• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta w szafce RTV

Reakcje
4 1 0
Muszę wykonać meble do domu i jest wstępny pomysł aby w szafce RTV umieścić makietę.
Ze względu na konieczność pogodzenia walorów prezentacyjnych i użytkowych tylko część makiety będzie widoczna. Założenie jest takie aby móc ustawić i prezentować cztery/pięć składów jednocześnie.
Zastanawiam się w jaki sposób można by zautomatyzować ruch na takiej makiecie. Chodzi mi o to aby z automatu odtwarzały się scenariusze ruchu pociągów: aby co jakiś czas przejechał inny skład. Jakiego systemu należałoby użyć, jaki byłby koszt (+/-) takiego rozwiązania?
Z tego do mam dostęp na chwilę obecną to Z21 Start.

1737540666362.png

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.853 525 30
...albo zrobić szafkę długą na 4,5 metra ;)
To nawet nie o długość chodzi. Żeby zrobić taką elipsę, to szafka musiałaby mieć głębokość minimum 80-85 cm przy założeniu łuków o promieniu ok. 37 cm, ale praktycznie minimalny promień powinien być ok. 45 cm, czyli szafka musiałaby mieć prawie metr głębokości - jak na szafkę RTV to trochę dużo.

OP
OP
A
Reakcje
4 1 0
To nawet nie o długość chodzi. Żeby zrobić taką elipsę, to szafka musiałaby mieć głębokość minimum 80-85 cm przy założeniu łuków o promieniu ok. 37 cm, ale praktycznie minimalny promień powinien być ok. 45 cm, czyli szafka musiałaby mieć prawie metr głębokości - jak na szafkę RTV to trochę dużo.
Głębokość RTV to 80 cm - temat długo dyskutowany z drugą połową, jest koncepcja zagospodarowana tej przestrzeni. Długość do dyspozycji to 3,0m. Dlatego założono 1 łuk R2 - na więcej nie ma miejsc.a.

Dla zaspokojenia ciekawości to rzut planowanej zabudowy:

1737548694303.png

prawda, że pasuje jak ulał?

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.003 144 0
Garderoba dla "połówki" pasowała by pewnie bardziej ;)

Co znaczy "powyżej niewidoczne"? Zapewne jakieś tło? Jaki będzie tam dostęp do taboru - za każdym razem trzeba będzie demontować tło?
Ja bym tam zostawil miejsce tylko na jeden tor, no ostatecznei na "
1737540666362.png
sklad nr 4" i poglębil pierwszy plan,

OP
OP
A
Reakcje
4 1 0

Co znaczy "powyżej niewidoczne"? Zapewne jakieś tło? Jaki będzie tam dostęp do taboru - za każdym razem trzeba będzie demontować tło?
Ja bym tam zostawil miejsce tylko na jeden tor, no ostatecznei na " Zobacz załącznik 1098932 sklad nr 4" i poglębil pierwszy plan,
sam układ jest póki co koncepcją i usunięcie /dodanie toru jest na tym etapie kosmetyką. Powyższy układ wezmę pod rozwagę natomiast na chwilę obecną zastawiam się czy można to w jakiś sposób zautomatyzować (patrz: 1 post).

W kwestii dostępności to są dwa rozwiązania które chcę zastosować:
1. Jeżeli chodzi o modyfikowanie składów to do tego celu planuję bocznicę która będzie wychodziła na zewnątrz z łuku po prawej stronie. Na chwilę obecną nie jest to wrysowane.
2. W przypadku konieczności dostania się za tło - będzie to realizowane od góry (blat RTV będzie ruchomy, najprawdopodobniej uchylany do góry)

OP
OP
A
Reakcje
4 1 0

Ja bym tam zostawil miejsce tylko na jeden tor, no ostatecznei na " Zobacz załącznik 1098932 sklad nr 4" i poglębil pierwszy plan,
... a dodam jeszcze, że to właśnie druga połowa naciska na wyeksponowanie kolekcji. Jak twierdzi, za dużo jest w tym ulokowane środków aby nie cieszyło oka na co dzień :)

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.536 19 9
Pomijając gabaryty, to mam taką wątpliwość - skoro to szafka RTV, to będzie raczej nisko nad podłogą. Dodatkowo będzie zakryta od góry blatem.
Moim zdaniem wpłynie to negatywnie na odbiór dioramy, bo żeby zajrzeć do środka szafki trzeba będzie kucać... A żeby obejrzeć pociągi z perspektywy pasażera, to chyba trzeba będzie położyć się na podłodze... :p

OP
OP
A
Reakcje
4 1 0
Pomijając gabaryty, to mam taką wątpliwość - skoro to szafka RTV, to będzie raczej nisko nad podłogą. Dodatkowo będzie zakryta od góry blatem.
Moim zdaniem wpłynie to negatywnie na odbiór dioramy, bo żeby zajrzeć do środka szafki trzeba będzie kucać... A żeby obejrzeć pociągi z perspektywy pasażera, to chyba trzeba będzie położyć się na podłodze... :p
Góra szafki będzie na wysokości ok 60 cm. Przestrzeń pod blatem na modele jest przewidziana na ok. 20 cm. Idea jest tak, że siedząc na kanapie (ok. 2 m na wprost) widzieć przejeżdżający skład. Cała reszta jest tłem oraz dla tych którzy pokuszą się o podejście bliżej... tak, być może nawet przycupną na podłodze.

Zdaję sobie sprawę z pewnych niedogodności ale inną opcją jest tylko schowanie modeli i prezencja od czasu do czasu a większości przypadków nawet tylko z pudełka.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.303 18 0
... a dodam jeszcze, że to właśnie druga połowa naciska na wyeksponowanie kolekcji. Jak twierdzi, za dużo jest w tym ulokowane środków aby nie cieszyło oka na co dzień :)
Taki komentarz cieszy. Moja małżonka, pomimo braku pełnej świadomości wartości kolekcji, jest zadowolona z faktu, że modele są w gablocie w salonie, bo spośród znajomych, nikt takiego wystroju w domu nie ma;)

Pomijając gabaryty, to mam taką wątpliwość - skoro to szafka RTV, to będzie raczej nisko nad podłogą.
To już są inne czasy. Szafka RTV służy najczęściej do schowania dodatkowego sprzętu (amplituner, konsola) w środku, przypomina zwykłą komodę, a na górze są wyłącznie kurzołapy. TV wisi już na ścianie. Podobnież głośniki (soundbar/centralny).

Zdaję sobie sprawę z pewnych niedogodności ale inną opcją jest tylko schowanie modeli i prezencja od czasu do czasu a większości przypadków nawet tylko z pudełka.
Ja bym powiedział, że to nie jest opcja:cool:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31