• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa "Makieta" do domu pod łóżko 215x125cm

Grzechu5552

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie

Przymierzam się do stworzenia swojej pierwszej "makiety" pożal się Panie Boże... :p
Piszę "makiety", ponieważ chcę zrobić coś strikte dla swoich małych dzieci. Nie chcę się bawić w układanie torów na podłodze, raczej bym wolał zrobić coś na płycie OSB, przykręcić raz a porządnie, w razie chęci zabawy wyciągać, a potem taką płytę chować pod łóżko. Nawet bym wykminił coś na kształt składanych nóg, żeby postawić to jak trzeba na wysokości, a nie żeby leżało na podłodze.

Jednocześnie nie chciałbym się ograniczać tylko do przykręcenia torów do surowej płyty i fajrant.
Poleciałbym z wikolem, zastosował jakieś imitacje gruntu, trawy, ulice, chodniki... Ewentualne drzewka, budynki czy perony byłyby kładzione luzem po rozłożeniu konstrukcji, a na koniec zabawy ściągane z powierzchni i chowane do szafy czy coś.

Po położeniu na w.w. płycie torów na korkowym podkładzie, przestrzeń między "podwoziem łóżka", a główką szyny liczona będzie w milimetrach.
Na chwilę obecną nie mam możliwości, by trzymać konkretną makietę non stop w pomieszczeniu / piwnicy / poddaszu etc.

Płyta, na której chciałbym coś budować ma wymiary 215 x 125cm.
Z taboru na chwilę obecną mam Husarza PKP Intercity z zestawu startowego wraz ze sterowaniem cyfrowym.
W przyszłości dokupiłbym SM42 z PKP Cargo, też działającym na DCC.

Na pewno będę chciał zrobić taką główną pętlę z łuków R4 oraz czterech G231 z każdej strony.
Zastanawiam się, czy nie zrobić z tego linii dwutorowej, czyli pętla w pętli, tylko że w środku były by łuki R3 (bo chyba nie da się szerzej niż R4, o R9 nie będę pisał)
Ponadto przydałaby się jakaś bocznica, może dwie...
Oraz jakieś tory prowadzące do czegoś na kształt składowiska węgla, żeby w przyszłości ta SM'ka miała gdzie jeździć :p

Na początek nurtują mnie takie pytania:

1) Oglądając wiele poradników na Youtube na temat budowy makiet, a konkretnie nakładania wszelkiego rodzaju trawy na płytę - często widzę, że w pierwszej kolejności modelarze naklejają na płytę zwykły papier kuchenny. To jest płyta -> wikol -> papier -> wikol -> dopiero potem trawa. Przynajmniej jej pierwsza warstwa.
To obowiązek dawać ten papier w pierwszej kolejności? Ma to jakieś znaczenie?

2) Chciałbym umieścić między torami a płytą warstwę z korka o grubości 5mm. Kiedyś może pomyślę o podsypce. Ale chciałbym mieć już chociaż korek zrobiony.
Pytanie - tory, które już są na takim korku do takiej płyty się przykleja, czy używa się śrubek / gwoździ do mocowania?

3) W przypadku tworzenia linii dwutorowych i więcej - czy są jakieś fajne narzędzia / pomoce, dzięki którym idzie zachować idealny odstęp między torami, a co za tym idzie skrajnię?

4) Pytanie chyba najważniejsze - mając na uwadze, że taką płytę mam zamiar traktować wikolem, zapewne rozcieńczonym...
Czy taką płytę należałoby w pierwszej kolejności jakoś zabezpieczyć impregnatem czy czymś? Czy raczej się tego do makiet nie robi?

5) Podkłady korkowe pod tory - już ucięte, czy proste?
W ofercie sklepu widziałem korek pod tory (grubość 5mm) taki prosty, ot - zwykła mata korkowa, oraz takie paski już scięte po skosie po bokach. Te drugie wyglądają ładnie... Ale na proste tory pewnie. Problem zacznie się na łukach. Dlatego pytanie:
Lepiej brać takie podkłady ścięte do prostych torów, a do łuków bawić się w wycinanie, czy od razu brać matę korkową do samodzielnej wycinki i samemu wszytko robić?

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 14
B
Planuję 14
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31