• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Magia kolei według Magica

red_tomato

Znany użytkownik
Reakcje
1.689 0 0
Witaj, dziękuję. Z racji, że to ostatnia w Polsce maszyna w tym malowaniu nie mogło jej zabraknąć w moim zbiorze, skoro była okazja. Zdjęli jej jednak oryginalne numery i zrobili jakieś wiejskie naklejki, podobno zrobili to pracownicy szopy, tylko nie wiadomo czy dla siebie czy aby uniknąć kradzieży.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Zobacz załącznik 775560
To już endemit... Miejmy nadzieję, że zrobili to tylko po to, żeby uchronić "ją" przed grabieżą... :)

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
17.12.2020. Olsztyn Główny.
Dziś odebrałem z serwisu i czyszczenia swój obiektyw 17-50, więc nie było opcji, aby nie pójść w plener przetestować jak działa teraz. Wygląda to obiecująco. Dużo w Olsztynie się nie dzieje, niebo sine, ciemno o 15tej...Ale zawsze spacer 10km przez jakieś odludzia aby świeżym powietrzem pooddychać pozytywnie wpływa na samopoczucie. Dziś niewiele się działo. Z ciekawszych rzeczy: przy szopie Cargo ST48-036 przy której 2 mechaników coś kombinowało, I Class66 009 na rozładunku żwiru. Nie liczę EP07 IC w tych beznadziejnych niebieskich barwach bo to taki obraz nędzy i rozpaczy zimą (zresztą latem też). Co innego Class66, żółty kolor daje po oczach niezależnie od pory roku. Już nawet odstawiona SU46-047 "żółte czoło", mimo wieku wyglądała lepiej niż odpicowane EP07 IC. No ale nie ma co psioczyć, jutro też jest dzień i może coś będzie ciekawszego.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 17 grud 3-4876_tonemapped 1200.jpg
tory 17 grud 4-4881_tonemapped 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
18.12.2020. Olsztyn Główny.
Dziś wielka niespodzianka. Zamiast Flirta dziś dociera do Olsztyna....EP09-008. To mój pierwszy kontakt (!) w Olsztynie z ta maszyną. Pogoda jaka jest każdy widzi, no ale takie okazje są nieczęsto, więc zaraz po otrzymaniu info melduję się na dworcu i robię kilkadziesiąt fotek. Najbardziej boli mnie to, że nie miałem jakoś odwagi wgramolić się na tory przed odjazdem i z metra zrobić jej ryjek w fisheye. Niedosyt ogromny, ale nie chciałem przeprawy czy to z maszynistami czy z SOK. Może i zła decyzja, bo maszyniści młodzi i może by się dało radę dogadać... No ale dobrze, że w ogóle są fotki.
Po za tym jeszcze SU46-035 z platformami załadowanymi nawozami czekała na semafor i odjazd do Dobrego Miasta. I to tyle z dzisiejszego poranka.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 18 grud-4895_tonemapped 1200.jpg
tory 18 grud 7-4964_tonemapped 1200.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
@ZNTK WWO To może by się wypadało pochwalić w którymś dziale :) Nie wiadomo co się dalej będzie dziać z SU46-047, ale z tego co wiem została wpisana jakiegoś rejestru zabytków, więc teoretycznie przejdzie naprawy i będzie jeździć w składach retro. Mam tylko ogromna nadzieję, że jeśli w ogóle będą jej naprawiać malaturę nie użyją tych połyskliwych farb. Tak jak teraz w zmatowiałej malaturze wygląda znakomicie, a brak refleksów światła podkreśla detale. Stara praktyka w agencjach reklamowych używać niektórych folii matowych celem wyciągnięcia kontrastów.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 11 0
Piękne zdjęcie EP09, ostatnio dużo nią jeździłem. Jako maszynista, naprawdę nie radzę wchodzić przed maszynę uruchomioną, stojącą przy peronie bo wszystko się może wydarzyć, a akurat na EP09 widoczność z kabiny na zderzaki jest zerowa.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
