• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta 2,25x1,2m

krzycho94

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Witam
Proszę o sprawdzenie i ocenę planu makiety. Założenia: tabor pkp, epoka IV, V, VI, użycie zabudowań, które są już w moim posiadaniu.
Zwrotnice ROCO, PIKO, tory proste i łukowe A-Gleis Piko, flexy Tillig i Roco.
Posiadam wszystkie zastosowane w tym planie zwrotnice, nowe zwrotnice łukowe z zestawów startowych PIKO, używane zwrotnice ROCO odzyskane ze starej makiety, krzyżówka PILZ. Posiadam również wiele flexów ROCO i Tilliga oraz część łuków i prostych. W związku z dużą ilością posiadanych przeze mnie flexów na odcinkach prostych chciałbym zastosować flexy zamiast prostych odcinków PIKO przewidzianych na planie.
Zamiast obrotnicy ROCO, chcę wstawić obrotnicę KIBRI z zamontowanym silnikiem krokowym i odpowiednim sterownikiem.
Makieta w zamierzeniach ma służyć do zabawy, chciałbym aby jeździły po niej 4 składy.
Pozdrawiam

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.677 50 5
Witam na forum :)
Ambitny plan. Rozumiem, że ogarniasz temat i jesteś w stanie zbudować taką makietę i że zmieści Ci się to na 2250 x 1200 cm ?
I wiesz o tym, że główki szyn torów Piko powinny być kompatybilne z torami Tilliga, Roco, czy Pilz ? chodzi o wysokość szyny (w Piko jest to 2,5 mm, a tylko niektóre Roco, czy Tillig mają 2,5. Większość ma 2,1mm, bo to tory modelowe).

Ale powodzenia życzę i WYTRWAŁOŚCI :)

OP
OP
krzycho94

krzycho94

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Jeżeli chodzi o posiadane prze mnie tory to wysokość szyn Piko, Roco i Tilliga mają dokładnie 2,5mm. Wysokości szyn z podkładem wyglądają następująco: Piko 4,5mm, Tillig 4,5mm, Roco 4,4mm. W tym przypadku widzę trzy rozwiązania:
1. Idąc za radą Marcina podłożyć tekturę pod zwrotnice Roco i wyrównać wysokości do 4,5mm
2. Olać problem i zostawić różnice wysokości (wystąpi charakterystyczny dźwięk przejazdu kół przez łączenia)
3. Delikatnie zeszlifować różnicę wysokości
Wydaje mi się że opcja 1. jest najlepsza i nie jest trudna w realizacji.

Rozumiem, że ogarniasz temat i jesteś w stanie zbudować taką makietę i że zmieści Ci się to na 2250 x 1200 cm ?
Jeżeli chodzi o "ogarnianie tematu": w przeszłości miałem makietę kolejową, częściowo wykańczaną prze mnie. Stara makieta posiadała jednakże wiele błędów, m.in. płyta główna była zrobiona z dykty przykręconej na stelaż drewniany. Owa dykta pochodziła z tylnej ściany szafy. W efekcie makieta się wyginała i w końcu musiała zostać poddana przebudowie. W nowej chciałbym zastosować sklejkę 10mm przymocowaną na stelaż drewniany ze starej makiety. Stara makieta była chowana na ścianę, system wzięty z gazety Majster, nowa będzie oparta na tym samym systemie. W budowie nie będę samotny.

A dlaczego ma się nie zmieścić? Czyżby SCARM się mylił? :D

Załączniki

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
138 1 0
(...) W tym przypadku widzę trzy rozwiązania:
1. Idąc za radą Marcina podłożyć tekturę pod zwrotnice Roco i wyrównać wysokości do 4,5mm
Najlepsze rozwiązanie.

