• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta laika

Zbysio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam uprzejmie!

Jestem kompletnym laikiem modelarsko-kolejkowym (humanista z wykształcenia niestety), ale dostałem zadanie zrobienia małej makiety dla dzieciaka (i pewnie nie tylko, bo i mnie się spodobało... :p:p). No i zacząłem. Podobno nie święci garnki lepią, ale garncarzem w tydzień nikt nie zostanie...
Być może porywam się z motyką na słońce nie mając motyki i nie widząc słońca, ale i tak się zdecydowałem, więc wolę zaczynać dobrze, niż potem pruć i bawić się od nowa, szkoda czasu i kosztów.

Od miesiąca namiętnie przeglądam Wasze modelarskie fora (nawet teksty sprzed wielu lat), od natłoku potrzebnych i mniej potrzebnych informacji głowę mam jak bania, a głupszy jestem, niż przed. Po obejrzeniu wielu Waszych realizacji (zwłaszcza Mistrza LL, mego rówieśnika nawiasem mówiąc) powinienem raczej dać sobie spokój, ale cóż, człek omylny jest. Na forum rejestrować się nie chciałem, żeby uniknąć (słusznych zresztą pewnie) kpin i tekstów "poczytaj" albo "jak nie umiesz, to się nie zabieraj". Ale inaczej nie ma jak zapytać.

W związku z tym mam nieco pytań. Nie chodzi o żadne skomplikowane sprawy, tylko o podstawy, które są dla Was jasne jak 2+2=4, dla mnie - delikatnie mówiąc - mniej. Może znajdzie się jakaś życzliwa dusza, która poza słusznymi drwinami wspomoże kilkoma radami.

Makieta ("tort" po Waszemu :) ) HO, o wymiarach 122x180 cm. Sterowanie DCC.Materiały już są, jutro pewnie będzie gotowa. Dwie lokomotywy jeżdżą. Dla wprawy od miesiąca bawię się w budowanie, malowanie, sadzenie drzew, zrobiłem sobie już kilka elementów do makiety (dioram?), więc robię torta z modułów :p. Zrobiłem dioramkę chałupy, gdzie mieszkam, wraz z ogródkiem, i kilka innych elementów dla wprawy. I frajdy, nie ukrywam.

Po wielu próbach spłodzenia projektu i wielu litrach kawy ostateczny projekt na razie wygląda tak:

5 zwrotnic, jeden rozjazd "Y" (obok tunelu po lewej. I tu pytanie pierwsze - czy gdzieś zwarć nie będzie? Czy możliwe jest późniejsze dodanie sterowania zwrotnicami (trzech napędów mi jeszcze brak) czy lepiej od razu? Czy można "na oko" stwierdzić, ile punktów podłączenia zasilania do torów potrzeba i gdzie? Itd. itp. ... :p

Przepraszam za długiego posta, jakoś tak wyszło.

Załączniki

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Zbysio, mi się podoba ale nie wiem czy się zmieści na tym wymiarze. Na stronie piko masz winrail demo masz tam elementy torowe i możesz ułożyć ten projekt i zobaczysz ile miejsca potrzeba. Unikaj łuków R1

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
witaj na forum
- Zwarć nie będziesz miał, ponieważ napisałeś,że jest to sterowanie DCC i może być nawet jedno miejsce podłączenia.
- Co do napędów rozjazdów to zawsze zdążysz je dołożyć, chyba,że chcesz robić napędy podmakietowe.
- Napij się jeszcze parę litrów kawy i przemyśl, a w/g mnie zrezygnuj z tego nasypu (czerwony kolor) lub zmień projekt układu, ponieważ na tak krótkim odcinku nie uniesiesz torów na wysokość minimum 8cm. Znaczy podniesiesz, bo wszystko da radę,ale to będzie stromy podjazd i nie wszyskie loki podjadą lub nawet żadna nie podjedzie.