@barman_2000 no własnie aż taki stuknięty jeszcze nie jestem, EP09 w Olsztynie bywa bardzo rzadko, ja spotkałem ja 1 raz, kolega ma zdjęcie pomarańczowej ale sprzed kilku lat, dziś o wiele lepsza pogoda, i gdyby to było dziś lepiej by zdjęcia wyszły, bo nawet czasem słońce przebija. Mi wybitnie podobają się zdjęcia frontów lokomotyw. W obiektywie fisheye nawet najbardziej kanciaste pudła "łagodnieją". Niestety do wielu maszyn nigdy nie można podejść, ale i tak cieszę się, że trochę fotografii mam w zbiorze. EP09 też ale to nie to... Musi być idealnie centralnie ze środka toru i z wysokości około 70cm od podkładów. Wtedy jest efekt. Ja zrobiłem z peronu, na szczęście niskie perony mamy ale i tak symetria się zgubiła i zdjęcie mi się niezbyt podoba. No ale jest :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 18 grud -4911_tonemapped 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
13.01.2021. Olsztyn Główny.
Pierwsza próba wyjścia z aparatem w Nowym Roku. Nie wiem co się stało, ale mam jakieś problemy ze zdrowiem, potrafię nie spać po 80 godzin z rzędu, potem jak jakiś zombie, generalne wyczerpanie (zapewne też brak słońca, który z roku na rok coraz gorzej znoszę), skutkuje tym, że w głowie dudni, czarno przed oczami i generalnie człowiek słania się na nogach. I w takim stanie zdecydowałem, że w końcu muszę wyjść.
Niestety. Olsztyn to taki umarły dworzec. Eurosprinter do Michelina ten sam, nie ma sensu nawet robić foto. W stacji rząd pudernic. Rozładunku nie ma i nie będzie bo koparkę zabrali. Nic kompletnie ciekawego, no może ekipa odśnieżająca zwrotnice, ale to też nie do fotek w moim stylu. Jedyna maszyna to EP07-442, którą to już mam chyba o każdej porze roku, a dziś doszedł zimowy "make-up". Podobno miała jechać jeszcze EP07-376, ale po powrocie do domu byłem tak skonany, że poszedłem spać i spałem jak zabity 8h. Cóż, krok po kroku, forma się odbuduje, byle tylko coś się zaczęło dziać!
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 13 sty 2021-4999_tonemapped 1200 stat.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
14.01.2021. Olsztyn Zachodni.
Dziś sobie odpuściłem spacery i wstydliwie przyznam, ze przespałem cały dzień, ale ja mam taki tryb życia, że w nocy działam, a w dzień odsypiam, choć też nie zawsze. Strefy czasowe pozmieniały mi się :) No ale padło info, że jedzie do nas EP07-376, więc skoro miałem względnie blisko na dworzec Zachodni to w parę minut byłem na miejscu i coś tam pstryknąłem. Mróz taki, że palce prawie do statywu przymarzają. Dziś jak tylko padnie info na czym wspomniana maszyna wraca spróbuję szlakowe foto zrobić, kolorowe maszyny na śniegu wyglądają świetnie, w przeciwieństwie do "zimnego" malowania zwykłych IC.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 14 sty 2021 -5018_tonemapped nowe 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
16.01.2021. Olsztyn Główny, Olsztyn Zachodni.
Spacerów zimowych ciąg dalszy, dziś trochę zamieci, po południu ciut słońca. Plan był taki, że z rana spacer na Główny by się rozejrzeć czy coś się nie dzieje, a o 14 na IC Mamry miała jechać EP07-174 czyli "szpinak". Pomyślałem, że znakomita okazja na jakieś foto w pełnym biegu. O ile z rana nic ciekawego poza fotkami z bliska EP07-362, to jednak po południu nie do końca wyszło jak miało wyjść. Szpinak gdzieś po drodze wypięli i dali EP07-1005. Na dodatek było opóźnienie 40 minut i przez swój "błąd" nie ustawiłem się na czas na końcu peronu, przez co straciłem kawałek panoramy i słońca. No ale nic, wiem teraz jak to działa i jakie efekty można osiągnąć. Niech no tylko wyślą znowu historyczne malowanie to na bank padnie moim łupem.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 16 sty 2021 -5025_tonemapped PION 1200.jpg
tory 16 sty 2021 1-5021_tonemapped BIG 1200.jpg
tory 16 sty 2021 3-5039 big 1200.jpg

