• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała salonowa makieta modułowa

EMSI-Tech

Użytkownik
Reakcje
66 0 0
Witam wszystkich bardzo serdecznie, jest to mój pierwszy post więc kilka słów o mnie: mam na imię Paweł, choć wszyscy na mnie mówią Emsi :D mieszkam sobie z żoną i synem w mieszkanku kilkupokojowym, i ostatnio po wielu różnych zawirowaniach postanowiłem zająć się nieco tematyką kolei małoformatowych :). Kiedyś za dzieciaka miałem takie kółko Piko TT u dziadków i pamiętam że dużo frajdy z tego było. Teraz chciałbym zbudować planszę do zabawy koleją H0 (jakoś słowo makieta nie leży mi szczególnie w tej koncepcji ale można to uznać).

Jako że miejsca jest niewiele, to doszedłem z żoną do kompromisu że makieta może być, ale na okres dłuższej nieaktywności ma się mieścić w przestrzeni 200x55cm.

Zaprojektowałem stół główny oraz 2 stoliki pomocnicze. Tory jakie mam to spora ilość TRIX C-gleis - ładnie się prezentują i dają całkiem spore możliwości rozbudowy. Docelowo będę uzbrajał wszystkie zwrotnice w sterowanie DCC, ponieważ mam kilka przerobionych przez siebie lokomotyw z tym systemem oraz pilot i kontroler Piko - dzięki temu na planszy może znajdować się kilka składów bez potrzeby izolacji odcinków.

Co do samej koncepcji, przedstawiam zaprojektowany przeze mnie układ torów.
Makieta_plansza.png
Konstrukcja ma służyć głównie do zabawy kolejką dla mnie ^^ z czasem pokuszę się o dołożenie dodatkowych budynków, może trawy i dodatków. Budowa_H0_Salon.jpg Budowa_H0_Salon_2.jpg
Mebel mojej konstrukcji, będzie miał jeszcze 40cm półkę z prawej strony żeby było 200cm.
Na półkach mogą zmieścić się 2 moduły 50x150cm.
Liczę że projekt zostanie dobrze przyjęty przez grono szanownych forumowiczów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Ogólnie nieźle, ale mam dwie uwagi:
1. Czy między dwoma torami na samej górze nie jest za mała odległość? Czy miną się tam dwa pociągi? Pomijam fakt, że nie wygląda to najlepiej.
2. Połączenie torów szlakowych dwoma rozjazdami na dole wydaje się całkowicie zbędne. Lepiej wykorzystać te rozjazdy (jeśli już są kupione) do zrobienia dodatkowych bocznic.

projectps

Użytkownik
H0e
Reakcje
72 0 1
moje:
1. dlaczego H0 skoro można jednak TT
2. a może H0e
obydwie mniej miejsca wymagają - w TT jest więcej taboru PL, w H0e trzeba się wysilić

OP
OP
EMSI-Tech

EMSI-Tech

Użytkownik
Reakcje
66 0 0
@Andrzej Harassek - sprawdziłem, faktycznie długie wagony nieco o siebie zahaczają w takiej konfiguracji przy jeździe przez łuk.
Naniosłem zmiany na plan:
Wersja_2_Makieta.png
@projectps Rozważałem TT, ale znacznie większa ilość modeli H0 na rynku wtórnym i system C-Gleis, który jest według mnie dobrym kompromisem między ceną, funkcjonalnością i wyglądem, zadecydowały właśnie o takiej skali.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Poprzedni plan był dużo lepszy od strony funkcjonalności i realizmu, więc może warto nad nim popracować? Mam na myśli np. coś takiego, jak niżej. Rozumiem, że rozjazdy nie mogą być na połączeniach segmentów, więc starałem się tego unikać, ale może być konieczność małego przycięcia końców. Uważam, że warto spróbować.

Wersja 1:

Makieta_plansza.png

I wersja 2:

Makieta_plansza 2.png

Cardslord

Użytkownik
Reakcje
21 11 0
1. dlaczego H0 skoro można jednak TT
2. a może H0e
A może N albo Z? W tych skalach jest praktycznie wszystko (poza PKP). Na tej przestrzeni N-ka byłaby optymalna.
A jak właściciel chce H0 (ma już tory i tabor) to po co mącić w głowie? TT nikomu bym nie rekomendował. Do H0e dochodzi się samemu.

OP
OP
EMSI-Tech

EMSI-Tech

Użytkownik
Reakcje
66 0 0
Spodobała mi się opcja 3 łuku na jednym z projektów.
Jestem w stanie wykonać taki projekt z elementów oferowanych przez TRIX. Ten ogonek na dole to odejście na inny moduł makiety. Budowa_H0_Salon_V-2.jpg Makieta_plansza_3D.png

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Niepotrzebnie naplątane w prawym dolnym rogu. Proponuję jednak mój układ w wersji 2, tylko porządnie rozrysowany - ja nie mam żadnego programu.

OP
OP
EMSI-Tech

EMSI-Tech

Użytkownik
Reakcje
66 0 0
Próbowałem odtworzyć prawy górny róg, ale nie jestem w stanie z dostępnych torów utworzyć takiego rozjazdu (może gdyby w systemie były Flexy ).
To co udało mi się zaprojektować:
Makieta_V8.png Makieta_V9.png

Szybki edit:
Złożyłem poglądowo połowę schematu.
Makieta_real_podgląd.jpg

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Plan kolegi @Marqus najbardziej mi się podoba. Żeby jeszcze udało się w lewym dolnym rogu przesunąć to połączenie torów rozjazdami łukowymi do góry, tak, żeby w zewnętrznym torze między rozjazdami nie było odcinka łukowego, byłoby super.

OP
OP
EMSI-Tech
Reakcje
66 0 0
AKTUALIZACJA 13.03.2022:
1.jpg 2.jpg 3.jpg

Powolny ale konsekwentny postęp. Wszystkie zaprojektowane tory na miejscu, w dalszej części automatyzacja rozjazdów. Tymczasem na magazynie chillout...

Napędy zwrotnic zamówiłem od Marklina (74491) 12szt. - wiem że lubią się szybko psuć, dlatego od razu zamierzam zmostkować krańcówki. I tak będą chodzić w automacie.
Do tego 2 szt Marklin m83 i 4 szt podtorowych 74462.

Docelowo na makiecie będzie głównie tabor z III i IV epoki niemieckiej.

OP
OP
EMSI-Tech

EMSI-Tech

Użytkownik
Reakcje
66 0 0
AKTUALIZACJA 03.05.2022

Podłączyłem napędy zwrotnic oraz oświetlenia oznaczeń rozjazdów, podłączyłem sterowanie i podpiąłem ROCO z21 do sterowania z tableta. Mam już kilka wagonów i lokomotyw, jest nieźle :D
IMG_20220503_190331.jpg IMG_20220503_190345.jpg IMG_20220503_190351.jpg IMG_20220503_190405.jpg IMG_20220503_190417.jpg IMG_20220503_190424.jpg IMG_20220503_190438.jpg IMG_20220503_190438b.jpg IMG_20220503_190444.jpg IMG_20220503_190452.jpg IMG_20220503_190509.jpg

Myślę teraz nad kolejnym krokiem, czy wstawić budynki czy miejscami trawę posadzić.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 44
Buduję makietę 36
Buduję makietę 51
Buduję makietę 5
Buduję makietę 18