• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Magazyn kolejowy w H0

jakub2220

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam ponownie po dłuższej nieobecności na forum.
Ostatnio nie miałem czasu by zająć się modelarstwem, ale wreszcie nadszedł upragniony długi weekend. Nie miałem zbyt wiele czasu więc postawiłem na coś małego. Moją uwagę przyciągną stary magazyn kolejowy niedaleko mojej miejscowości. Zrobiłem kilka fotek, a w domu zabrałem się za budową, a takie są tego efekty:

Załączniki

• 213,5 KB Wyświetleń: 976
  • 273,5 KB Wyświetleń: 980
  • 246,5 KB Wyświetleń: 976
  • 206 KB Wyświetleń: 967
OP
OP
J

jakub2220

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Co do kamieni to wycinałem je ręcznie z odpadów po remoncie , mają około 3-4mm x 2mm ciężko zrobić mniejsze. A szpary między kamieniami to największy problem ponieważ model zrobiłem ze styropianu 5mm, jest trochę podobny do pianki i pochłania farbę. Spróbuje dać jakiś podkład a później farbę może pomoże. :)

OP
OP
J

jakub2220

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Próbowałem wypełnić szpary między kamieniami, ale wyszło z tego coś takiego:

Wypełnienie nic nie dało :(
Ale przypomniało mi się o znalezionych w internecie cegiełkach w H0 do wydrukowania. Nakleiłem je na razie na jedną ściankę żeby zobaczyć jaki będzie efekt.
Która się bardziej podoba :!: :!: :!:

PS: Jeżeli to możliwe, proszę o przeniesienie tematu do działu "Budownictwo"

Załączniki

• 282,7 KB Wyświetleń: 773
  • 193,1 KB Wyświetleń: 770

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
Zdecydowanie ściana ceglana.
Te "kamienie" nie przypominają niczego natuaralnego. Jeśli już to budynki kamienne są budowane głównie z wapienia, lub innych kamieni jasnych lub szarych. Nigdy nie ma też takich przerw między głazami, chyba, że leżą w poziomie.
Musiałbyś te "amienie przemalować i jeszcze zmiejszyć [połamać]. A ze można dowodem jest ruinka na makiecie przystanku Chudego.