• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta a skala

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Naszly mnie tzw second thoughts. Otoz zainwestowalem juz od swiat w tabot i tory HO okolo 4K i teraz sie zastanawiam czy to aby najlpesza skala dla mnie. Otoz chcialbym w przeciagu roku zcazac budowac makete (oczywiscie etapami rozlozonymi na lata) - mam w domu dedykowane mijesce o wymiarach 3,5x2,2. Oczywiscie chcialbym aby makieta byla wypasiona tj. nie jedna,2 stacje tylko cos bardziej fajnego, miasto, gory, obrotnica, mosty - na tym etapie nie zalezy mi wogole na realizmie lecz aby na makiecie byla "akcja".

Tak sie w zwiazaku z tym zastanawiam czy nie zrobilem bledu - przy wymiarze H0 przy powyzszych wymiarach chyba cudow nie zrobie? Z kolei rozmiar nizej TT - to juz o 50% wiecej miejsca... Co sadzicie? Z drugiej strony juz wtopilem 4KPLN...

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.428 17 2
Nim zaczniesz robić makietę naucz się pisać. Polskich znaków nie łaska? Tylu gaf to nawet ja nie robię. :gwizd:
Kupiłeś tory bez planu? tak w ciemno?
A co najważniejsze nie HO tylko H0 :mad:

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Hey, bledow otrograficznych nie robie, co najwyzej sporo mistype. I tak, nie uzywam polskich znakow, to chyba przyjete jako standard w internecie... Zakladam, ze Ty tez nie piszesz np. smsow z polskimi znakami?
Co do meritum - tak kupilem zestaw startowy plus troche torow i 2 lokomotywy. Nie mam jeszcze oczywiscie wszystkich torow jak i taboru - co nie zmienia faktu iz wylozylem juz jakies pieniadze.

S

Sebastian

Gość
Tak sie w zwiazaku z tym zastanawiam czy nie zrobilem bledu - przy wymiarze H0 przy powyzszych wymiarach chyba cudow nie zrobie? Z kolei rozmiar nizej TT - to juz o 50% wiecej miejsca... Co sadzicie? Z drugiej strony juz wtopilem 4KPLN...
A nie lepiej było zapytać gdy byłeś o 4 tysiaki bogatszy? Zapytać, albo choć poczytać forum. Teraz, zmieniając plany, zapewne będziesz chciał to wszystko opchnąć. Nowy towar jak wiesz traci na wartości po opuszczeniu sklepu (nie dotyczy pikowskiej stonki ;)). Już na starcie wyprzedaży jesteś mocno w plecy.
A reasumując, na powierzchni 3,5 x 2,2 m nie upchniesz jednocześnie gór, lasów, jezior i miast ale sympatyczny układzik się spokojnie zmieści.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Hey, bledow otrograficznych nie robie, co najwyzej sporo mistype. I tak, nie uzywam polskich znakow, to chyba przyjete jako standard w internecie... Zakladam, ze Ty tez nie piszesz np. smsow z polskimi znakami?
W Polskim internecie od długiego czasu standardem jest używanie polskich znaków, co więcej ich nie używanie dowodzi braku szacunku dla innych użytkowników...

Czy dla Ciebie nie ma znaczenia czy robisz komuś ŁASKĘ czy LASKE?

D

Docteur

Gość
(...)
Jeśli piszesz po polsku, to pisz poprawnie z użyciem pełnego zestawu znaków i bez anglojęzycznych wstawek - świadczy to o ubóstwie słownictwa. Nieużywanie polskich znaków to przejaw lenistwa i niechlujnej pisowni, a nie żaden "standard w internecie". Forum to nie kryptograficzne SMSy - albo zaczniesz pisać poprawnie i zrozumiale, albo odpoczniesz sobie od pisania i znajdziesz czas na lekturę zasad pisowni języka polskiego oraz innych przydatnych pozycji.
I tak do Twojej wiadomości - również SMSy piszę, używając polskich znaków.
A co do makiety, to obowiązuje jedna złota zasada - najpierw pomyśl, zaplanuj, przedyskutuj temat z bardziej doświadczonymi osobami, a dopiero na końcu kupuj...

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dobrze Panowie - przekonaliście mnie, będę używał polskich znaków... ale juz odpuście ten ton. Generalnie przydałoby się więcej luzu, mam wrażenie, że niektórzy używają języka dość napastliwego (ale za to ze znakami), że by nie powiedzieć prawie, że gróźb (-:
Co do mertium sprawy - proszę o wykasowanie tego wątku - nic on nikomu nie daje w sensie merytorycznym, rady jakie słyszałem to "najpierw myśl, a później kupuj", a 90% to o używaniu polskich znaków.

Thomas.Gabriel

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie dziw się. Większość osób czuje się dumna z faktu, że jest Polakami i ja także taki jestem. U mnie na starcie masz "minus" za angielskojęzyczne zwroty. Nie dalej jak dwa dni temu poruszałem już coś podobnego na forum. Za długo na "zachodzie" się było czy to próba "pokazania" że zna się język?

Pierwsze wrażenie robi się tylko raz i wybacz - ale Twoje wypadło fatalnie.

