• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Makieta domowa

StarScream

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witam, rozpoczynam budowę makiety domowej podzielonej na kilka równych segmentów. Ukończyłem jestem fragment i prosiłbym o doradzanie co mógłbym poprawić w następnych segmentach względem obecnego, oraz ocenę realizmu całego otoczenia oraz struktury i ułożenia torów. Stacja jest fikcja literacka na lini jednotorowej, budynki są od dawna opuszczone a w użytkowaniu jest jedynie ładownia oraz rampa która powstanie w następnym fragmencie.
PHOTO-2023-10-07-15-02-20.jpg
PHOTO-2023-10-07-15-02-21.jpg
PHOTO-2023-10-07-15-02-21 2.jpg
PHOTO-2023-10-07-15-02-21 3.jpg
PHOTO-2023-10-07-15-02-21 4.jpg
PHOTO-2023-10-07-15-02-21 8.jpg
PHOTO-2023-10-07-15-02-21 6.jpg

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
PGMK
Reakcje
390 3 2
Bardzo fajnie wychodzi ale jeżeli pozwolisz to kilka rzeczy wypunktuje.
1. Trawa zbyt monotematyczna i leżąca. Dokup różnych kolorów i nałóż w latki na to co jest uzyskasz różnorodny odcień i głębię.
2. Wstaw dodatki. One rąbią najwięcej roboty w odbiorze. Zacznij od napędy zwrotnicy i wskaźnika ukresy z kawałka szyny w rozjeździe.
3. Lepik na papie do wymiany. Lepik w tej skali powinien mieć około grubość papy czyli tak naprawdę sama farba starczy. Chociaż możesz to pominąć.

Kierunek super.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.784 569 30
ocenę realizmu całego otoczenia oraz struktury i ułożenia torów
Nie wiem, co kolega @StarScream ma na myśli pisząc o ułożeniu torów. Jeżeli chodzi o wygląd toru, podsypki itp. to dla mnie z grubsza jest OK. Może trawa między torami jest trochę za wysoka. Jeżeli chodzi o układ torów, to na podstawie takiego małego fragmentu trudno cokolwiek ocenić. Jedna uwaga, to róg nastawni jest zdecydowanie za blisko toru. Oczywiście, dołożenie drobiazgów, jak napędy zwrotnicowe, pędnie, ukresy, wskaźniki itp. zawsze zwiększa realizm, ale na nieczynnej stacji pędni i napędy mogły być już zdemontowane, bo zwrotnice na wciąż używane tory ładunkowe i tak nie są nastawiane z nastawni, tylko ręcznie i zamykane na zamki zwrotnicowe.