• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Makieta kolejowa H0

Skupniak

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dzień dobry jestem tu nowy i początkujący. Mam na imię Mateusz. I mam pytanko do profesjonalistów. Chcemy zrobić sobie makietę z żoną doszedłem do porozumienia po 3 miesiącach i mam miejsce na makietę w sypialni. Moje wymiary to 270 cm na 120 cm i nic więcej już nie wejdzie 2 lata temu kupiłem zestaw startowy Piko sterowanie cyfrowe i dokupiłem parę flexsów i torów Piko. I po 2 miesiącach robienia planów już jadą do mnie moduły i plan torów zrobiłem i właśnie tu jest najważniejsze pytanie czy ten układ jest dobry i czy on ma sens. Na makiecie będzie jeździć 1 lokomotywa z 4 wagonami osobowymi i 2 lokomotywy lub 1 z wagonami towarowymi. I czy na tym planie będą normalnie się mieściły pociągi i czy ten zestaw cyfrowy mi to wszystko pociągnie bez żadnych dodatkowych kabli i lutowania. Dziękuję za odpowiedzi
Screenshot_20250323-215618.png

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.993 53 5
Witaj na forum :)
Sam układ nie jest zły, ale jeśli kolega chce puszczać maksymalnie 2 pociągi, to torów jest za dużo.
My to nazywamy ujeżdżalnią, bo na tak małej powierzchni, przy tylu torach nie ma zbyt miejsca na "dekoracje".
Przy Twoich założeniach, zrobiłbym tak:
https://forum.modelarstwo.info/thre...io-leniwych-początkujących.14063/#post-188439

Polecam cały temat, który założyłem specjalnie na takie okazje. Może coś Ci się spodoba lub zainspiruje.

Aby zrobić to "z głową" i abyśmy mogli pomóc, potrzebujemy informacji.
Czy jest opcja wydłużenia do 3m ?
Jaka epokę kolei ma być odwzorowana?
Czy zależy Ci na jeżdżących pociągach, czy makieta ma być ozdobą i będziesz robił krajobraz?

Odpowiadając na Twoje pytanie - zestaw cyfrowy "pociągnie" kilka lokomotyw, rozjazdy, semafory, a nawet oświetlenie w wagonach i w budynkach (jeśli będą tam dekodery).

Sprawdzaj, czytaj, działaj i w razie potrzeby pytaj, często lepiej zapytać przed działaniem ;)

Zasady w tej zabawie są 3:
1. P O W O L I
2. Mniej znaczy więcej
3. Lepiej planować 2 lata, niż sp....ć w 2 godziny

Powodzenia :)

OP
OP
S

Skupniak

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witaj na forum :)
Sam układ nie jest zły, ale jeśli kolega chce puszczać maksymalnie 2 pociągi, to torów jest za dużo.
My to nazywamy ujeżdżalnią, bo na tak małej powierzchni, przy tylu torach nie ma zbyt miejsca na "dekoracje".
Przy Twoich założeniach, zrobiłbym tak:
https://forum.modelarstwo.info/threads/makiety-dla-średnio-leniwych-początkujących.14063/#post-188439

Polecam cały temat, który założyłem specjalnie na takie okazje. Może coś Ci się spodoba lub zainspiruje.

Aby zrobić to "z głową" i abyśmy mogli pomóc, potrzebujemy informacji.
Jaka epokę kolei ma być odwzorowana?
Czy zależy Ci na jeżdżących pociągach, czy makieta ma być ozdobą i będziesz robił krajobraz?

Odpowiadając na Twoje pytanie - zestaw cyfrowy "pociągnie" kilka lokomotyw, rozjazdy, semafory, a nawet oświetlenie w wagonach i w budynkach (jeśli będą tam dekodery).

