• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Makieta z torami PIKO w nieogrzewanym pomieszczeniu zimą

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.740 62 1
Ponieważ pojawiła się opcja umieszczenia makiety w ocieplonym pomieszczeniu (poddasze) ale nie ogrzewanym przez zimę stąd moje pytanie - czy tory PIKO mogą być bezpiecznie pozostawione w takich warunkach na przestrzeni lat? Czy nie zaczną korodować ani śniedzieć? Czy ktoś ma doświadczenie w kilkuletnim przechowywaniu swojej makiety w podobnych warunkach? Pozdrawiam

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
362 0 1
Tym tematem kolega mi przypomniał, że mam szyny piko, które leżały w dość ciężkich warunkach.
I przez około 1.5 roku tam spoczywały, ponieważ sam chciałem zobaczyć, jak będą wyglądały po takich torturach:)
Mało tego, jeszcze je specjalnie trochę oszlifowałem.
Powiem tak, nic się z nimi totalnie nie stało i nie powinno, ponieważ są zrobione z wysokoniklowego mosiądzu jak producent podaję, w tedy tego nie wiedziałem:)

Gorzej będzie za pewne ze złączkami.
Pytanie czy wysoka wilgoć w danym miejscu występuje?
Jak tak, to kiepsko trochę.

Co do tego jak będzie reszta wyglądać, ciężko powiedzieć, tu muszą się eksperci wypowiedzieć;)
20241126_170715.jpg

Tak wyglądają szyny, pozostał tylko ślad po matowaniu i jakieś paprochy.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
O

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.740 62 1
@Pawelec Wielkie dzięki za odpowiedź, daje to nadzieję, że makieta wytrzyma :) Wilgoci być nie powinno, szyny polutowane więc mam nadzieję, że będzie ok. Ktoś ma jeszcze podobne doświadczenia?