tam lokomotywę
i zaraz hamować na rozjazdach / łukach.
No i może podstawowe pytanie : czy model "Husarz" Roco lub Piko Ekspert może osiągnąć taką prędkość ?
pozdrawiam