• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Makieta kolejowa H0

Skupniak

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dzień dobry jestem tu nowy i początkujący. Mam na imię Mateusz. I mam pytanko do profesjonalistów. Chcemy zrobić sobie makietę z żoną doszedłem do porozumienia po 3 miesiącach i mam miejsce na makietę w sypialni. Moje wymiary to 270 cm na 120 cm i nic więcej już nie wejdzie 2 lata temu kupiłem zestaw startowy Piko sterowanie cyfrowe i dokupiłem parę flexsów i torów Piko. I po 2 miesiącach robienia planów już jadą do mnie moduły i plan torów zrobiłem i właśnie tu jest najważniejsze pytanie czy ten układ jest dobry i czy on ma sens. Na makiecie będzie jeździć 1 lokomotywa z 4 wagonami osobowymi i 2 lokomotywy lub 1 z wagonami towarowymi. I czy na tym planie będą normalnie się mieściły pociągi i czy ten zestaw cyfrowy mi to wszystko pociągnie bez żadnych dodatkowych kabli i lutowania. Dziękuję za odpowiedzi
Screenshot_20250323-215618.png

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 37 1
Albo coś w rodzaju Wysokiej Gorzowskiej kolegi @Flotoma
Aleś teraz dowalił...:):ROFL:
Tomek 2 miejsce na OnTraxie zdobył za Wysoką Gorzowską, czyli takie "wicemistrzostwo świata", a kolega dopiero zaczyna.
Wróć... zacznie.
Trzeba jednak brać wzór z najlepszych.(y)
Ale oczywiście rozumiem sens Twego wpisu, że klimat, czy sposób prezentacji to tam taki jest:
Z przodu stacja, później tabor znika dajmy na to z lewej, później z tyłu objazd niewidoczny dla widza (gdzie również jest stacja techniczno-postojowa wymiany składów) i znów pojawia się wjeżdżając z drugiej strony na stację.
Myślę jednak, że autor tematu taki mały wiejski torcik z jednotorową linią drugorzędną jednak wybrał i da mu to radochę.
Choć kto wie, zobaczymy co sobie rozplanuje, bo:
Tylko będę musiał z 20cm powiększyć ja na szerokość.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.387 544 30
Albo coś w rodzaju Wysokiej Gorzowskiej kolegi @Flotoma
To nawet nie o to chodzi, że makieta kolegi Tomasza to mistrzostwo, a kolega @Skupniak dopiero zaczyna. Przede wszystkim zupełnie inna jest koncepcja makiety Wysokiej Gorzowskiej, podczas gdy, jak rozumiem, kolega @Skupniak chciałby mieć tort, po którym można pojeździć w kółko i żeby pociągi było cały czas widać. Z tego samego powodu makieta Z pokazana na stronie Stummis Modellbahnforum (link w poście kolegi @Kris) również nie jest chyba najlepszym wzorem. Moim zdaniem linia 1-torowa, na przykład układ zaproponowany przez kolegę @melonowy w tym wpisie, byłaby OK.

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
887 7 0
Aleś teraz dowalił...:):ROFL:
Tomek 2 miejsce na OnTraxie zdobył za Wysoką Gorzowską, czyli takie "wicemistrzostwo świata", a kolega dopiero zaczyna.
Wróć... zacznie.
Trzeba jednak brać wzór z najlepszych.(y)
Ale oczywiście rozumiem sens Twego wpisu, że klimat, czy sposób prezentacji to tam taki jest:
Z przodu stacja, później tabor znika dajmy na to z lewej, później z tyłu objazd niewidoczny dla widza (gdzie również jest stacja techniczno-postojowa wymiany składów) i znów pojawia się wjeżdżając z drugiej strony na stację.
Myślę jednak, że autor tematu taki mały wiejski torcik z jednotorową linią drugorzędną jednak wybrał i da mu to radochę.
Choć kto wie, zobaczymy co sobie rozplanuje, bo:
Mi nie chodziło o jakość wykonania makiety lecz bardziej koncepcja wyglądu, od strony technicznej. Podobnej koncepcji jest makieta klubu z Poznania "Wajcha". Zasugerowałem się tym, że ma ona stać w sypialni. Kolego @melonowy proszę czytać ze zrozumieniem ;). Wiem, że wielkość jest trudna do zaplanowania czegoś sensownego przy skali H0. Można także spróbować tor z tyłu zrobić na wzniesieniu lub zakryć go tunelem. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że w tej chwili swoją zbudowałbym inaczej, coś na zasadzie pierwszego planu i reszty schowanej.
Ale to już zależy co kogo bawi.
A w tym przypadku coś mi się widzi, że komuś mocno się spieszy z wykonaniem.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 37 1
Kolego @melonowy proszę czytać ze zrozumieniem ;).
Kolego KrotVikinG proszę w ogóle czytać...;)
Z przodu stacja, później tabor znika dajmy na to z lewej, później z tyłu objazd niewidoczny dla widza (gdzie również jest stacja techniczno-postojowa wymiany składów) i znów pojawia się wjeżdżając z drugiej strony na stację
A w tym przypadku coś mi się widzi, że komuś mocno się spieszy z wykonaniem.
Tu masz całkowitą rację. Też mam wrażenie, że ma być szybko, łatwo i prosto.
Ale może to też jakiś sposób jest.:niepewny:

OP
OP
S

Skupniak

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Kolego KrotVikinG proszę w ogóle czytać...;)

Tu masz całkowitą rację. Też mam wrażenie, że ma być szybko, łatwo i prosto.
Ale może to też jakiś sposób jest.:niepewny:
Już was kochani uspokajam na pewno nie będzie szybko i łatwo pomalutku sobie zbieram materiały ja pracuje po 10godzin więc czasu i tak dużo nie będę miał. Wydaje mi się że gdzieś zacznę składać moduły koło lipca i na 100% będzie to trwało z 2 lata

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
887 7 0
Po waszych opiniach zrobiłem zmiany ale tak tylko wstępnie. Mniej więcej coś takiego by mnie interesowało znaczy w tą stronę chciał bym iść Zobacz załącznik 1113617
Na tą bocznicę do magazynu towarowego podstawisz jedynie jeden wagon, więcej nie dasz rady. Nie idź w dwie linie, bo i tak rzadko kiedy będziesz jeździł dwoma składami, lepiej to rozpracować na linii jednotorowej.
Dwa lata to i tak według mnie szybkie tempo prac. Wykańczanie szczegółów, tworzenie własnej roślinności jest bardzo czasochłonne, chyba że ja jestem w tym temacie zbyt wolny ;).