• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta 5x2,5m

yard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na wstępie chciałbym jako nowy forumowicz wszystkich przywitać :)

Nie mam jakiegoś szczegółowego planu zrobionego na kartce czy w wintrackerze ale dałem sobie za zadanie wykonania makiety (tortu), gdzie istotnym jej elementem będzie górka rozrządowa. W założeniu przyjąłem, że będzie 12 torów na górce, 2 wyjazdowe i 3 przyjazdowe. Ze względu na fakt co by smutno nie było to chciałbym to poprzeplatać torem dla osobówek.

Z kwestii przygotowania mam stół z płyt osb o wielkości 5x2,5m już skręcony oraz zestaw torów a-gleis. Planuję wzdłuż dłuższej krawędzi poprowadzić nasyp wraz z łukiem i połączeniem ze szczytem górki rozrządowej. Do zrobienia nasypu zakupiłem styrodur i drut oporowy do jego cięcia.

Ze względu na fakt, że jest to moja pierwsza makieta proszę o poradę jak taki nasyp ze styroduru (10cm) powinien wyglądać. Gdzieś zauważyłem, że stosuję się w skali 1:1,5, ale za bardzo nie wiem jak to ugryźć przy 3 torach. Jak go zamocować do płyty osb i jak go najlepiej wykonać na samym łuku. Czy jest jakaś standardowa wysokość jaką się przyjmuje?

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 52 5
Witamy na forum. :)

I druga standardowa regułka: poczytaj ;) Jest na forum grupa z Torunia, co robi moduły z górką rozrządową:
viewtopic.php?f=43&t=3483
Jak przeczytasz, to "narysuj" plan i podziel się z nami. Mam nadzieję, że tą motykę masz duuużą, bo słońce też małe nie jest ;)
Poczytaj i pooglądaj sobie jeszcze to:
viewtopic.php?f=43&t=7753

I życzę powodzenia w budowie i portfela bez dna :):)

Woytek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Też życzę powodzenia i monstrualnej cierpliwości. Nawet ja w swoim megalomaństwie nie porwałem się na 5 metrową makietę.

Powodzenia i udanego naginania praw fizyki :D

OP
OP
Y

yard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za psychiczne wsparcie :) ostatnio staram się czytać sporo, różne fora itp ale nie udało mi się znaleźć jakiegoś w mare "czytelnego" opisu jak wykonać ten nasyp pod 3 tory. Czy kierować się własną fantazją czy jednak jest jakaś reguła. Czas mija a ten styrodur (co stary kolega modelarz samolotowy mi polecił) dalej leży. Trochę on kosztuje więc nie chciałbym go od razu zepsuć. Jak Wy byście go wykonali? Podzielcie się swoimi pomysłami 8)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 52 5
Może ja czegoś nie rozumiem...Yard, czy ty chcesz zrobić górkę rozrządową na 3 tory ???
"Namaluj" plan, żeby było wiadomo o co chodzi, to może to ruszymy.
Bez tego, to przychylam się do zdania przedmówcy...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31