2. Olać problem i zostawić różnice wysokości (wystąpi charakterystyczny dźwięk przejazdu kół przez łączenia)
Niedobrze. Istnieje ryzyko, że przejeżdżający przez taki uskok tabor wykolei się, zwłaszcza lżejsze egzemplarze. Sprawdziłem kiedyś empirycznie.

3. Delikatnie zeszlifować różnicę wysokości
Niedobrze. W zeszlifowanym miejscu szyny zaczną bardzo szybko korodować, co doprowadzi do zaburzeń w doprowadzeniu napięcia do lokomotyw.

(...)

A dlaczego ma się nie zmieścić? Czyżby SCARM się mylił? :D
Przy budowie torta sprawdza się powiedzenie "Mniej to więcej" :) Moje osobiste odczucie jest takie, że zbyt gęsto tam u Ciebie będzie. Poza tym nie zostawiłeś sobie marginesu na krawędziach. A jak Ci się model bujnie, spadnie i się zniszczy? Będzie płacz i zgrzytanie zębów.

To pisałem ja. Modelarz-teoretyk. :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.677 50 5
Scarn może się nie myli, ale człowieki mają błąd wpisany w geny ;)

Cieszy mnie, że nie jesteś zielony :) To daje nadzieję :)

Co do gęstości ...zatorzenia ;) i torów blisko krawędzi, to kolega Modelarz-Teoretyk ma rację.
Można rozwiązać to dwojako:
1. Zabudować ściankami z plexi, zachowując skrajnię.
2. Poszerzyć makietę lub zmienić układ torowy zostawiając margines.
Buduj i pokazuj!

OP
OP
krzycho94

krzycho94

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Pojawił się niestety nowy problem, makieta jest za duża, aby była schowana w domu. Maksymalna długość makiety, która może być przechowywana w domu nie powinna przekraczać 180cm. Ogranicza to bardzo pole działania z "wypiekiem tortu" który był pierwotnie w założeniach.

Zastanawiam się jednak nad inną opcją: podział makiety na dwie części, "płyta główna" (chowana na ścianę) o wymiarach 165cm x 120cm i doczepiany moduł (chowany na szafę, po zabezpieczeniu przed kurzem) o wymiarach 60cm x 120cm. Owe części byłyby połączone ze sobą na zasadzie łączenia modułów. Jeśli chodzi o zasilanie to na płycie głównej to nie problem, natomiast na module największym wyzwaniem będzie polutowanie torów z kablami po każdej stronie, duuużo lutowania. Zasilanie wyglądałoby w następujący sposób: zasilacz, "rozdzielnia", kable + - do płyty głównej i modułu. Proszę w tym miejscu o opinię, czy taka makieta będzie działała poprawnie i czy nie będzie z nią problemów.

W przerobionym projekcie zredukowałem ilość pętli z 4 do 3 dzięki temu po bokach zrobiło się trochę miejsca, ale nie rozwiązałem całkowicie problemu "przestrzeni bezpieczeństwa". Chcę wobec tego zaprojektować i wykonać "barierki energochłonne" zakładane na boki makiety idąc za radą Krisa.

Pozdrawiam

Załączniki

• 235,2 KB Wyświetleń: 533
  • 230,8 KB Wyświetleń: 523
OP
OP
krzycho94

krzycho94

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Oczywiście mógłbym makietę uprościć do 2 kółek z zabudowaniami i terenami zielonymi w środku i na około pętli, ale...

Mieszkam na terenie Górnego Śląska, często widzę tutaj bardzo rozbudowane linie kolejowe, rozbudowane bocznice przy dużych zakładach i kopalniach (szczególnie byłem zachwycony zabudową kolejową przy nieczynnej już kopalnii Andaluzja), pozostałości po epoce pary - wieże ciśnień, zawsze podobała mi się lokomotywownia wachlarzowa w Katowicach. Poza tym prawie codziennie widzę wiele składów towarowych z węglem i chciałbym aby na mojej makiecie 2 takie składy ze "śląskimi skarbami" jeździły. Podobają mi się również dworce pkp w okolicznych miastach i miasteczkach, np. ta w Miasteczku Śląskim.