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.274 149 15
Zamieć... Mogę trochę o tym powiedzieć ;)
Właśnie wróciłem z Korsz do domku. Od tejże miejscowości sypał śnieg, wiatr, mgła, nieodśnieżona droga i widoczność 20-30m. Cała 25-kilometrowa trasa pokonana w... godzinę, gdzie normą w lato jest ok. 30 minut.
Wielkie gratulacje dla mojego niezastąpionego taty, który doprowadził nas bezpiecznie do domu! ;)

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
@Paweł R , jasne, był taki plan od listopada jakoś, dla jednej firmy powiązanej z PKP, ale gadaliśmy online, a w końcu osoba władna poszła na kwarantannę, rok się skończył i już teraz nie byłoby chyba sensu. Niemniej myślę, że zainteresowanie wciąż jest, mnie nie bardzo stać by samodzielnie wydać taki kalendarz. Temat jest dosyć trudny dla mnie, w sensie do ogarnięcia samemu. Już od dawna myślałem, aby poradzić się przez PW paru kolegów tu na forum, ale jeszcze brakuje odwagi. Serio, wstydzę się czasami i tyle, po ludzku.
Co do fotki, dziękuję, odmiana u mnie, ale i niedosyt. Ale co się odwlecze to... jedyne zmartwienie teraz to żeby śnieg nie puścił, ale skoro zapowiadają jeszcze okrutniejsze mrozy istnieje szansa na o wiele lepsze foto.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.266 522 29
mnie nie bardzo stać by samodzielnie wydać taki kalendarz
Nie prawda, może nie spełnił by Twoich oczekiwań i ambicji pod względem jakości, ale tu robią nawet jeden egzemplarz- www.colorland.pl zbierasz zamówienia od Kolegów może zaliczkę, wydajesz zbierasz kasę i jesteś sławny na cały kraj, bez fałszywej licencji jak co poniektórzy lub ich dzieciątka.
Tylko taki z prostymi zdjęciami, dla konserwatystów.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.266 522 29
Wielkie gratulacje dla mojego niezastąpionego taty, który doprowadził nas bezpiecznie do domu! ;)
Maćku nie mogłem się powstrzymać, wybacz, jak przeczytałem ten tekst.
Ja dziękuję mojemu tacie że znalazł mnie w śmietniku wracając z popołudniowej zmiany, nawet pokazywał mi w którym, i za to że nie raczył mnie bzdurami o bocianach i kapuście.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
17.01.2021. Olsztyn/Dajtki.
Mówiłem, koledzy, że co się odwlecze to... Z rana padło info, że na IC Drwęca jedzie wypięta wczoraj w Poznaniu EP07-174. Decyzja była prosta. Wyprawa na szlak. Na dworze przepiękne niebo, zero chmur, za to mróz też znakomity na poziomie -15C. A powietrze, bajka, rześkie, czyste, wspaniałe do spacerów. Tak więc ustawiłem się dokładnie na przejeździe gdzie w latach 80 była ta straszna katastrofa kolejowa, kiedy to 2 pociągi zmiażdżyły autobus miejski. Potem jeszcze wyprawa na Dworzec Główny, niestety jakoś zabrakło mi odwagi wejść na tory, celem zrobienia fotki frontu w fisheye (obok stał skład z maszynistą i różnie mógłby się zachować). Wprawdzie miałem nadzieję, że 174 pojedzie na Gdynię, na składzie IC Gryf, i wtedy miałbym piękne fotki szlakowe z wiaduktu na Likusach, niestety podpięli ją do składu IC Mamry, więc po raz 2 wybrałem się na Dajtki, nieco dalej niż za 1 razem. Efekty moich zimowych spacerów poniżej. Miłego oglądania :)
PS. 174 ma nie wiedzieć czemu po jednej stronie zgarniacze czerwone, pełne a po 2 czerwone z białą obwódką. Taka ciekawostka.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 17 sty 2021-5048_tonemapped 2 1200.jpg
tory 17 sty 2021 2-5050_tonemapped 1200.jpg
tory 17 sty 2021 5-5057_tonemapped 2 1200 final.jpg

Ostatnio edytowane: