• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta ok.1000x1500mm

@Majki

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam,
Zastanawiam się nad budową makiety w skali H0 o wymiarze ok 1000x1500mm ale brakuje mi pomysłu. Najlepiej aby wzorowana była na jakimś istniejącym planie (stacji, zakładzie itp.) aby była maksymalnie "bawialna" - przetaczanie wagonów, rozładunek może jakaś szopa...). Chętnie poczytam o Waszych pomysłach. Wiadomo, że ideałem była by obrotnica ale w tych rozmiarach to o to ciężko....chyba, że jakaś mała. Z góry dziękuję za pomysły :)

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
380 1 0
Na tej powierzchni będzie ciężko.

Zerknij na makietę w tym temacie: ma wymiary 920 x 1650 mm, trudno tam upchnąć wiele rzeczy, żeby to miało sens:
https://forum.modelarstwo.info/threads/minimalistyczny-tort.44013/

Oraz tu dla inspiracji, ale to jest skala TT, makieta jest oczywiście jeszcze mniejsza:
https://forum.modelarstwo.info/threads/makieta-tt-lubmin.34296/

Na pewno masz tylko taką przestrzeń? Nie ma szans na rozbudowę? (Żeby makieta nie była prostokątną płytą, tylko tworzyła coś w rodzaju litery ?) Czy na pewno musisz mieć możliwość jazdy w kółko, czyli że tory muszą tworzyć okręg? Poszykaj przez google dla inspiracji planów makiet pod hasłami "Rangieranlage" oraz "Switching Layout".

Chyba że chcesz zbudować makietę wąskotorówki?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
@

@Majki

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dziękuję :)

Fakt nie napisałem, te 1000x1500mm to tak orientacyjnie i nie chodzi o to aby zmieścić tam cały zamknięty układ torowy tylko jakąś jej część (np. jakąś rampę załadunkową itp.) w przyszłości chciałbym ją rozbudować o kolejne części więc chciałbym iść w kierunku modułów :) Nie wiem czy dobrze to wszystko wyjaśniam.... ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31