• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa "Makieta" do domu pod łóżko 215x125cm

Grzechu5552

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam serdecznie

Przymierzam się do stworzenia swojej pierwszej "makiety" pożal się Panie Boże... :p
Piszę "makiety", ponieważ chcę zrobić coś strikte dla swoich małych dzieci. Nie chcę się bawić w układanie torów na podłodze, raczej bym wolał zrobić coś na płycie OSB, przykręcić raz a porządnie, w razie chęci zabawy wyciągać, a potem taką płytę chować pod łóżko. Nawet bym wykminił coś na kształt składanych nóg, żeby postawić to jak trzeba na wysokości, a nie żeby leżało na podłodze.

Jednocześnie nie chciałbym się ograniczać tylko do przykręcenia torów do surowej płyty i fajrant.
Poleciałbym z wikolem, zastosował jakieś imitacje gruntu, trawy, ulice, chodniki... Ewentualne drzewka, budynki czy perony byłyby kładzione luzem po rozłożeniu konstrukcji, a na koniec zabawy ściągane z powierzchni i chowane do szafy czy coś.

Po położeniu na w.w. płycie torów na korkowym podkładzie, przestrzeń między "podwoziem łóżka", a główką szyny liczona będzie w milimetrach.
Na chwilę obecną nie mam możliwości, by trzymać konkretną makietę non stop w pomieszczeniu / piwnicy / poddaszu etc.

Płyta, na której chciałbym coś budować ma wymiary 215 x 125cm.
Z taboru na chwilę obecną mam Husarza PKP Intercity z zestawu startowego wraz ze sterowaniem cyfrowym.
W przyszłości dokupiłbym SM42 z PKP Cargo, też działającym na DCC.

Na pewno będę chciał zrobić taką główną pętlę z łuków R4 oraz czterech G231 z każdej strony.
Zastanawiam się, czy nie zrobić z tego linii dwutorowej, czyli pętla w pętli, tylko że w środku były by łuki R3 (bo chyba nie da się szerzej niż R4, o R9 nie będę pisał)
Ponadto przydałaby się jakaś bocznica, może dwie...
Oraz jakieś tory prowadzące do czegoś na kształt składowiska węgla, żeby w przyszłości ta SM'ka miała gdzie jeździć :p

Na początek nurtują mnie takie pytania:

1) Oglądając wiele poradników na Youtube na temat budowy makiet, a konkretnie nakładania wszelkiego rodzaju trawy na płytę - często widzę, że w pierwszej kolejności modelarze naklejają na płytę zwykły papier kuchenny. To jest płyta -> wikol -> papier -> wikol -> dopiero potem trawa. Przynajmniej jej pierwsza warstwa.
To obowiązek dawać ten papier w pierwszej kolejności? Ma to jakieś znaczenie?

2) Chciałbym umieścić między torami a płytą warstwę z korka o grubości 5mm. Kiedyś może pomyślę o podsypce. Ale chciałbym mieć już chociaż korek zrobiony.
Pytanie - tory, które już są na takim korku do takiej płyty się przykleja, czy używa się śrubek / gwoździ do mocowania?

3) W przypadku tworzenia linii dwutorowych i więcej - czy są jakieś fajne narzędzia / pomoce, dzięki którym idzie zachować idealny odstęp między torami, a co za tym idzie skrajnię?

4) Pytanie chyba najważniejsze - mając na uwadze, że taką płytę mam zamiar traktować wikolem, zapewne rozcieńczonym...
Czy taką płytę należałoby w pierwszej kolejności jakoś zabezpieczyć impregnatem czy czymś? Czy raczej się tego do makiet nie robi?

5) Podkłady korkowe pod tory - już ucięte, czy proste?
W ofercie sklepu widziałem korek pod tory (grubość 5mm) taki prosty, ot - zwykła mata korkowa, oraz takie paski już scięte po skosie po bokach. Te drugie wyglądają ładnie... Ale na proste tory pewnie. Problem zacznie się na łukach. Dlatego pytanie:
Lepiej brać takie podkłady ścięte do prostych torów, a do łuków bawić się w wycinanie, czy od razu brać matę korkową do samodzielnej wycinki i samemu wszytko robić?

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.991 72 5
Witaj
Na powierzchni standardowej płyty osb, z podanymi przez Ciebie wymiarami w H0 nie poszalejesz. Da się zrobić coś fajnego do pojeżdżenia, ale z realizmem tu nie powojujesz. Z tego co piszesz, to ma być do zabawy, więc DA SIĘ.