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
rejestrować się nie chciałem, żeby uniknąć (słusznych zresztą pewnie) kpin i tekstów "poczytaj" albo "jak nie umiesz, to się nie zabieraj
I dlatego jeśli mi się zdarzy czasem,że znam odpowiedź na pytanie to zamiast takie teksty walić po prostu odpisuję odpowiedź.Minusem jest możliwość powielania wątków plusem to,że ludzie się nie zniechęcają.To nie jest miłe dostać opieprz zamiast informacji za to ,że się człowiek odezwie,nawet jeśli słusznie.Tacy ludzie czują sie na starcie zgnojeni a efektem jest,że forum będzie miało na końcu 20 użytkowników gadających między sobą.A raczej nie po to jest.Co innego pisownia,ale tu też trzeba patrzeć.Np. nie mam dużych pretensji o braki ogonków w literach,bo mi też Alt kulawo działa,albo o literówki,bo ktoś za szybko pisał i mu sie wcisnęło. Zdarzają się dysortograficy itp.Najgorsi to ci co piszą nieskładnie,tak zamieszają w zdaniu,że wygląda to jakby pisali mając 3 promile.Nie idzie zrozumieć.Tyle offtopu.
No i gdzie stacja?
No właśnie.Zasadniczo powinna być,bo trochę głupio wygląda pociąg stojący "w polu".
Gdzies stać musi,niechby choć bocznica była,choć najmniejsza stacyjka by sie przydała.
Myślałem,że ty stację pod tym niebieskim daszkiem zrobiłes i,że to peron jest zadaszony a ty tam chyba tunel wcisnąłęś :D
Sterowanie DCC
Dobry wybór bo to wiele ułatwia.Zwarć RACZEJ nie będzie.Mówię raczej,bo wiele zależy od tego ,czy podłączysz i zaprogramujesz wszystko z głową.Wbrew pozorom zwarcia są na DCC możliwe,sam miałem problem gdy mi ciągle lok stawał i Multimaus sygnalizował zwarcie.Jak to możliwe??? A możliwe-na torze wewnętrznym miałem dwie zwrotnice-i każda miała inny numer (BŁĄD!!!!! -okazało się,że na obu trzeba było dać ten sam,wtedy raz,że zmieniasz tylko jedno przełożenie i oszczędzasz czas a dwa zwrotnice jednoadresowe dajesz tylko na bocznice,gdzie nie masz drugiego połączenia.Dopóki tego nie zrobiłem miałem cyrk,szybki wybór i zmiana 1 zwrotnicy,pociąg wjeżdża i wybór 2 i jej zmiana i pociag wraca na szlak.I nie wyrabiałem sie z czasem.Pociąg w tym czasie dojeżdżał do drugiej jeszcze nie przestawionej,wjeżdżał na nią i na jej środku stawał i sygnalizował zwarcie.Dopiero chyba Martinezo mi podpowiedział ,ze takie jaja będą się zdarzać.Dopiero po zrobieniu tego samego adresu na obu zabawa nabrała sensu.Inna sprawa,że nie jest to temat powszechnie poruszany.Mi zajęło 2 godziny zanim się połapałem.
(humanista z wykształcenia niestety)
Nie przejmuj się -ja jestem historykiem,też na temat elektryczno-elektroniczny mam blade pojęcie,a jakoś daję radę.(a jak z czyms nie daję rady,albo nie ogarniam,to pomoga mi tu czasem np. przetłumaczą tekst do niemieckiego sklepu w sprawie zamówienia :D )

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Generalnie bardzo prosty..przejrzysty i praktyczny plan....tak mysle :D Choc 2 male uwagi..
1 Niebieska 5 ...bardziej w lewo ...w strone czerwonej 7...pozwoli Ci to wydluzyc tory odstawcze....zawsze sie przydaja :D
2 Ta obrotnica mi tu troszke nie pasi...Za wielka jak na tak mala powierzchnie....nie bardzo bedzie jak z tylu postawic duza parowozownie . Ja bym zrobil tak...1 stanowiskowa parow..,..Jakies naweglanie...nieduze...i troszke torow ....tak aby mozna bylo pobawic sie w manewrowego :D ....ale to tylko taka moja osibista sugestia ! :)

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.143 33 0
A czy nie myślałeś może o makiecie na tej powierzchni w H0e albo w skali TT lub N. Na pewno miałbyś większe możliwości aranżacji terenu zamiast wszystko napychać i tworzyć mała karykaturkę ;) Przydał poniżej.