Świetny klimat na moduły, ale nie mam na nie miejsca, ani doświadczenia w budowie modułów. Poza tym lubię manewrować lokomotywami i jeździć wieloma składami.

Podsumowując: chciałbym, aby makieta posiadała motywy rozbudowanej sieci kolejowej Górnego Śląska wraz z jego widokami industrialnymi (może uda się gdzieś wstawić szyb kopalni?) oraz chciałbym także mieć dobrą zabawe manewrując i jeżdżąc składami. Kierowany takim sentymentem i urokiem moje małej ojczyny zaprojektowałem sobie właśnie taką makietę.

Chciałbym podkreślić, iż ogranicza mnie miejsce w domu, dlatego taka kompresja na torciku.

Najważniejsza jest dla mnie odpowiedź na pytanie czy taki projekt będzie po zrealizowaniu dobrze funkcjonował.

Ps. Mam już zakupioną sklejkę 2400mm x 1200mm, która czeka na wykorzystanie. W czasie wolnym waloryzuję także posiadane przeze mnie tory.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Oczywiście mógłbym makietę uprościć do 2 kółek z zabudowaniami i terenami zielonymi w środku i na około pętli, ale...
Od skrajni do skrajni :)

Nie aż taka zmiana ale faktycznie już po budowie może się okazać, że obszar jest zbyt jednorodny, a składy jadąc nawet nie mają się za czym schować. Zieleń na makiecie tworzy pewnego rodzaju klimat, a na Śląsku i Zagłębiu mimo wszystko zieleni szczególnie miejskiej jest mnóstwo. Jakiś złoty środek warto znaleźć tym bardziej, że makietę zaczyna się budować od układania torów więc trudno potem pod koniec jej budowy cokolwiek zmienić w tym temacie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.677 50 5
Tort, to ZAWSZE jest kompromis. Nie ma zmiłuj. Większy lub mniejszy, ale zawsze trzeba z czegoś zrezygnować. Po to, aby zadość uczynić zasadzie "Mniej znaczy więcej".
Propozycja:
1. Zrobić makietę z szopą wachlarzową i infrastrukturą lokomotywowni
2. Zrobić makietę industrialną, bez szopy wachlarzowej, ale z kopalnią i bocznicami.

Nie wiem, czy zaglądałeś do mojego wątku "dla średnio leniwych". Myślę, że znajdziesz tam inspiracje :)

OP
OP
krzycho94

krzycho94

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Dziękuję bardzo za uwagi do poprzedniego planu.

Postanowiłem poprawić ułożenie torowiska w środkowej części tortu, głównie położenie obrotnicy i przyległych do niej torów, co zaowocowało według mnie zwiększeniem ilości wolnego miejsca, które zostanie zagospodarowane na zieleń i zabudowę.

Ponadto podzieliłem sobie torcik na strefy:
żółtą - infrastruktura dworcowa, (nastawnia, dworzec, perony, kładka/przejście podziemne/przejście przez torowisko)
brązową - infrastruktura lokomotywowni (lokomotywownia, wieża ciśnień, stanowisko nawęglania?? i krany wodne??)
czarną - zabudowania przemysłowe (fragment kopalni, ewentualnie koksowni)
zielone - tereny około torowisk (nasypy, lasy, pola)
niebieską - w tym miejscu nie wiem co powinienem umieścić, dlatego wszelkie sugestie mile widziane :D

Co prawda nie zastosowałem się do rad, aby zrezygnować albo ze stacji towarowej, albo z lokomotywowni :niepewny:, ale poprzez inne rozłożenie torowiska ilość wolnej przestrzeni pod zabudowę i zieleń została zwiększona.

