• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Makieta Stacji Dąbrowa Górnicza Strzemieszyce

Reakcje
84 2 0
Witam wszystkich forumowiczów. Od ponad 10 lat jestem modelarzem .
Od x lat buduje swoją makietę Strzemieszyce Małe która jest stacja fikcyjną. Nie dawno powstał posterunek PODG Strzemieszyce Wschodnie, również posterunek fikcyjny. Konkretnie jest to zejście z lini dwutorowej na jewdnotorwa.

Teraz przyszedł czas na prawdziwy projekt i prawdziwą stację.
Już tuż tuż rozpocznie się budowa stacji Dąbrową Górnicza Strzemieszyce. Będzie to trochę uproszczona stacja wzorowana na rok 2005 czyli okres kiedy to mieszkałem przy tej stacji . Układ stacyjny był tam bardzo duży bo przynajmniej było tam jakieś 10 torów.

Informacji jak narazie podałem niewiele ale wszystko będzie na bieżąco opisywane wraz postępem prac
Pierwszy element i to najważniejszy już zrobiony w 90%, ale o tym w następnym wpisie

OP
OP
kamil55574
Reakcje
84 2 0
A tak prezentuje się najważniejszy element nowej makiety. Ukończony w 90%. Niestety budynek został wyburzony w styczniu 2016 roku

Załączniki

OP
OP
kamil55574

kamil55574

Użytkownik
Reakcje
84 2 0
Trochę czasu minęło więc dziś garść świeżych informacji o rozwoju budowy. Co prawda skrzynki nie ma jeszcze ani jednej, ale rozjazdy jak i torowisko cały czas jest zakupowane i myślę że w drugiej połowie tego roku coś już zacznie powstawać.

Na początek przybliżę trochę historii samej stacji . Nie będę się jakoś wysilał więc informacje podam z Wikipedii a jam sam potwierdzam że to co tam jest napisane jest prawdą.
Stacja Dąbrowa Górnicza-Strzemieszyce powstała w 1885 roku, kiedy to do tej samodzielnej wówczas miejscowości dotarła Kolej Iwanogrodzko-Dąbrowska. Wcześniej istniał przystanek na Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej (dzisiejsza Dąbrowa Górnicza Południowa).
25 czerwca 2007 roku około godziny 5-tej rano na poddaszu budynku dworcowego wybuchł pożar, który doprowadził do dewastacji budynku. Wielogodzinna akcja gaśnicza prowadzona przez kilka jednostek straży pożarnej okazała się częściowo skuteczna. Ugaszono pożar, jednak zniszczenia spowodowane przez ogień są znaczne, przez co budynek dworca jest obecnie zdewastowany.

Budynek był nieczynny od pożaru z 2007 roku.

Przez kilka lat trwały starania aktywistów Stowarzyszenia Samorządne Strzemieszyce o zachowanie budynku. Konserwator zabytków wszczął procedurę wpisania obiektu do ewidencji zabytków, jednak nie zdążono jej dokończyć. Miasto nie było zainteresowane przejęciem budynku, a PKP PLK rozpoczęły starania o uzyskanie pozwolenia na rozbiórkę. 7 stycznia 2016 roku rozpoczęto wyburzenie obiektu. Decyzję o rozbiórce budynku podjął Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego, który ustalił, że nie jest on wpisany do rejestru zabytków, ani nie został objęty ochroną konserwatorską na podstawie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta.
Tyle o historii stacji a teraz co już mam od tamtego momentu.
W chwili obecnej jestem w trakcie planowania dwóch budynków infrastruktury kolejowej, z czego jeden istnieje do dnia dzisiejszego.
Pierwszy budynek to nieistniejąca już nastawnia, wyburzona podczas modernizacji stacji. Aby odtworzyć budynek, z pomocą przyszedł symulator Simrail w którym to budynek jest swietnie odwzorowany a pierwsze elementy na których znajdują się cegły są już wycięte laserowo przez firmę Kotebi. Okna też już są gotowe. Resztę budynku będę już samodzielnie wycinał z kartonu.
Drugi budynek to parowozownia z obrotnicą. Budynek wciąż istnieje ale o tym projekcie napiszę trochę później jak już sie uporam z nastawnia.
Przy okazji dzięki dobroci Pana Arkadiusza Rybaka dyrektora muzeum Sztygarka w Dąbrowie Gorniczej została ufundowana dla mnie tablica 70x100cm z historia kolei w Strzemieszycach.
Ciąg dalszy nastąpi jak tylko pojawi się coś nowego
Na poniższych zdjęciach kolejno:
Elementy ściany oraz okna nastawni , tablica z historią kolei w Strzemieszycach oraz widok z lotu ptaka parowozowni w Strzemieszycach(zdjęcie nie moje)

Załączniki