• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Makieta "Henryków"

krzysiek26

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich ;)

Od dłuższego czasu mam ochotę zbudować własną makietę w skali 1:87. Jak na razie zebrałem przez kilka lat trochę torów i taboru, ale na razie jazdy odbywają się na podłodze. I teraz pomysł budowy makiety... Koszty -wiem, spore... ale na start mam już prawie cały układ torowy jaki miałby powstać, więc coś już jest ;) Planowany rozmiar makiety to niecałe 240cm na 170cm. Z elektryką problemu być nie powinno, choć pewnie od czasu do czasu o coś pytać będę :p
W załączniku dwa plany - jeden z wersją dwóch torów wokół makiety, drugi z jednym torem i bocznicami w górnej części ;) Tory ułożyłem najpierw na podłodze (daje to wyobrażenie o wielkości) i później przerzuciłem schemat do komputera. Całość w systemie Piko A-gleis, takich torów mam sporo i sprawdzają się dobrze (jak na razie :p )

Do tego jeszcze fotka niewielkiej gablotki z częścią zbiorów i niedawne próby nadana nastawni realnych kolorów ;)

I teraz pierwsze pytania:
1.) Który plan lepiej wybrać lub czy proponujecie jakieś zmiany, żeby było ciekawiej? Czy może zwęzić całość o ten prosty wstawiony na łuku?
2.) Na czym najlepiej budować makietę? Decha, sklejka, płyta? ;P
Dalej będzie sprawa sygnalizacji, ale to dopiero po ostatecznym wyborze schematu ;) Jak coś mi przyjdzie do głowy, to napiszę jeszcze.

Załączniki

OP
OP
K

krzysiek26

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Właśnie też tak myślałem, tylko nie mam za bardzo pomysłu, jak to wkomponować, bo mniej więcej tam miał być budynek stacyjny... Ogólnie na tych trzech bocznicach mają się znaleźć dwustanowiskowa lokomotywownia (krótsze bocznice) i dłuższa bocznica na wagony ;) Ale pomyślę jeszcze...

OP
OP
K

krzysiek26

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolejny dzień i kolejna zmodyfikowana wersja planu... ogólnie chciałbym umieścić dwutorowy szlak z bocznicą do jakiegoś zakładu "na górze" makiety i "na dole:": stację z 3 torami + 1/2 bocznice + dwustanowiskowa lokomotywownia ;)
W aktualnej wersji budynek stacyjny wyleciał na sam dół makiety, chociaż początkowo miał być "w środku" torów. Jednak nie mam pomysłu jak najlepiej rozplanować całą "dolną" stację...
Do tego na peron, który miał się znaleźć między dwoma torami wychodzącymi ze zwrotnic łukowych, na aktualnym planie zostaje zbyt mało miejsca....
Chciałbym więc, aby ktoś zerknął i zaproponował zmiany albo w ogóle nową wersję stacji ;)

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Krzyśku, mój imienniku :D Kombinujesz w dobrze, albo raczej dobrze, że kombinujesz :)
Byłeś może w moim wątku "dla średnio leniwych początkujących" ? Może tam Cię coś natchnie :)

Koledze mudol'owi chodzi o tą bocznicę u góry: jeśli to bocznica do lokomotywowni, to ujdzie. Jeśli bocznica dla wagonów, to lokomotywa będzie je tam musiała wpychać zamiast odciągać :)
Jeśli to bocznica do jakiegoś małego zakładu, to też pół biedy, bo tam zwykle nie wchodzi więcej jak 2 - 3 wagony.

Ja bym pokombinował jeszcze nad czymś zupełnie innym. Osobiście teraz nie mam za bardzo czasu, bo jeszcze wiszę jeden projekt koledze z forum. Ale próbuj :)
Odpowiedz sobie najpierw na podstawowe pytanie: co chcesz mieć na makiecie, to będzie łatwiej :)

OP
OP
K

krzysiek26

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W wątku dla "średnio leniwych początkujących" byłem już kilka razy (zresztą super opracowanie! :D ; przeglądałem też różne inne tematy) i ogólnie mój plan wyszedł z któregoś z tych twoich (nie pamiętam teraz z którego). Układałem ten schemat na podłodze, zmieniałem, poprawiałem i później przeniosłem to do komputera...
Co chciałbym umieścić?
"ogólnie chciałbym umieścić dwutorowy szlak z bocznicą do jakiegoś zakładu "na górze" makiety, a "na dole:": stację z 3 torami przy peronach (pierwszy z jedną krawędzią a drugi z dwoma + ze 2 bocznice + dwustanowiskowa lokomotywownia ;) "
Bocznica (ta na górze) miała być bocznicą na wagony do zakładów (nie wiem na razie jakich...). Cały czas jakoś nie mogę też dobrze rozplanować stacji...
Okej, będę dalej kombinować (a jak komuś coś przyjdzie do głowy to chętnie to wykorzystam) ;)

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ja proponuję żebyś zrobił symulację wielkości planowanej makiety np. z kartonu i sprawdź jak daleko sięgniesz plan_makieta1.png żeby podnieść wykolejony wagonik. Jak nie chcesz to powiem , że bez podparcia sięgniesz 80 cm pod warunkiem że po drodze nie stoją domki i dworzec. Reasumując, nie możesz tej makiety postawić przy ścianie dłuższym bokiem bo nie sięgniesz.
Czerwone perony zielone zwrotnice. Więcej użytecznych torów na stacji. Zewnętrzny tor z tyłu wjeżdża na górę i masz ładnie zamkniętą perspektywę optyczną.
Stabilna podstawa na kratownicy i jedziesz. Jak bocznicę na dole połączysz z kawałkiem przelotowego szlaku równoległego do przedniej krawędzi i wszystko zbudujesz na rozbieralnych skrzynkach to masz piękny moduł na spotkania.

OP
OP
K

krzysiek26

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Aby sprawdzić wielkość ułożyłem ten schemat na dywanie; cała makieta powinna być w zasięgu ręki. Do tego planuję swobodny dostęp ze wszystkich stron więc będzie ok ;)
Wyjście na moduły - szczerze sam tak myślałem na początku żeby bocznicę zrobić do samego skraju i dać taki profil modułowy i kiedyśtam można zrobić kawałek szlaku ;)
a tymi zwrotnicami - jakoś tak mniejwięcej kombinowałem, ale nie chce mi się to poskładać w całość i tory nie pasują.... do tego cały czas nie wiem jak rozplanować bocznice wraz z lokomotywowną... :p

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31