• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta w WWP

Bart

Użytkownik
Reakcje
124 5 1
Mieszkanie w bloku nie sprzyja budowie nawet małej makiety kolejowej. Mój plan ma jednak pewne założenia:
1. unikać łuków o promieniu mniejszym niż R=800mm,
2. unikać rozjazdów 15°,
3. stacja dwuperonowa, mogąca przyjąć skład 7 wagonowy.

Zależy mi też na tym, by móc się rozpędzić do maksimum długim składem pospiesznym, zatem musi być to układ zamknięty.
W związku z powyższym zdecydowałem się na system Roco Line. Cały układ docelowo ma być ułożony na modułach, rozstawionych przy ścianach w pokoju, które później mógłbym złożyć i gdzieś schować :) (miejsce na przechowanie to zmartwienie drugorzędne)
No i po kilku godzinach rozmyślania, popełniłem coś takiego jak niżej? O tym, że ma to niewiele wspólnego z prawdziwą sztuką budowania miniaturowych linii kolejowych to mogę się domyślać. Proszę o jednak o ocenę, czy jest w tym planie coś, co koniecznie trzeba poprawić? Czy coś dyskwalifikuje taki układ? Czy to w ogóle ma sens? :)

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.227 66 5
Jak dla mnie, na domowe warunki jest git.
Zastanawia mnie jednak ta "odnoga" u góry, po lewej....

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.587 558 30
Ja mam kilka uwag i propozycję. Uwagi: 1) Ten trzeci tor na dole wydaje mi się zbędny. 2) Jeżeli odejście z lewej strony ma w przyszłości być odejściem innej linii, to jeżeli nie da się z tej nowej linii wjechać na inny tor, niż ten jeden na górze, to należałoby tak zmienić układ stacji, by z obu stron stacji, z każdego z obecnych torów dało się na ten górny tor wjechać. Ja bym spróbował tak:

Plan.jpg

OP
OP
Bart

Bart

Użytkownik
Reakcje
124 5 1
Jak planujesz prowadzić ruch?
Przyznam, że nie myślałem jeszcze nad tym dokładnie. Mam sterowanie cyfrowe i zapewne w tym kierunku będę "projektował" prowadzenie ruchu.

Ja mam kilka uwag i propozycję. Uwagi: 1) Ten trzeci tor na dole wydaje mi się zbędny. 2) Jeżeli odejście z lewej strony ma w przyszłości być odejściem innej linii, to jeżeli nie da się z tej nowej linii wjechać na inny tor, niż ten jeden na górze, to należałoby tak zmienić układ stacji, by z obu stron stacji, z każdego z obecnych torów dało się na ten górny tor wjechać.
Dziękuję Panie Andrzeju za cenne uwagi. Próbowałem poprawić układ wg Pana schematu, jednak rozmiar rozjazdów łukowych R9/R10 uniemożliwiały taką korekcję, Zamiast tego zdecydowałem się przekształcić w poniższy sposób. Wydaje mi się, że teraz powinno być dobrze.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.227 66 5
Prowadzenie ruchu - w sensie - jakie pociągi będą u Ciebie jeździć. Tak po prostu, czy chcesz odwzorować ruch jak na prawdziwej stacji?

OP
OP
Bart

Bart

Użytkownik
Reakcje
124 5 1
Prowadzenie ruchu - w sensie - jakie pociągi będą u Ciebie jeździć. Tak po prostu, czy chcesz odwzorować ruch jak na prawdziwej stacji?
Przede wszystkim chciałbym się wreszcie po prostu nacieszyć jazdą swoimi modelami, głównie z epoki V, bo stoją takie smutne w gablocie :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31