• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makiety kolejowe w Warszawie

smok

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich,

Czy możecie napisać, gdzie w Warszawie można zobaczyć jakieś makiety - skala dowolna, jakość też może mniej ważna, bo chciałbym się wybrać z 3-latkiem zafascynowanym kolejkami.

Byliśmy w Tesco, za 3 x 2 zł można zobaczyć, jak coś tam jeździ - ale gdzie jeszcze?

Dzięki,
Smok

kruk

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Byłem ostatnio jest jedna makieta, bardzo fajna kiedyś była podobno jeczcze druga większa, ale zlikwidowali. :(
Też jestem ciekawy czy gdzieś jeszcze można zobaczyć jakąś makietę ?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.170 66 5
A co się stało z tą wielką makietą, co była swego czasu w składnicy harcerskiej??

Pamiętam jedynie przez mgłę, że była wypaśna, jak na lata 80te. Kiedy bywałem z rodzicami w Wawie jako mały szkrab, to był obowiązkowy punkt programu...

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.022 140 3
Swego czasu na skrzyżowaniu Al. Jerozolimskich i Emilii Plater w witrynach można było zobaczyć dioramy Ks. Grygiera ale jakiś czas tam nie byłem i nie wiem czy jeszcze tam są. A tak to w Warszawie cóż nigdzie :( Chyba że do Witkoim'a ;) jak zacznie przyjmować wycieczki :) Albo do Piaseczna (tam się buduje dopiero), A tak na poważnie to chyba nigdzie ;/ w Warszawie to "już prawie" nic się nie dzieje. Pustynia modelarska. Dlatego czekam na Piaseczno :)

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
W Wawie to już nawet związkowcy opon nie palą :| Muzeum powinno zostać bo makieta to pikuś, ale kolekcje innych, rożnych modeli porządną mają.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.338 145 0
Jakby co to zbieramy się za tydzień w sobotę i niedzielę (17/18 lipca), żeby pojeździć trochę FREMOwo (rozkłady, ładunki i podobne bzdety).
Miejsce jest spokojne, chłodne (ważne przy panujących upałach) w korytarzu stoi automat z colą po 2pln ;)

Miejsce spotkania podane tutaj:
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php ... c&start=44
Adres zasadniczy Krasińskiego 41a, choć wejście jest od ul.Burakowskiej.

Plan makiety jest taki:
http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=5181

Planujemy w sobotę zrobić jedną sesję FREMOwą (4 godziny).
W rozkładzie ujętych jest 70kilka pociągów, nie wiem jak to ogarniemy ;)
Jeśli ktoś jest chętny uczestniczyć aktywnie, bądź pasywnie to proszę o info na PW ;)

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Kris napisał(a):
A co się stało z tą wielką makietą, co była swego czasu w składnicy harcerskiej??

Pamiętam jedynie przez mgłę, że była wypaśna, jak na lata 80te. Kiedy bywałem z rodzicami w Wawie jako mały szkrab, to był obowiązkowy punkt programu...
No właśnie, co się z tym stało? To było w TT?

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Andrzej Harassek napisał(a):
Dokładnie nie pamiętam, ale chyba mniej więcej od drugiej połowy lat 1970-tych.
Jeżeli to początek lat 80.
W latach 78-84 chodziłem do podstawówki na Nowym Świecie (800m od Składnicy) i pamiętam obie makiety.
Makieta mała TT była zdecydowanie dłużej niż duża H0 w tym okresie. Więc zmiana musiała być na początku lat 80.
Tak sądzę.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.170 66 5
No to dobrze pamiętam, że H0 :) Miałem wtedy chyba ok 5-6 lat. Połowa lat 80tych.

Pamiętam, że stojąc przed oknem wystawowym po lewej była wielka góra i Bipa podświetlona cisła w tunelu. Fajnie było widać, bo z brzegu było wycięte okno dostępu. Ach stare czasy :roll: :)