Załączniki

OP
OP
Z

Zbysio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję! :)

Za błyskawiczne, a głównie życzliwe uwagi. Postaram się odpowiedzieć zbiorczo:

@Kuku:
Na makiecie się mieści, plan powstawał właśnie na macie o takich wymiarach, plus podocinane z tektury odcinki torów. Wczoraj na gotowej już płycie sklejkowej ponownie ułożyłem całość, łącznie ze wzniesieniami. Domyślam się, że R1 to te o najmniejszym promieniu? Będę się starał, część w planie ma być z flexa. Choć przewidywane są tylko małe lokomotywki i krótkie wagony.

@WITKOIM:
Dzięki za rozwianie obaw o zwarcia, tego najbardziej się bałem.
Podmakietowy mam jeden, zamontuję go jako pierwszy, reszta w takim razie raczej, jak rozumiem z Twej odpowiedzi, powinna być nad, więc i będzie. :p
Na wysokość 8 cm skład z czterema wagonikami podjeżdża bez problemu, bo startuje nie z wysokości 0, ale 4 cm (po prawej), więc wznoszenie jest tylko 4-centymetrowe na długości ponad 1,5 m.

@Gbsoft:
Całkowita racja z brakiem większej stacji. Mniejsze będą, tylko dla jasności planu nie umieszczałem na rysunku. Jedna na samej górze po lewej (ma być kopalnia), jedna na górze po prawej (staw i plaża), trzecia największa po prawej w środku wysokości, tam gdzie najwięcej miejsca. Wiem, wiem, to raczej przystanki w polu... :p

@Jaro:
Na razie nikt laika nie zjechał, więc i tak jestem szczęśliwy, moje obawy były bezzasadne, a już te pierwsze odpowiedzi baaardzo mi się przydadzą. :)
Stacja nie będzie pod tunelem, ale NA (zapomniałem o tej czwartej odpisując Gbsoftowi).
Sterowanie DCC, ale raczej tylko dla lokomotyw, chwilowo nie odważę się na więcej. Rozjazdy w planie będą sterowane przełącznikami na pulpicie. Chodzi o to także, by młody operator miał jak najwięcej frajdy w przełączaniu, z dwiema lokomotywami jakoś mu idzie, ale z wciskaniem
numerków zwrotnic itd. stanowczo sobie nie poradzi... Z tego też względu (i mojego całkowitego braku doświadczenia oczywiście) plan nie przewiduje semaforów, przejazdów itp. A raczej proste duperelki, na które może mieć wpływ dziecko - niezależne włączanie oświetlenia ulic, obiektów, domków i każdego pokoju w modelu naszej chałupki.
Ja w tematach elektryczno-elektronicznym jestem zupełne zero, zakupiłem pierwszą lutownicę, jestem po pierwszych lutowaniach - podłączenia oświetlenia pokoi, i jestem dumny, bo na razie działa, a spaliłem jedynie jedną żaróweczkę! :p

@Bipa1966:
Absolutna racja! Przesuwam zwrotnicę sporo w lewo.
A obrotnica... Hm... to prezent gwiazdkowy, być może uda się zwrócić i wymienić na inne elementy, zobaczymy. Choć z drugiej strony spełnia trochę moje założenia, by na makiecie jak najwięcej się działo i ruszało. :p
Ale masz całkowitą rację, warto przemyśleć!

@Pado:
HO (a właściwie OO, bo to angielskie Hornby) zostało narzucone przez rzeczywistość, po prostu zestaw startowy był prezentem Mikołajowym. Pomysł makiety powstał chwilę później.