Sprawdzaj, czytaj, działaj i w razie potrzeby pytaj, często lepiej zapytać przed działaniem ;)

1. P O W O L I
2. Mniej znaczy więcej

Powodzenia :)
Hej. Dałem tyle torów, Bo co prawda będą 2 lub 3 lokomotywy ale dużo wagonów będzie towarowych i osobowych i chciałem je tam pomieścić będzie też droga tam przelatywać do stacji i lokomotywowni. Taki układ peronu zrobiłem bo chciałem zrobić coś podobnego do stacji w Wałbrzychu. Tak naprawdę to wymiary będą dokładnie 278cm na 121cm. Będą wagony inter city i te stare czerwone i zielone osobowe. A z tymi dekoderami to będę musiał podłączać do niego rozjazdy itd. To moja pierwsza makieta będzie, to może głupie pytanie zadaje ale wolę się dopytywać. Dużo filmików oglądam jak zacząć z makietą. Na tej makiecie będą też drzewa trawa może jakiś tunel

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.790 33 1
1. P O W O L I
2. Mniej znaczy więcej
Kris musisz sobie już taki szablon z tymi zasadami zrobić.:ROFL:

Ale wszystko to prawda.(y)
Po tym co napisałeś to epoka jak domniemam V-VI więc wagony są długie.
Na ciasnych łukach pojadą "bokiem", więc im luźniejsze łuki, tym lepiej.
Jak pisałeś masz szerokość max 121cm, więc nic nie wymyślisz z poluźnieniem łuków.
Możesz je jedynie schować na przykład w tunelach.
Na długości 278cm też dużo nie zmieścisz.
Przy peronie wejdą lokomotywa i chyba max 3 długie wagony osobowe typu np. "Y".
Na bocznicach wejdą chyba 2 wagony osobowe, bo pamiętać trzeba o ukresach. Więc dużo tam nie postawisz.
Z takimi składami zabawy na takiej powierzchni nie będzie. Poza tym ten układ jest do przeprojektowania.
Lokomotywownia powinna być przy stacji, a tych torów głównych na dole jest za dużo.
Nie wiem jak się zapatrujesz na wcześniejsze epoki modelarskie.
Moim zdaniem najlepsza dla tej powierzchni użytkowej byłaby epoka III-IV. Właśnie taka jak ta z linku od Krisa.
Ukształtowanie takiej makiety lepiej wpisuje się w klimat tych epok. Zabudowa i układ torowy.
Tam też wagony osobowe i towarowe są zasadniczo krótsze i lepiej wyglądają jadąc na ciasnych łukach i na krótkich prostych.
Dodatkowo można piękne parowozy podczepiać pod te składy wagonowe.
To Twoja decyzja, więc przemyśl, bo 3 punkty Krisa się kłaniają...
Jak Kris napisał "prądu starczy na wszystko", tym się nie martw.

OP
OP
S

Skupniak

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Kris musisz sobie już taki szablon z tymi zasadami zrobić.:ROFL:

Ale wszystko to prawda.(y)
Po tym co napisałeś to epoka jak domniemam V-VI więc wagony są długie.
Na ciasnych łukach pojadą "bokiem", więc im luźniejsze łuki, tym lepiej.
Jak pisałeś masz szerokość max 121cm, więc nic nie wymyślisz z poluźnieniem łuków.
Możesz je jedynie schować na przykład w tunelach.
Na długości 278cm też dużo nie zmieścisz.
Przy peronie wejdą lokomotywa i chyba max 3 długie wagony osobowe typu np. "Y".
Na bocznicach wejdą chyba 2 wagony osobowe, bo pamiętać trzeba o ukresach. Więc dużo tam nie postawisz.
Z takimi składami zabawy na takiej powierzchni nie będzie. Poza tym ten układ jest do przeprojektowania.
Lokomotywownia powinna być przy stacji, a tych torów głównych na dole jest za dużo.
Nie wiem jak się zapatrujesz na wcześniejsze epoki modelarskie.
Moim zdaniem najlepsza dla tej powierzchni użytkowej byłaby epoka III-IV. Właśnie taka jak ta z linku od Krisa.
Ukształtowanie takiej makiety lepiej wpisuje się w klimat tych epok. Zabudowa i układ torowy.
Tam też wagony osobowe i towarowe są zasadniczo krótsze i lepiej wyglądają jadąc na ciasnych łukach i na krótkich prostych.
Dodatkowo można piękne parowozy podczepiać pod te składy wagonowe.
To Twoja decyzja, więc przemyśl, bo 3 punkty Krisa się kłaniają...
Jak Kris napisał "prądu starczy na wszystko", tym się nie martw.
Dzień dobry. Pomyślałem o tym i się zgadza że lepiej iść w epokę III - IV bo są krótsze i lepiej się komponuje na małej makiecie . Bardzo się cieszę że chociaż jedno już w 100% wiem że na takiej makiecie mi prądu nie zabraknie . A co do układu torów to będę musiał sobie na spokojnie zmienić plan. Bo co do epoki III to faktycznie za dużo tych torów. Dziękuję bardzo za pomoc. A tak bałem się tu napisać że zaraz się wszyscy będą śmiać