A wracając do makiety? Poświęć jakiś miesiąc na czytanie co jest na forum i wyciągnij wnioski. I zobaczysz, że zabrałeś się od drugiej strony :-(

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nie dziw się. Większość osób czuje się dumna z faktu, że jest Polakami i ja także taki jestem. U mnie na starcie masz "minus" za angielskojęzyczne zwroty. Nie dalej jak dwa dni temu poruszałem już coś podobnego na forum. Za długo na "zachodzie" się było czy to próba "pokazania" że zna się język?

Pierwsze wrażenie robi się tylko raz i wybacz - ale Twoje wypadło fatalnie.

A wracając do makiety? Poświęć jakiś miesiąc na czytanie co jest na forum i wyciągnij wnioski. I zobaczysz, że zabrałeś się od drugiej strony :-(
Od drugiej strony? Wybacz ale kupno synowi zestawu cyfrowego Roco plus kilku torów i lokomotyw to "zabranie się od drugiej strony"? Zakładam się, że większość tak zaczynało chcąc po prostu pojeździć kolejką na podłodze, a marzenia o makiecie przychodzą później.
Co do tego jak byc dobrym Polakiem, dumy z bycia Polakiem itp. to proponuję zostawić ten temat na tym forum.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.479 146 0
rjack napisał(a):
Wybacz ale kupno synowi zestawu cyfrowego Roco plus kilku torów i lokomotyw to "zabranie się od drugiej strony"? Zakładam się, że większość tak zaczynało chcąc po prostu pojeździć kolejką na podłodze, a marzenia o makiecie przychodzą później.
Aha! kupiłe i cię "wzięło" ;-) Jak to było z kobiecymi piersiami? Niby są dla dzieci ale mężczyźni lubią się nimi bawić ;-)

Wracając do ad remu ;-)
Przejrzyj ten temat,
http://forum.modelarstwo.info/threads/makiety-dla-średnio-leniwych-początkujących.14063/
Może Ci się spodoba któraś aranżacja, albo będzie natchnieniem.

Ewentualnie, do planowania układu makiety użyj programu SCARM
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=7266&start=0
http://www.scarm.info/index_en.html

W kwestii wystroju to musisz sobie sam zaplanować jakie chcesz budynki i gdzie ;-) Koledzy z forum powinni pomóc w poprawkach i korektach. Zazwyczaj odbywa się to bezboleśnie na tym forum ;-)

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Od drugiej strony? Wybacz ale kupno synowi zestawu cyfrowego Roco plus kilku torów i lokomotyw to "zabranie się od drugiej strony"? Zakładam się, że większość tak zaczynało chcąc po prostu pojeździć kolejką na podłodze, a marzenia o makiecie przychodzą później.
Co do tego jak byc dobrym Polakiem, dumy z bycia Polakiem itp. to proponuję zostawić ten temat na tym forum.
Ja bym może nie zakładał że większość zaczynała od "kupna cyfrowego zestawu Roco synowi" do zabawy, ja na przykład dzieci nie posiadam (przynajmniej takich o których bym wiedział) swoją pierwszą kolejkę elektryczną dostałem i nie było to Cyfrowe Roco tylko Piko, miałem wtedy jakieś 2 tygodnie a jako że było to coś koło 3 dekad temu to raczej o cyfrowym sterowaniu nikt nawet nie marzył, pomijając już sam fakt że niektóre elementy owej kolejki to jeszcze późny Gomółka i wczesny Gierek... a są tutaj wszakże pasjonaci transportu szynowego, którzy w różny sposób "bzika" podłapali ;)
Co do skali na makiecie to fakt że niezbyt wiele masz miejsca, ale skoro nie zależy Tobie na realizmie to myślę że jedyne ograniczenie jakie może tutaj wchodzić w grę to wyobraźnia. Wiadomo że może od razu góry, lasy, jeziora to może niekoniecznie realne na jednej makiecie i to niezależnie od skali przy tej ilości dostępnego miejsca, ale jeśli by to mądrze rozplanować to i jakaś stacyjka się znajdzie i jakaś fajna rampa przeładunkowa... Natomiast jeśli chcesz żeby było sporo akcji, może nie koniecznie iść na ilość stacji a bardziej pójść w jakość i np. połączyć kolejkę z "car system" fallera, zrobić jakąś rampę, na której ciężarówki wjeżdżały by na wagony i transportowane były by na inne miejsce, skąd były by o własnych siłach przejeżdżały drogę powrotną... można by tutaj zamiast samochodów wmieszać jakąś wąskotorówkę... wtedy przy jednej czy dwóch stacyjkach można mieć na prawdę niezły ubaw...

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Co sadzicie? Z drugiej strony juz wtopilem 4KPLN...
Zawsze się wtapia kasę, gdy się najpierw robi (i kupuje), a potem myśli. Z tego co widzę chcesz tort. Zainstaluj sobie na kompie jakiś program do rysowania układów torowych z popularnych torów i narysuj plan makiety w dostępnej powierzchni. Potem pomyśl czy ci pasuje, skonsultuj to na forum, oceń koszty, przytnij co trzeba jeśli zajdzie taka potrzeba i dopiero wówczas kupuj.