• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta 2systemowa (analog/DCC)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.024 55 5
Witam :D

Ostatnio na giełdzie w Katowicach spotkałem się z dioramką do testowania lokomotyw. Dioramka naszego kolegi forumowego. Ale nie piszę kogo, bo może sobie nie życzy. Ale nie w tym rzecz.
Miał do niej jedno podwójne wyjście, do którego podłączał na zmianę, analog i DCC. Pogadaliśmy i wg niego taki mały torcik można zrobić 2 systemowo. Oczywiście mówimy tu o MAŁYM TORCIE ze szlakiem 1TOROWYM.

Ja się prawie przekonałem do takiego rozwiązania. Z 2 względów:
1. Mogę bawić się 1 lokiem w analogu i 2ma lub więcej w cyfrze. Wystarczy, że przełączę pstryczek.
2. Mogę bawić się analogiem, dopóki nie uzbieram na cyfrę. A później nie muszę nic przerabiać.

Temat pod dyskusję. Rzeczową ! :podstepny:

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Też mamy podwójne zasilanie w naszym torcie.
Najpierw było analogowe, a potem doszło cyfrowe. Analogowe pozostało na wszelki wypadek.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
364 17 0
Nie rozumiem zagadnienia. Zasilasz tory do wyboru albo bezpośrednio z jakiegoś zasilacza prądu stałego np FZ1 albo z zestawu sterowania cyfrowego. W pierwszym przypadku masz ograniczenia bo jadą Ci wszystkie lokomotywy na raz tak jak pokrętłem kręcisz, w drugim to ograniczenie nie występuje. Temat byłby do dyskusji gdybyśmy mówili o wiekszej makiecie z jakimiś odcinkami izolowanymi na stacjach czy tam przy semaforach. Wtedy przy jeździe w DCC trzeba by to wszystko jakoś pozwierać. W przypadki który opisujesz wystarczy w makiecie zabudować gniazdko do zasilania torów a w zasilaczu analogowym i zestawie sterowania DCC pasujące do niego wtyczki. Cała sprawa.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Właśnie to samo miałem napisać, nie bardzo rozumiem tej dwusystemowości, albo podłączasz jedno zasilanie, albo drugie i tyle.

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
821 0 0
Rozmiary też nie mają nic do rzeczy , jednotorowa czy wielotorowa - bez znaczenia , włączasz DCC i jeździsz.
Nawet jeśli szyny były do analoga "pocięte" na odcinki izolowane to wystarczy je pomostkować albo wręcz wykorzystać do detekcji zajętości ;)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.024 55 5
Do tej pory, także z lektury forum, wydawało mi się, że te dwa rodzaje sterowania wymagają innego okablowania i nie bardzo mogą współgrać.
Stąd mój zaczątek takiego tematu. DZIĘKI za odpowiedzi.
Co więcej, może koledzy mogliby napisać więcej o takim rozwiązaniu. Już konkretnie, jak co połączyć i do czego. Technicznie, ale dla laika.
Początkujący na pewno skorzystają na tym :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.384 544 30
Tu nie ma o czym pisać. Tak, jak koledzy wyżej pisali, do dwóch szyn podłącza się dwa przewody: albo od zasilacza analogowego, albo od zestawu cyfrowego (nigdy jednocześnie!). Problemem (ale małym) mogą być same łączówki, bo np. fabryczne kabelki Roco (te do toru) mają od strony zasilacza różne końcówki dla systemu cyfrowego i analogowego, więc trzeba sobie zrobić jakieś przejściówki. Przy podłączeniu do makiet dwóch systemów zasilania na stałe trzeba koniecznie zrobić przełącznik (na obu przewodach), tak, żeby nigdy nie było połączenia elektrycznego między systemem analogowym i cyfrowym.

Phantomiusz

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Kumpel ma "makietę" do testowania loków w różnych skalach :p, Tzn, H0; TT; i N trzy owale przy czym ku zewnętrznej stronie mniejsza skala. Oczywiście zasilanie w zależności od położenia pstryczka elektryczka odpowiednio DC lub DCC. Wszysko chodzi na zasilaczu od Multimausa, prąd wychodzący z niego roszielony jest do regulatora DC i do wzmaczniacza cyfry. Jak będę u niego zrobię foty i dam na forum bo komicznie to wygląda :D A i jeszcze jakby ten jego system nie wyrabiał to do jazdy analogowej prostownik samochodowy podpina.

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
249 2 0
Acha, taka luźna uwaga. Roco (a może i inne firmy) stosowały kiedyś w serii Rocoline takie dedykowane tory do podłączania zasilania. Problem z nimi jest taki, że były w dwóch odmianach - analogowej i cyfrowej. Jedna miała kondensator filtrujący, druga nie. Generalnie analog i cyfrę da się swobodnie łączyć, o ile po drodze nie podłączałeś do torów jakichś elektronicznych wynalazków.

Oelka

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Moglibyście wyjaśnić, jak przy takim połączeniu rozwiązać problem odcinków izolowanych w trakcie wykorzystywania sterowania cyfrowego?

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
345 2 0
Jak lubisz sobie utrudniać życie to tak. :)
Zależy jak masz podłączone te odcinki odizolowane.
Jeżeli masz jeden regulator i dla każdego toru załączanie odcinka przełącznikiem to załączasz prąd w każdym odcinku.
Jeżeli masz bardziej skomplikowaną instalację można np wyprowadzić z centralki DCC kabel, dajesz włącznik i podłączyć do każdego z toru. Chcąc się bawić w DCC włączasz prąd w tych torach.

Potrzeba matką wynalazku. :D

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
364 17 0
z doświadczenia wiem, że jak człowiek zacznie się bawić w cyfrze to analog bardzo szybko odchodzi do lamusa. Tak jest ze wszystkim. 10lat temu jak kupowałem sobie pierwsze narty karwingowe to zostawiłem sobie stare proste dechy. No bo na nich jeździ sie zupełnie inaczej, inna technika, na czym innym polega zabawa. Załozyłem, że będę sobie jeździł raz na jednych raz na drugich.
No i od 10ciu lat leżą te stare proste narty w garażu na półce...

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.024 55 5
A po co wyjmować dekoder z lokomotywy ?? :confused: Do wymiany ?

Przecież, jak masz makietę analogową -a loka w cyfrze i jest odpowiednio ustawiony - możesz w analogu jeździć z dekoderem .

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.384 544 30
Kris ma rację, jest odwrotnie: do testowania lokomotywy analogowej trzeba wyłączyć cyfrę, bo taki model może jeździć tylko przy zasilaniu prądem stałym.

Reakcje
0 0 0
A po co wyjmować dekoder z lokomotywy ?? :confused: Do wymiany ?

Przecież, jak masz makietę analogową -a loka w cyfrze i jest odpowiednio ustawiony - możesz w analogu jeździć z dekoderem .
To był skrót myślowy. Wiem, że tak można, ale to jest giełda i tam nie ma czasu na "odpowiednie ustawianie" i dlatego kolega giełdziarz ma dioramę z możliwością zasilania analogowego lub DCC.