• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Makieta H0 - modularna / w kilku częściach?

Reakcje
0 0 0
Witam

Zastanawiam się nad budową makiety kolejowej w skali H0
Makieta to może za dużo powiedziane... Póki co chcę tylko kupić blat i przykręcić do niego na surowo tory kolejowe, a pod to dać sterowanie cyfrowe. Aranżacja itd przyjdzie z czasem, jak dzieci podrosną.

Nie mam zbyt dużo miejsca u siebie na taką makietę, a raczej nie mam miejsca, by stała gdzieś "na stałe" dzień i noc. Bo rozstawić tak o, to nie ma problemu.

Dlatego coś mi przyszło do głowy, miałbym nawet jakąś koncepcję jak to zrobić, ale może ktoś miał podobne pomysły i ma jakieś rady itd...

MAKIETA MODULARNA

Tory przytwierdzone do blatu / płyty drewnianej, ale makieta sama w sobie była by w 2 częściach
(Przykładowo - makieta o wymiarach 200 x 110, zrobić tak by była w 2 częściach po 100 x 110 w taki sposób, żeby można było je połączyć, a najważniejsze - łatwiej przechowywać).

Ktoś coś słyszał o takich pomysłach?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.674 50 5
Witaj na forum. To się nazywa makieta MODUŁOWA.

Zanim zaczniesz cokolwiek działać, to polecam gorąco zagłębić się w temat.
Nawet jeśli nie zamierzasz tego robić na poważnie, tylko do celów domowej zabawy. Pewne rozwiązania, porady i inspiracje są wskazane.
Głównie po to, by uniknąć błędów, strat i niepotrzebnych wydatków.

To forum jest skarbnicą wiedzy, więc korzystaj, a później pytaj :) Rejczel nie na odwrót, bo prawie nikt tu nie szedł na skróty.
A ci co próbowali, to..... Ujmę to tak: "Nie strzymali wysiłku" ;)

Czytaj, działaj, pokazuj i pytaj - w tej kolejności ;)

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
410 8 0
Znalezione na czeskich stronach, dawno temu. To wielkość TT, ale bez znaczenia bo w każdej skali można takie coś zrobić. Przechowywać na półce a potem na stół/podłogę i jazda
7993d2e9d5_82370480_o2.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31