Witam wszystkich bardzo serdecznie, jest to mój pierwszy post więc kilka słów o mnie: mam na imię Paweł, choć wszyscy na mnie mówią Emsi mieszkam sobie z żoną i synem w mieszkanku kilkupokojowym, i ostatnio po wielu różnych zawirowaniach postanowiłem zająć się nieco tematyką kolei małoformatowych . Kiedyś za dzieciaka miałem takie kółko Piko TT u dziadków i pamiętam że dużo frajdy z tego było. Teraz chciałbym zbudować planszę do zabawy koleją H0 (jakoś słowo makieta nie leży mi szczególnie w tej koncepcji ale można to uznać).
Jako że miejsca jest niewiele, to doszedłem z żoną do kompromisu że makieta może być, ale na okres dłuższej nieaktywności ma się mieścić w przestrzeni 200x55cm.
Zaprojektowałem stół główny oraz 2 stoliki pomocnicze. Tory jakie mam to spora ilość TRIX C-gleis - ładnie się prezentują i dają całkiem spore możliwości rozbudowy. Docelowo będę uzbrajał wszystkie zwrotnice w sterowanie DCC, ponieważ mam kilka przerobionych przez siebie lokomotyw z tym systemem oraz pilot i kontroler Piko - dzięki temu na planszy może znajdować się kilka składów bez potrzeby izolacji odcinków.
Co do samej koncepcji, przedstawiam zaprojektowany przeze mnie układ torów.
Konstrukcja ma służyć głównie do zabawy kolejką dla mnie ^^ z czasem pokuszę się o dołożenie dodatkowych budynków, może trawy i dodatków.
Mebel mojej konstrukcji, będzie miał jeszcze 40cm półkę z prawej strony żeby było 200cm.
Na półkach mogą zmieścić się 2 moduły 50x150cm.
Liczę że projekt zostanie dobrze przyjęty przez grono szanownych forumowiczów.
Jako że miejsca jest niewiele, to doszedłem z żoną do kompromisu że makieta może być, ale na okres dłuższej nieaktywności ma się mieścić w przestrzeni 200x55cm.
Zaprojektowałem stół główny oraz 2 stoliki pomocnicze. Tory jakie mam to spora ilość TRIX C-gleis - ładnie się prezentują i dają całkiem spore możliwości rozbudowy. Docelowo będę uzbrajał wszystkie zwrotnice w sterowanie DCC, ponieważ mam kilka przerobionych przez siebie lokomotyw z tym systemem oraz pilot i kontroler Piko - dzięki temu na planszy może znajdować się kilka składów bez potrzeby izolacji odcinków.
Co do samej koncepcji, przedstawiam zaprojektowany przeze mnie układ torów.
Konstrukcja ma służyć głównie do zabawy kolejką dla mnie ^^ z czasem pokuszę się o dołożenie dodatkowych budynków, może trawy i dodatków.
Mebel mojej konstrukcji, będzie miał jeszcze 40cm półkę z prawej strony żeby było 200cm.
Na półkach mogą zmieścić się 2 moduły 50x150cm.
Liczę że projekt zostanie dobrze przyjęty przez grono szanownych forumowiczów.