• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Małe p.o. na estakadzie w stylu Strzegom Miasto

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
37 0 0
Koledzy, czy gdzieś w Polsce występowały małe p.o. na estakadzie, z maks. 2 torami, w stylu p.o. Strzegom Miasto? Zdaje mi się, że podobna estakada istnieje w Gorzowie Wlkp., ale chyba jest tam większa stacja.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
270 2 1
Z tego co wiem w Gorzowie poprostu tor masz na estakadzie, podobnie jest w Wroclawiu. Co do stacji/p.o. na estakadzie to z tego co wiem tylko Strzegom.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Mnie też bardzo się podobają stacje na estakadzie. Wręcz perfekcyjne są te w Belinie, robią niesamowite wrażenie. Ale w Polsce mnie też się udało znaleźć tylko jeden posterunek obsługujący pasażerów - właśnie Strzegom Miasto. Szkoda że jest taki malutki i bez "druta" nad torem.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Tam to jest akurat stacja dwupoziomowa i dość spora. Ale też ciekawy przypadek, jeden z dwóch w Polsce.

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Kłodzko Miasto myślę że by się nadało, zwłaszcza przed rozbiórką pawilonu wejściowego w latach 70. Potem niestety straciło ten "berliński" charakter.

glatz1.jpg
glatz2.jpg

OP
OP
yahya

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
37 0 0
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. O Kłodzku Mieście nie wiedziałem wcześniej. Nie jest to jednak mały p.o. Według gugla peron ma ok. 400 m długości.

Przy okazji, czy ktoś kojarzy, by któraś stacja w Wałbrzychu albo okolicach również znajdowała się na estakadzie?

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Jak mówimy o PKM, to jeszcze Gdańsk Lotnisko - też jest na estakadzie. Ale koledze yahya chodziło chyba o stare obiekty. Rozumiem, że np. W-wa Powiśle też nie spełnia kryteriów... Tam są wprawdzie 4 tory, ale tylko dwa mają perony.