@wszyscy:
Jeszcze raz baaaardzo Wam dziękuję za dotychczasowe uwagi.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
475 2 0
Pado, twój plan po prostu odpada, ponieważ Zbysio, jak sam napisał, robi makietę poza sobą dla dzieciaka, tzn. lepiej jak pociągi będą jeżdzić w kółko -
Bez obrazy.

Reakcje
0 0 0
Jak na mój gust to bardzo fajny plan jak na początek :) Tylko brakuje, jak już z resztą poprzednicy zwrócili uwagi chyba najważniejszej rzeczy, mianowicie dworca ;) Przemyśl to bo później będziesz zawiedziony, a wiadomo, że nie o to tu chodzi :) postaraj sie chociaż zrobić niewielki przystanek, to naprawdę dodaje uroku i co za tym idzie daje więcej radochy :) No i postaraj się dodać więcej obiektów "typowo kolejowych", czyli nawęglanie itp. trzymam kciuki za postępy w pracach nad makietą :D

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
849 0 0
Zbysio napisał(a):
A obrotnica... Hm... to prezent gwiazdkowy, być może uda się zwrócić i wymienić na inne elementy
Nie pozbywaj się obrotnicy bo to ona będzie główną atrakcją na twojej makiecie :D , gdyby się okazało że w środku jest za ciasno na budynek lokomotywowni ( a wygląda na to że jest) to możesz na prawym stoku wzniesienia zamarkować granitową skałę i „wykuć” w niej stanowiska dla lokomotyw. Gdzieś widziałem zdjęcie makiety z taką lokomotywownią i bardzo fajnie to wyglądało . Zaoszczędzisz na miejscu i wydatkach :D .

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
lepiej jak pociągi będą jeżdzić w kółko
CAŁKOWICIE się zgadzam.Nie wiem czemu ,ale też czuje tak samo.Nie lubię strasznie makiet gdzie jazda odbywa sie na zasadzie przód - tył.Za to bardzo lubię układy zamknięte,gdzie pociąg krąży po okręgu.A ściślej po nieregularnych owalach.Z dużą ilością zakrętów,gdzie się ładnie zginają wagony ;)
Ale ja to ja. :D

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.615 10 0
no ale na jeździe w przód i tył jak jest fajny układ torowy to można fajnie się pobawić manewrując i według mnie jest to lepsza zabawa od paczenia jak pociąg jeździ w kółko

Reakcje
0 0 0
no ale na jeździe w przód i tył jak jest fajny układ torowy to można fajnie się pobawić manewrując i według mnie jest to lepsza zabawa od paczenia jak pociąg jeździ w kółko
Przecież mając układ zamknięty też można manewrować i to całkiem fajnie, trzeba tyko odpowiednio sobie układ zaplanować

OP
OP
Z

Zbysio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Poszedłem na łatwiznę i zdałem się na los. Ponieważ w sklepie przyjęli obrotnicę, to jej nie ma... :p

Zamiast tego, zgodnie z sugestiami, jest mała na razie lokomotywownia. Ta zmiana i przesunięty rozjazd na samej górze dają faktycznie ciekawszy układ.

Jest też miejsce na drugi skład i zrobiło się nieco więcej miejsca na infrastrukturę. I tu pytanie laika - czy można (warto?) rozłączniki wagonów (na planie nie wiem czy poprawnie nazwałem to "górka rozrządowa") sterować jednym przełącznikiem? I tak w tym samym czasie nie będą tam dwa składy. To samo dotyczy zwrotnic przed lokomotywownią - czy można zastosować jeden?

W ogóle zwrotnice to problem dla mnie. Wyobrażałem sobie, że zwrotnica wysyła jakiś sygnał (nomen omen) "zwrotny" i można zrobić przy pulpicie "plan ideowy" np. z czerwono-zieloną sygnalizacją ułożenia zwrotnic, by nie wgapiać się w aktualne ustawienie. Myślałem nawet o dorobieniu jakichś mechanicznych zworek przy zwrotnicach, ale to jednak przerasta moje umiejętności. :p
No i te przełączniki nieco kobylaste.