1) Oglądając wiele poradników na Youtube na temat budowy makiet, a konkretnie nakładania wszelkiego rodzaju trawy na płytę - często widzę, że w pierwszej kolejności modelarze naklejają na płytę zwykły papier kuchenny. To jest płyta -> wikol -> papier -> wikol -> dopiero potem trawa. Przynajmniej jej pierwsza warstwa.
To obowiązek dawać ten papier w pierwszej kolejności? Ma to jakieś znaczenie?

Papier i wikol, to tradycyjna metoda, ale są też inne - zapraszam do działu dla początkujących. Tam jest wiele odpowiedzi.

2) Chciałbym umieścić między torami a płytą warstwę z korka o grubości 5mm. Kiedyś może pomyślę o podsypce. Ale chciałbym mieć już chociaż korek zrobiony.
Pytanie - tory, które już są na takim korku do takiej płyty się przykleja, czy używa się śrubek / gwoździ do mocowania?

To zależy, czy będziesz chciał te tory później ponownie wykorzystać/sprzedać, czy stać Cię na straty.
Możesz je przykleić wikolem do korka i da się je później odkleić, ale to żmudne i bywa, że korek zostanie na torze od spodu lub coś połamiesz.
Możesz przymocować je małymi gwoździkami - w niektórych podkładach (w każdym odcinku) są mini-otworki i wtedy nie ma problemu z odzyskaniem torów w stanie (niemal) pierwotnym.
Jeśli chcesz użyć tłucznia, to wtedy odzyskiwanie samych torów może okazać się dużo trudniejsze, a w niektórych przypadkach niemożliwe.
Tu też używasz wikolu, ale koledzy mają sposoby na rozpuszczenie kleju i odzyskanie torów - wyszukiwarka forumowa.

3) W przypadku tworzenia linii dwutorowych i więcej - czy są jakieś fajne narzędzia / pomoce, dzięki którym idzie zachować idealny odstęp między torami, a co za tym idzie skrajnię?

Są na rynku dostępne skrajniki, niektórzy sami je tworzą. Na forum znajdziesz wymiary skrajni. Tory Piko mają bardzo "przyjazną" geometrię torów, więc przy takiej makiecie taki skrajnik może nawet nie być potrzebny. Wystarczy linijka.

4) Pytanie chyba najważniejsze - mając na uwadze, że taką płytę mam zamiar traktować wikolem, zapewne rozcieńczonym...
Czy taką płytę należałoby w pierwszej kolejności jakoś zabezpieczyć impregnatem czy czymś? Czy raczej się tego do makiet nie robi?

Możesz, nie musisz. Jedynie polecam zabezpieczyć boki przed dziećmi - w sensie takim, by Twoje dzieci nie były narażone na drzazgi z tej płyty.
To się zdarza przy obcowaniu z osb.

5) Podkłady korkowe pod tory - już ucięte, czy proste?
W ofercie sklepu widziałem korek pod tory (grubość 5mm) taki prosty, ot - zwykła mata korkowa, oraz takie paski już scięte po skosie po bokach. Te drugie wyglądają ładnie... Ale na proste tory pewnie. Problem zacznie się na łukach. Dlatego pytanie:
Lepiej brać takie podkłady ścięte do prostych torów, a do łuków bawić się w wycinanie, czy od razu brać matę korkową do samodzielnej wycinki i samemu wszytko robić?

Tu wybór należy do Ciebie. Są też elastyczne paski korka pod tory do wykorzystania na łukach.
Możesz sam sobie podocinać i to jest tańsza opcja.
ALE. Zanim będziesz działał z korkiem, MUSISZ mieć "ostateczny" plan układu torowego, bo będziesz pod tym kątem docinał.
Jak w międzyczasie Ci się coś zmieni, to będzie....demolka i od nowa.

"Ostateczny" w cudzesłowie, bo to NIGDY nie jest ostateczny, dopóki go nie zamontujesz na stałe :D

Polecam gorąco przejrzenie działu dla początkujących przed zadawaniem kolejnych pytań :)

Powodzenia :)

