• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta pod skosem 340x360

tata_Patryka

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
Witam.
I na nas przyszedł czas, aby zbudować rodzinną makietę.
Projekt na lata, a po przeczytaniu wątków o planowaniu wiem, jak ważna to kwestia.
Zasadniczo plan na budowę zaczerpnięty z ksiązki PIKO, który Wam prezentuję. Nie wiem, czy jest wart uwagi, czy może Wasze doświadczenie i wiedza podpowie mi coś lepszego?
Pomieszczenie pod skosem z niską ścianką kolankową do zagospodarowania 3,40 na 3,60
Jeśli chodzi o doświadczenia modelarskie to jak najbardziej w redukcji i RC ale to dla mnie nowość, dlatego plan musiałbym oddać w dobre ręce.
Dziękuję z góry za pomoc!

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.762 52 5
Hello
Miejsca macie wystarczająco, żeby ogarnąć coś fajnego w H0.
Cieszę się, że macie świadomość istoty planowania.

Chętnie pomogę, ale musicie odpowiedzieć SOBIE na kilka pytań.
1. W jakiej epoce ma być makieta (tu chodzi o rodzaj taboru m.in.)?
2. Jaki klimat makiety chcecie uzyskać - wieś, miasto, przemysł ?
3. Jaki kształt makiety chcecie zbudować? L, U ? Macie miejsce na U, ale L też ma swoje zalety.
4. Czy chcecie mieć więcej torów, czy kolej ma być dodatkiem do krajobrazu ?

5. Czy chcecie zbudować makietę kolei, czy chcecie pobawić się "kolejką" ? - chyba podstawowe pytanie
:)

OP
OP
T

tata_Patryka

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
Dziękujemy za odzew :) :kawa:
Epoka V - taki tabor już kompletujemy. Zarówno osobowe zestawy jak i towarowe - więc to trochę odpowiada też na pytanie #2
Stacja główna plus pośrednia i bocznice przemysłowe były by idealnie.
aby wydłużyć przebiegi myślałem o ukrytych ślimakach. Syn też marzy o parowozowni z obrotnicą :X3:
W zamyśle było U z uwagi na max wykorzystanie powierzchni ale nie odrzucamy żadnego pomysłu.
#4 i 5 to tory :D - makieta ma służyć bardziej zabawie, więc nie chodzi o oddanie torowiska zgodnie z normami :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.609 31 1
Witam nowych Kolegów. No, plan ambitny dość tata sobie nakreślił. Syn pomoże już w budowie, czy jeszcze za mały?
Makieta będzie bardziej dla syna, czy bardziej dla taty? :)
A jaki zamysł płyty jest? Płyta makiety jako całośc - stół, "tort", czy pojedyncze segmenty łączone ze sobą w szlak?

OP
OP
T

tata_Patryka

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
To marzenie z dzieciństwa, które mogę teraz wspólnie z synem realizować. Najważniejsze, że on też chce - ostatnio bardziej ode mnie i mobilizuje do pracy. Chęci nie brakuje - z czasem gorzej. Dla mnie to kolejny rozdział w modelarstwie, dla niego wejście w ten świat.
Całość jako stół, nie będziemy tego ruszać, więc dzielenie na moduły nie jest konieczne.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.609 31 1
OK, ale sam stół można też z kilku części złożyć. Zależy od kształtu planu makiety.
Czy budowa samego stołu - płyty jest dla Ciebie jasna? Czytałeś poradniki dla początkujących?
Jeśli możemy to pominąć, to dobrze i idziemy dalej.
Rozumiem, że sterowanie DCC - cyfrowe. Całość, czy na przykład rozjazdy analogowo?
EDIT
O, Kris nadaje na tych samych falach...:) (@Kris tu będzie "normalnie":LOL:)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.762 52 5
No to gites. Czyli mamy świadomość i to jest ważne.

W takim razie skupmy się na planowaniu. Idziemy w stronę L lub U.
Aby zdecydować, przydatna będzie informacja, czy macie miejsce na warsztat, gdzie będziecie sklejać modele itd ?

1. Jeśli będzie U, to jedna odnoga może mieć pętlę, ale na drugiej będzie tylko bocznica. H0 zajmuje trochę miejsca, więc trzeba mieć to na uwadze.
2. Jeśli będzie L, to daje również dużo możliwości.

Ale po kolei. Najpierw odpowiedź na pytanie o warsztat (warsztat może zawierać w sobie wspomnianą odnogę makiety U, i możecie tam zrobić ZNTK
:) Czyli odstawiać tabor do naprawy lub/i mieć tor do programowania i stamtąd wysyłać na makietę.

OP
OP
T

tata_Patryka

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
Tak, zaplecze modelarskie mamy więc cała przestrzeń jaką Wam pokazałem jest pod makietę. Kształty U W czy L czy O zależy jedynie od tego na którym zbudujemy atrakcyjne torowisko :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.762 52 5
@Andrzej Harassek Chcemy uniknąć chyba łuków tramwajowych, a tu na to się zanosi. Poza tym U-rurki miały nieco ciaśniejszą geometrię.
No i trzeba jeszcze móc wejść pomiędzy, nie trącając łokciami wszystkiego w około. ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
Chcemy uniknąć chyba łuków tramwajowych, a tu na to się zanosi. Poza tym U-rurki miały nieco ciaśniejszą geometrię.
Tylko że na tym planie nie ma u-rurek. Kolega @tata_Patryka ma do dyspozycji podobną przestrzeń, a plan, który pokazał, ma łuki o podobnym promieniu, więc chyba to nie jest problem. Poza tym pokazałem ten plan jako przykładowy, we wspomnianej książce są jeszcze inne, podobne, a i tak wszystko trzeba adaptować do obecnie dostępnego materiału torowego.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
Trzeba tylko uważać, bo część planów dotyczy innych skali. Zwłaszcza tam, gdzie są podane wymiary może to być bardzo mylące, jak np. na ostatnim rysunku w pierwszym poście - moim zdaniem jest to N, więc wszystkie wymiary trzeba pomnożyć z grubsza razy dwa.