• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Skromne początki-potrzebna pomoc

zim

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,

To mój pierwszy post na forum, wiec witam wszystkich serdecznie,

Chciałem skromnie zacząć przygodę z H0 od starego zestawu Piko, niestety tory U pomimo czyszczenia i wielu godzin spędzonych na prostowaniu i układaniu nie sprawdziły się.

Po przeczytaniu chyba wszystkich postów na temat tortów i DCC, zaplanowałem taki układ torów,

Tory Piko A-gleis ze względu na cenę, nie mam zamiaru przesadnie przejmować się ich wyglądem, a na początku tory będą na podłodze.

Proszę o ocenę planu torów i ewentualnych problemów przy zastosowaniu systemu DCC Roco, oraz użyteczności takiego ułożenia.

Pozdrawiam,

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.274 16 2
Re: Skromne początki-potrzebna pomoc

Moje zdanie jest takie: Bardzo dobry układ torów na początek. dwie pętle, bocznice co prawda niewielkie ale są. jest miejsce na niewielką stacyjkę. Przy takim układzie mozna zrobić bardzo ładnego torta.

"Bo mniej znaczy więcej"

A sterowanie Roco hum hyba ok - używam od dwuch lat i nie mam z nim żadnych problemów.

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0

zim napisał(a):
I zastanawiam sie czy taki układ nie będzie powodował zwarć ?
Aby wyeliminować możliwość zwarć musisz odizolować wewnętrzną i zewnętrzną pętlę. W Twoim wypadku są trzy miejsca, rozjazdy na łukach oraz przejazd z mniejszej na większą pętlę na górnej prostej. Mnie udało się kupić plastikowe złączki i takich używam w takich miejscach.

Jeśli przmocujesz tory na stałe to możesz, przeciąć szyny w odpowiednim miejscu.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.922 8 0

Ale przecież przy takim układzie nie będzie żadnych zwarc.
Tylko przy zastosowaniu "cyfry". W "analogu" przy jednym zasilaczu również.
Problem wystąpił by, gdyby kolega zim chciał podłączyć dwa zasilacze (po jednym do każdego "kółka"). W tym przypadku należałoby odizolować wspomniane "kółka" od siebie.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0

Oczywiście moja uwaga tylko dotyczy przypadku DCC, kolega w pierwszym poście pisał o takim rozwiązaniu.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0

Ja osobiście bym przemyślał sprawę rozjazdów łukowych. Teraz z tego planu wychodzi, że można w dwóch miejscach zjechać z zewnątrz do wewnątrz pętli.
A może zrobić tak, że jedne rozjazdy łukowe zamienić, aby można by było wyjechać z wewnątrz pętli na zewnątrz ??

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0

gbbsoft napisał(a):
W DCC nie musisz tego robić... 8)
czytasz po łebkach czy napiłeś się browarka :?:
przecież już napisali o tym 25minut temu :idea: obudź się gbbsoft :p albo idź już spać.

OP
OP
Z

zim

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

żeby podsumować, zwarć w DCC nie będzie,

WITKOIM możesz wyjaśnić mi z tymi rozjazdami ? według mnie mam możliwość zjazdu z wewnętrznego kola na zewnętrzne, górny rozjazd?

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0

zim napisał(a):
żeby podsumować, zwarć w DCC nie będzie,
WITKOIM możesz wyjaśnić mi z tymi rozjazdami ? według mnie mam możliwość zjazdu z wewnętrznego kola na zewnętrzne, górny rozjazd?
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
1) W DCC nie będzie zwarcia...........
2) wiem, że masz mozliwość zjazdu na zewnętrzny tor (ten górny), ale czy na przykład nie przydałaby się taka możliwość na łukowych rozjazdach np. po prawej stronie układu ??
ps.
To jest tylko moje gdybanie i niekoniecznie musisz zmieniać planu ;)

OP
OP
Z

zim

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Dzięki za podpowiedz,

Na razie zostanę przy tym i tak taki układ wychodzi powyżej 500 :), ale jak już czytałem to nie jest tanie hobby....

Mam jeszcze jedno pytanie czy jest sens budować ten booster (http://www.dcc24.eu/Booster) i zaczynać zabawę od gbbkolejki i ddw, booster i dekodery zbuduje sam za psie pieniadze ?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0

Dekodery jazdy to radzę kupić firmowe, chyba że potrafisz montować micro smd, w przeciwnym wypadku możesz mieć problem z upchnięciem ich w lokomotywach.

Natomiast dekodery akcesoriów jak najbardziej polecam własnej roboty.

Jesli chodzi o booster, to u mnie działał z GbbKolejką i z Dcc MiniStation. Jest na forum wątek jak skonfigurować DDW aby działało z GbbKolejką i Serial Boosterem.

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0

zim napisał(a):
żeby podsumować, zwarć w DCC nie będzie...
Tak, przepraszam wprowadziłem Cię w błąd, w TWOIM przypadku zwarcia nie będzie.

Pamiętaj jednak, że powodem tego nie jest DCC ale to, że stosujesz rozjazdy, które mają izolowane iglice.

Załączniki

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.397 137 19

Bardzo fajna makieta ja na początek to trzeba przyznać, są bocznice i dwa tory na całym obwodzie, ale nie myślałeś może o dodaniu peronu/ów? Zwrotnice łukowe rzeczywiście przydało by się zamienić tylko jedną parę.

Pozdrawiam!

OP
OP
Z

zim

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Witam,

Możesz kolego nanieść swoją sugestie na plan , bo nie rozumiem o co chodzi ci z tymi zwrotnicami łukowymi,

Pozdrawiam,

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31