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.993 53 5
Nikt się nie śmieje i śmiać nie będzie, bo się uczysz. Chyba że masz doświadczenie i piszesz głupoty :)
Mamy zresztą 2 wątki, gdzie wrzucamy śmieszki.

Żeby dobrze zrobić cokolwiek, trzeba najpierw się trochę w to zaangażować.
Na początek lektura forum - mamy cały dział dla początkujących. Zapraszam.
Szukaj inspiracji ....wszędzie. YT, zdjęcia, forum, ....wyjście w teren (!).

Zastanów się, jakie klimaty chcecie z żoną odwzorować na makiecie. III-IV epoka od razu kojarzy mi się z zielenią i małą klimatyczną stacyjką.
Jakaś wioska, las.... No i jakaś bocznica z magazynem lub placem ładunkowym, może jakiś mały browar lub spichlerz.
Może być też małe miasteczko. Na tak małej powierzchni raczej bym zostawił linię 1-torową.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.546 497 107
Skoro kolega tak płynnie przechodzi taborowo z epoki 6 do 3-4 to znaczy, że po prostu chce mieć kolejkę i nie jest chyba istotne w jakim kolorze będą wagoniki i ciuchcie. Dlatego zachęcam do zmiany skali na TT. Dużo więcej kolega zmieści.

Co do głosów, że na dużo torów jak na epokę 3-4 to lekko się dziwię. Mam wrażenie, że właśnie wówczas stacje były większe a układy torów bardziej rozbudowane. Kolega wspomniał o stacji Wałbrzych. To prosze porównać układ torów z lat 40-tych ubiegłego wieku do obecnego. Natomiast małe klimatyczne stacyjki są także obecnie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.993 53 5
@DieselPower - czytamy ze zrozumieniem, please :)
Kolega ZACZYNA, więc chcemy, aby skończył, a nie przerwał, bo go przytłoczy ogrom pracy i wydatków. :)
Stacje faktycznie były większe, ale szlaki były głównie jednotorowe, bo i ruch mniejszy....Choć zależy gdzie....

Nie mniej.....Zaczyna, więc niech na tym skrawku się nauczy. Może wsiąknie i zbuduje później następną - większą. :)
Ma to być w sypialni, więc niech będzie żywym obrazem, który koi, a nie przytłacza.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.546 497 107
@DieselPower - czytamy ze zrozumieniem, please :)
tak? ;)

Moje wymiary to 270 cm na 120 cm i nic więcej już nie wejdzie
tymczasem...:p

Naprawdę? Jak dużo w Polsce linii po 45 roku zostało przebudowanych na 2 torowe ?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.546 497 107
Spoko Kris, droczę się ;)

Pewnie, że koledze trzeba pomóc. W pełni zgadzam się z Tobą, że mniej znaczy więcej. Ale jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki :X3:. Może nowy kolega lubi takie naćkanie ? Może... Sprawa jest prosta, skoro już jadą do niego moduły to niech sobie taki układ rozłoży i zobaczy jak to w praktyce wygląda.
Ja osobiście na takiej powierzchni zrobiłbym tylko stację (mijankę) z maksymalnie długimi torami stacyjnymi (zaczynającymi się już na łukach) i peronami. No ale właśnie, dla mnie mniej znaczy więcej...a nasz nowy kolega chyba póki co nie wie tego jeszcze. Ale powoli...:cool:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.790 33 1
Ja osobiście na takiej powierzchni zrobiłbym tylko stację (mijankę) z maksymalnie długimi torami stacyjnymi (zaczynającymi się już na łukach) i peronami.
Tylko jakieś bocznice w małym tartaku bym jednak do tego dołożył, żeby z tej stacyjki, czy mijanki, pociąg miał gdzie pojechać i podstawić wagony do za/rozładunku, a nie tylko w kółko bez celu jeździć.
Jakiś cel jazdy musi przecież mieć, a i przy tej okazji jakieś manewry dla urozmaicenia się przeprowadzi.
A epoka III/IV to znaczy przełom, a nie III-IV (III i IV).
Końcówka parowozów i początek tak dobrze znanych współcześniejszych lokomotyw.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.790 33 1
Taka wizualizacja, żeby Kolega miał jakieś wyobrażenie co mi w głowie się roi...:)
Od razu widać ile miejsca potrzeba i ile jakich wagonów się zmieści.