Czy to wystarczy? Proszę po raz kolejny o opinię :)
Pozdrawiam

Załączniki

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Familoki. Budynek który mi się w tym temacie podoba (po małej przeróbce) to 120235 fallera ma 238 x 139 x 135 mm. Od bidy dwa lub trzy wejdą chociaż dzieci placu mieć do zabawy nie będą :)

PS uważaj bo na dole Ci się tory nie zeszły, a nie naciągniesz.

Reakcje
0 0 0
Dorzucam wątek do obserwowanych, bo lokalne klimaty przyciągają najbardziej :)
Gdybyś nie wspomniał o tym, że masz już swój zbiór skompletowany w H0, zasugerowałbym Ci zmianę skali, bo na zaprezentowanej powierzchni można by zmieścić zdecydowanie więcej w TT czy N.
Jeżeli chcesz się skupić typowo na śląskim klimacie, nie wiem czy nie rozbudowałbym strefy czarnej i zielonej kosztem brązowej - zależy w jakie lata celujemy.
W stu procentach popieram kolegę Adama - familoki :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.677 50 5
Osobiście nadal uważam, że mniejsza ilość torów na tak małej przestrzeni dałaby lepszy odbiór całości.
Rozłóż tory wg planu i spróbuj wcisnąć tam budynki (albo chociaż kartoniki o danych wymiarach). Zrób zdjęcia i pokaż tu.
Wtedy zobaczymy i będziemy kombinować dalej. :)

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
383 1 0
Propozycja rozplanowania:

1. Dojazd do lokomotywowni tylko z jednej strony, tam gdzie kiedyś stał dworzec (zielony prostokąt) są teraz tory do obrządzania etc.
2. Bocznica kopalni - pamiętaj że tereny kopalniane są rozległe i składają się z wielu różnych budynków - sama wieża wyciągowa nie wystarczy. Bocznica to 4 tory plus żeberko / tor wyciągowy.
3. Rogi makiety proponuję wykorzystać na zabudowę, stacja, kopalnia oraz lokomotywownia znajdują się zwykle w takim otoczeniu.
4. Ewentualny budynek dworca to po prostu kulisy, czyli jedna ściana jaka tło.

5. Ostatnia rada: żeby urozmaicić odbiór makiety wykorzystaj wiadukty nad torami. Czyli wiadukty drogowe, konstrucje wsporcze rur ciepłowniczych, Taśmociągi (kopalnia) oraz inne konstrukcje przebiegające nad torami (może linia Kolei Piaskowych, zaznaczony jako prosty tor przebiegający na nasypach i wiaduktach, niepodłączony do innych).

Kris:

Rozbudowany (ale nie przekombinowany) układ torowy pozwala na dużo rzeczy, szczególnie że na bocznicy nie ma możliwości oblotu składu. Na makiecie trzytorowa linia pozwala na stworzenie pseudo stacji, czyli oblot składu etc. (Na tortach trudno jest rozsądnie umieścić sygnalizację zgodnie z zasadami). Do oblotu składu potrzebne są 2 tory (co najmniej), a trzeci tor nadal jest przelotowy.

Odnośnie klimatów kopalnianych to polecam przeszukanie forum: eksploratorzy.com.pl - dużo zdjęć terenów kopalnianych oraz pokopalnianych, w tym dużo historycznych. Sam ocenisz, ile miejsca potrzeba na kopalnię.
plan poprawiony 1.jpg

Reakcje
422 3 0
Ja zrobiłem makietę z takim układem torowym. Dość podobne założenie - 3 niezależne linie. Kolor jasno-zielony to tory w tunelu. Zależało mi na zewnętrznym promieniu 600 mm. Jestem zadowolony z funkcjonalności jej. Problemem w twoim projekcie może być występowanie na dwóch liniach, zewnętrznej i wewnętrznej promienia R1. Nie wiem jaki tabor będzie jeździć, ale weź to pod uwagę, że długie wagony i parowozy mogą mieć problemy.

makieta4.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31