Malix7

Użytkownik
Reakcje
5 0 0
Cze
Witam serdecznie

Przymierzam się do stworzenia swojej pierwszej "makiety" pożal się Panie Boże... :p
Cześć. Jeśli to pierwsza makieta to mogę ci coś podpowiedzieć z mojego doświadczenia amatora. po 1. do torów użyj śrubek oryginalnych piko, za niedługi czas, będziesz zmieniał układ a jak poprzyklejasz to już dupa, sam przyklejałem na początku i to był duży błąd.
Jak to ma być głównie dla dzieci to nie rób no nóżkach, zawsze dzieci mogą dołożyć sobie resoraki na podłogę i wtedy zabawa jest fajniejsza.
Ja po wielu próbach użyłem wykładziny na płytę i to jak dla mnie jest najlepszy pomysł na początek, wykładzina od dołu też jest dobra bo wtedy jak suwasz po podłodze to nie rysujesz podłogi, kolor według uznania. Wkleję zdjęcie jak to u mnie wygląda, może do czegoś to cię zainspiruję.
Niestety robiąc taką makietę chowaną trzeba iść na pewne kompromisy żeby to jakoś szybko składać i rozkładać.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.380 671 30
Jak to ma być głównie dla dzieci to nie rób no nóżkach
Tu bym polemizował. Po pierwsze, sama płyta będzie się gięła, nawet, jeżeli nie pod wpływem zmian wilgotności, to przy wyciąganiu i chowaniu, a to może powodować uszkodzenia na powierzchni. A po drugie, gdzieś trzeba poprowadzić przewody (zasilanie torów, sterowanie napędami zwrotnicowymi i ew. sygnalizatorami, ew. oświetlenie itd. itp. (o podmakietowych napędach zwrotnicowych już nie wspominam). Tak że warto zrobić podstawę makiety w formie choćby bardzo płaskiej, ale jednak skrzynki, umieszczając płytę na 2-3 cm listwach dookoła i w środku. Najlepiej, żeby te listwy miały przekrój prostokątny (nie kwadratowy), np. 1 x 3 cm, przymocowanymi pionowo od spodu płyty.

Malix7

Użytkownik
Reakcje
5 0 0
Tu bym polemizował. Po pierwsze, sama płyta będzie się gięła, nawet, jeżeli nie pod wpływem zmian wilgotności, to przy wyciąganiu i chowaniu, a to może powodować uszkodzenia na powierzchni. A po drugie, gdzieś trzeba poprowadzić przewody (zasilanie torów, sterowanie napędami zwrotnicowymi i ew. sygnalizatorami, ew. oświetlenie itd. itp. (o podmakietowych napędach zwrotnicowych już nie wspominam). Tak że warto zrobić podstawę makiety w formie choćby bardzo płaskiej, ale jednak skrzynki, umieszczając płytę na 2-3 cm listwach dookoła i w środku. Najlepiej, żeby te listwy miały przekrój prostokątny (nie kwadratowy), np. 1 x 3 cm, przymocowanymi pionowo od spodu płyty.
No jeśli to ma być aż tak zaawansowana makieta z napędami zwrotnic to tak, przewody do semaforów można dać po makiecie, schowane, jeśli ich nie będzie dużo. Ja mam na płycie osb 12mm i mi się nic nie wygina, wykładzina z obu stron, dodatkowo mam podzieloną na 3 części, składane ze soba.

OP
OP
Grzechu5552

Grzechu5552

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Hihi... Dziękuję za odpowiedzi

No ale odpisując na pewne rzeczy:

1) Absolutnie nie w głowie mi semafory, zdalne sterowanie rozjazdami czy inne elementy wymagające prowadzenia przewodów. Jedyną rzeczą, która będzie miała prąd na mojej konstrukcji, będzie centralka zdalnego sterowania Piko Smart Control WLAN (tak, słyszałem że jest do bani. Narazie jednak mam tą i nie będę zmieniał ).

2) Kwestia realizmu na powierzchni - oglądałem wiele poradników na YouTube. Raczej nie oklejałbym całości jedną czy dwiema warstwami wykładziny czy inną matą. Brzydko to wygląda. Maty bym co prawda użył, ale prędzej bym zrobił coś na zasadzie potraktowania płyt wikolem, dać kawałki podartej maty trawiastej, następnie całość, w tym szczeliny z gołym wikolem obsypać pyłem czy przesianym piaskiem. To co padnie na wikol się przyklei. To, co będzie leżało luzem - odkurzę delikatnie.

3) Mam oryginalne śrubki od Piko ;) mają bodaj 9mm długości. Korek będzie miał 5mm... Więc jakieś 3.8mm wejdzie w płytę. Powinno zrobić robotę. Nikt w końcu nie będzie za te tory trzymał.

4) Wykładzina to w sumie nie głupi pomysł :p Chciałem się bawić w filce xD ale wykładzina będzie chyba lepszym rozwiązaniem

Dzięki za porady, jak będę coś jeszcze potrzebował, to albo będę pisał tu, albo w dziale początkujących :p

A w między czasie będę strzelał zdjęciami z progresu :p

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 14
B
Planuję 14
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31