I jeszcze drobne pytanie dookoła problemu "urozmaicenia" makiety - istnieją lokomotywki puszczające dymek. Na jakiej zasadzie to działa? A właściwie bardziej interesuje mnie, czy można takie dymiące coś kupić gdzieś osobno i zastosować w kopalni, np. zaraz po odgłosie odpalenia ładunku wybuchowego? Coś dziać się musi... :p

PS.
Dzięki za trzymanie kciuków! :)
Niezależnie od końcowych prac projektowych prace na budowie trwają pełną parą. :p
Jest niemal gotowy wiadukt drewniany i kamienne nasypy (ponad metr bieżący mi wyszedł, chyba kamieniarzem zostanę). Kończę też hm... "nawęglanie" (znów to fachowe słownictwo), czyli transporter z węglem (zużyta herbata z torebki). Ten transporter to wynik zakładu, że w trzy dni zrobię urządzenie podobne do wskazanego przez córkę, ale jedynie z recyklingu - czyli z tego, co znajdzie się w... śmieciach (poza farbkami i ludzikami, bo tego się nie podejmę). :p

Załączniki

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zaczne od tego puszczania dymku....najbardziej mi sie spodobalo :D Mozesz kupic cos takiego.... w zaleznosci czy analog czy DCC.... w instrukcji doczytasz reszte ...albo..Google :LOL: Prosty w instalacji i obsludze !
http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&s ... rator+dymu
Teraz moze czepie sie tej gorki :D Troszke malo miejsca masz na rozrzadzanie....w Twoim przypadku....a chodzi o zabawe ...potrzebujesz min.45cm toru wyciagowego...lok + 3 wagony...bedzie tam tyle ?? A gdzie umiescisz tory rozrzadowe ?? Gdzie bedziesz rzucal ?? Wiem,wiem...moze sie czepiam...jak tej obrotnicy :D ...Ale to tylko moja sugestia ! :) Jesli oprucz jazdy w kolko chcesz troszke ,,pomanewrowac,, proponuje zagospodarowanie srodka ...jako plac manewrowy :D Moze zjawi sie tu Pawel Piotr i wtedy naswietli Ci temat obszerniej....zawsze to jakas nauka !
Jesli chcesz zrobic BARDZO prosty pulpit....zastosuj wlaczniki oswietleniowe :D Mowie serio.... Ty jak i dzieci bedziecie mieli frajde i prosta obsluge....to tak jak wlacz swiatlo i wylacz :D Tyle chyba kazdy potrafi . Oznakowac odpowiednio i...milej zabawy :D

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jezeli chodzi Ci o zabawe i aby dzieciaki mialy frajde...pomysl nad czyms takim....niekoniecznie musi byc to samo :D Jest to srodkowy krag...takie male zaplecze....bedziesz mial gdzie wagony odstawic a i mala 2 stanowiskowa lokomotywownia sie zmiesci ! Do tego z boku jakies naweglanie przy ktorym postawic mozna ,,wodopoj,, dla parowozow :D Troszke budynkow gospodarczych czy tez technicznych....zreszta jak to mowia....pomyslowosc nie zna granic :D

Załączniki

Reakcje
2 1 0
Ja chciałem tylko napisać że powyższy plan w jednym miejscu jest zły, ponieważ nie ma jak się dostać na bocznicę po lewej i na tą po prawej obok toru głównego. A to za sprawą krzyżówki, tam powinien być anglik, to wtedy załatwi sprawe! :)

Załączniki

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Co Ty tu kolego mieszasz !! :twisted: Moze bys tak skupil sie nad swoimi problemami !! Ile ze swojego torcika juz zrobiles ?????
Ze tam gdzie raczyles zaznaczyc....powinien byc anglik....sprawa oczywista !!! Nic ciekawego do tematu nie wniosles ! Pomysl zanim cos naskrobiesz !