• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta TT by Kiyosaki

Kiyosaki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,

Mam zamiar stworzyć makietę w skali TT, ponieważ makieta na początek nie będzie z byt duża. Poniżej przedstawiam wstępny projekt z programu TT-Cad :) Proszę o opinie.

PS Projekt robiony na Torach Tillinga.

Załączniki

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kiyosaki napisał(a):
Witam,
Mam zamiar stworzyć makietę w skali TT, ponieważ makieta na początek nie będzie z byt duża. Poniżej przedstawiam wstępny projekt z programu TT-Cad :) Proszę o opinie.
A to wcięcie 15x30 cm w prawym górnym rogu jest konieczne?
1. Koncepcja w ogólności dobra na początek. Na pewno nie zbankrutujesz.
2. Jeśli chodzi o detale, to sugerowałbym popracować jeszcze nad:
a). lepszym rozplanowaniem bocznic (wyszły nieco za krótkie)
b). zespołem 2 zwrotnic w prawym górnym rogu: łukowa plus prosta tworzą zbyt małe "odejście" od toru głównego (to wcięcie nieco przeszkadza).
3. Spróbuj jeszcze skorzystać z innego narzędzia niż TT-cad (np. XtrkCAD z biblioteką torów modelowych Tilliga), choćby z tego względu że łatwiej będzie Ci kłaść tory równolegle.
4. Zapoznaj się z tym linkiem: http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 5&kat=2009
Ułatwi Ci rozplanowanie zwrotnic i połączeń między nimi, tak by kłaść tory równolegle.
5. Zamelduj się na Forum TT. Jest tam wątek z przykładowymi planami TT, a pod adresem http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp masz stertę poradników z gotowcami.
Poza tym zawsze możesz pisać na PW.

Pozdrawiam

Michał

OP
OP
K

Kiyosaki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
MiGo napisał(a):
Niestety tak, ponieważ na ścianie wisi kaloryfer :/

MiGo napisał(a):
2. Jeśli chodzi o detale, to sugerowałbym popracować jeszcze nad:
a). lepszym rozplanowaniem bocznic (wyszły nieco za krótkie)
b). zespołem 2 zwrotnic w prawym górnym rogu: łukowa plus prosta tworzą zbyt małe "odejście" od toru głównego (to wcięcie nieco przeszkadza).
Nie miałem styczności z tymi torami, dlatego próbowałem używać tego co jest w programie aby miało jakiekolwiek połączenie. Na pewno chce jeszcze nad tym popracować :)

MiGo napisał(a):
4. Zapoznaj się z tym linkiem: http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 5&kat=2009
Ułatwi Ci rozplanowanie zwrotnic i połączeń między nimi, tak by kłaść tory równolegle.
5. Zamelduj się na Forum TT. Jest tam wątek z przykładowymi planami TT, a pod adresem http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp masz stertę poradników z gotowcami.
Na tym forum jestem już zarejestrowany, powoli się w nie wdrażam :) linki też już wstępnie widziałem ale widzę, że będę musiał nad nimi troszkę posiedzieć, może znajdę coś ciekawego =)

PS. Dzięki za rady :)

Reakcje
0 0 0
MiGo - TT-CAD ma bibliotekę torów modelowych ;)

Te bocznice z prawej strony rzeczywiście do poprawy.
Zrobiłbym szlak dwutorowy wokół makiety + odejście na bocznicę z prawej - tylko może zrób jeśli jest taka możliwość wjazd na bocznicę od dołu a nie od góry.

Trenuj i się pytaj...

Paweł

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kiyosaki napisał(a):
MiGo napisał(a):
Niestety tak, ponieważ na ścianie wisi kaloryfer :/
Popełniłem coś takiego jak w załączniku (tak na szybko). Trochę trudno na takiej powierzchni upchnąć coś więcej. Mam jeszcze jeden pomysł, ale może niech Budowniczy Makiety da znać. :D
Na "południu" jest 83 mm luzu między torami - np. peron powinien wleźć.

Pozdrawiam

Michał

Załączniki

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kiyosaki napisał(a):
Migo, bardzo fajny pomysł :) Ciekaw jestem następnego ^^

Pozdrawiam
To taki ramowy plan "lunaparku". Udało się zmieścić most zawieszony 6 cm nad torem poniżej i jest miejsce na bocznice (2 szt) i zabudowę ludzką. Kosztem 1 z bocznic można popełnić stację osobową na 1 lok + 2 wagony (18 + 2*22 cm), ale będzie ciasno.
Podjazdy (zielony i zgniły ) są 2.5 % (2,5 cm na 1 mb) więc jeszcze ujdzie, i zapas torów położonych na poziomie "0" (te szare). Łuki torów to 353 mm, więc długie parowozy mogą mieć kłopoty (tutaj może niech wypowie się wielbiciel "kopciuchów", bo ja ich nie zbieram), ale Ludmiła powinna dać radę (długa i 3 osie w wózku).
Teraz przemyśl co chcesz mieć na makiecie i pomyśl o dodaniu paru centymetrów dechy bo wszystko jest na styk (20 cm? a najlepiej idź na całość: 250 x 125 8).

Pozdrawiam

Michał

Załączniki

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Kiyosaki napisał(a):
To raczej zrezygnuje z mostu, a dopracuje wszystko perfect na poziomie 0 :) nie umre od tego
możesz jeszcze poziom " zrowy " zrobić załóżmy na wysokości 4cm od blatu i już można zrobić wiadukt np. nad rzeczką

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kiyosaki napisał(a):
mam problem z połączeniem i nie wiem czemu.. ;/ moze ktos ma jakis pomysl ?

PS w sumie podwyzszyc cala makiete dla rzeki? Czemu nie :D
Z tego co widzę to chyba lewy górny róg musiałby być zrobiony promieniem 28 cm, czego w TT się nie robi. Zastanawiam się do czego Ci potrzebny dwutor na łuku u dołu, bo jego architektura wpędza Ciebie w kłopoty. Stacja osobowa czy towarowa? Jeśli pierwszy wariant, to możesz być niezadowolony z efektu finalnego, bo łuk 31 cm i stojący na nim skład wagonów osobowych "Y" (dł. 22 cm) nie będzie wyglądał atrakcyjnie.
Trochę "rozrzutnie" zaplanowałeś bocznicę i wjazd na nią i dalej wiesz co masz. Zwrotnica łukowa jest fajna bo umożliwia wykorzystanie łuku na rozjazdy i zbudowanie np. dłuższej stacji na prostej z zaoszczędzonego miejsca, ale odbywa się to kosztem min. promienia układu torów. Rozważ poszerzenie makiety z 90 na np. 110 lub 125 cm, a wtedy będzie Ci łatwiej popełnić coś fajnego (np.zwrotnice na łukach), bo w obecnych warunkach masz b.trudne zadanie i skończoną ilość rozwiązań.

Pozdrawiam

Michał

OP
OP
K

Kiyosaki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Migo, cały czas tylko testuje i szukam rozwiązania :) tutaj w tym projekcie pomogła mi dziewczyna, co sądzicie, chyba juz troszke lepiej?

PS. Co do powiększenia makiety, odpada, nie dam rady tego wyciagnac. Kiedy bede wklejal zdjecia gotowej makiety (stan surowy) bedzie widac dlaczego :)

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31