• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Makieta długo terminowa

premier1986

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Planuję rozpocząć niedługo pracę nad makietą. Wiem że pochłonie masę czasu i pieniędzy. Zależy mi przede wszystkim na zabawie na niej a nie na realiźmie. chcę żeby była jak najbardziej rozbudowana. Mosty tunele rzeki i na pewno minimum dwa poziomy. Sterowanie zapewne cyfrowe bo z analogiem bym sobie nie poradził. Czy drodzy koledzy kolejarze możecie mi podrzucic coś co dałoby mi natchnienie do stworzenia jakiegoś sensownego planu?

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
Lektura tutejszego forum, jest parę wątków gdzie znajdziesz informacje co inni planowali i jakie dostali porady. Jest też wątek Kris'a gdzie fajnie zebrał sporo przykładów jako natchnienie, no i oczywiście wujek Google szczególnie jeśli znasz języki obce (angielski lub niemiecki) nawet na podstawowym poziomie aby wpisać zapytanie.

PS. Znaczy mamy do Ciebie się zwracać 'Panie Premierze'? ;)

OP
OP
P

premier1986

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
jakoś wujek google mnie nie dał mi odpowiedzi ale może dlatego że pytałem w naszym ojczystym języku. Premier zostałem nazwany w liceum a więc wiele lat temu i nie ma potrzeby zwracać się tak do mnie:p

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
Tak na pierwszy rzut oka, to będzie problem z dostępem do niektórych części makiety np. część na czerwono. Weź pod uwagę że ręką nie sięgniesz dalej niż 1,20m a wykończenie makiety gdy musisz sięgnąć dalej niż 50-60cm staje się bardzo uciążliwe aby nie powiedzieć niewykonalne. Musisz odrazu planować dojścia.

Układ który zapodałeś jest o tyle ciekawy że sprytnie kryje efekt jazdy w kółko. Zakładam że czerwona i żółta część to małe stacje końcowe - tory wyciągowe moim zdaniem za krótkie. Jakiś tendrzak się zmieści ale Tp4 czy Ok1 już nie bardzo, że nie wspomnę o Ty2 czy Pt31.

Ile masz miejsca do dyspozycji, bo ten układ to jakieś 2 x 4 metry. Co cię kręci ruch towarowy (wraz z manewrami) czy osobowy? Która epoka coś współczesnego czy dzieje PRL lub jeszcze wcześniej. Powiedz coś więcej to nasze uwagi co do Twoich propozycję będą mogły być bardziej pomocne.

OP
OP
P

premier1986

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeżeli chodzi o epoki to nie będę skupiał się na jednej. Napewno nowoczesne ale i jakiś parowóz się pojawi bo mojej dziewczynie bardzo się podobają. Ruch będzie i towarowy i osobowy. Do dyspozycji bede mial pomieszczenie około 2,5x4,5. Możliwe że będę musiał zostawić otwory którymi dostanę się wgłąb makiety. Albo niestety zmniejszyć makietę tudzież zastosować kształt litery "L"

OP
OP
P

premier1986

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Koledzy modelarze. Mam pytanie odnośnie zwrotnic a dokładniej ich sterowania. Jakie polecacie napędy podmakietowe do zwrotnic i jakie do nich dekodery? Co potrzebne jest do podłączenia makiety do komputera aby można w ten sposób sterować pociągami, zwrotnicami i semaforami? Czy można połączyć działanie zwrotnic z semaforem?

OP
OP
P

premier1986

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Makieta będzie prawdopodobnie inna bo to narazie wstępny projekt. Co chcesz się pośmiać że będzie za mało miejsca. To cię zaskoczę bo pomieszczenie będzie 6,4x4 metry.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31