Przykładowy Plan Makiety 271x121cm.jpg

No i jeszcze plan SCARM do wrzucenia u siebie i korygowania.
(pobrać, rozpakować i kliknąć 2x;))

Załączniki

Ostatnio edytowane:

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
852 7 0
Może ja wtrące swoje "pięć groszy". Jeśli to ma być makieta w sypialni czyli pokoju wypoczynkowego, to na miejscu kolegi zrobiłbym projekt makiety z małą stacją na pierwszym planie a oblot układu zrobiłbym za tłem z tyłu. Tak za przykładem Niemców, oni w tym przodują. Można zrobić super scenerię, patrzeć na przejeżdżające pociągi przez stację oraz pobawić się w małe manewry. Ja na ten przykład u siebie żałuję, że nie poszedłem w ten klimat. Wtedy to faktycznie taka makieta może robić za ruchomy obraz.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.993 53 5
Może ja wtrące swoje "pięć groszy". Jeśli to ma być makieta w sypialni czyli pokoju wypoczynkowego, to na miejscu kolegi zrobiłbym projekt makiety z małą stacją na pierwszym planie a oblot układu zrobiłbym za tłem z tyłu. Tak za przykładem Niemców, oni w tym przodują. Można zrobić super scenerię, patrzeć na przejeżdżające pociągi przez stację oraz pobawić się w małe manewry. Ja na ten przykład u siebie żałuję, że nie poszedłem w ten klimat. Wtedy to faktycznie taka makieta może robić za ruchomy obraz.

Może coś w TEN deseń:
https://www.stummiforum.de/t230341f64-Mein-Odenwald.html

OP
OP
S

Skupniak

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Trochę przemyślałem wasze wszystkie propozycje. I na weekend będę zmieniał plan torowiska. I będę szedł w kierunku małej wsi z małą stacyjką. Będą z 5 małych domków mała poczta i osiedlowy sklep a po drugiej stronie zrobię małą bocznicę z rozjazdem na 2 tory i tam będzie Koksownia i Skład węgla a po środku polna droga i pola słoneczniku i rzepaku. Tylko będę musiał z 20cm powiększyć ja na szerokość. Coś wymyślę Na razie coś takiego. A i tak wszyscy wiemy jak to będzie jak już będę składał Tory i się okaże że coś innego wyjdzie

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.790 33 1
A i tak wszyscy wiemy jak to będzie jak już będę składał Tory i się okaże że coś innego wyjdzie
Wpierw nam przedstaw plan, później zaczynaj przyklejać tory.:cool:
poszedłbym w stronę jakiegoś spichlerza lub składu drewna....Bardziej pasuje do tematu wioski. :)
Tartak, to klasyk i łatwiejszy od spichlerza.
Ja na ten przykład u siebie żałuję, że nie poszedłem w ten klimat.
Nie narzekaj, masz niezłą makietę, ale fakt, że roboty dużo zrobiłeś i jeszcze dużo Cię czeka...
Ale to przyjemność grzebać sobie przy makiecie.:)

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.993 53 5
Najpierw plan, później UŁOŻENIE torów, po akceptacji i ewentualnych zmianach, które ZAWSZE są :) można zacząć bawić się elektryką i dopiero wtedy przyklejać tory...

BA! Możesz ich nie przyklejać, tylko przytwierdzić pinezkami, bądź gwoździkami, aby się nie ruszały. W tym czasie działać z budynkami np.
Jak przyjdzie czas, to wtedy przykleisz. Jak przykleisz za wcześnie, to .....no wiesz :)

Ostatnio edytowane: