• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mała makieta

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witam chcę stworzyć makietę nie jest to jakaś wielka powierzchnia bo na to nie mam miejsca.

Wymiary to:200 cm na 100 cm

I tu się rodzi moje pytanie czy ktoś może pomóc bo nie wiem co dać na tą makietę chce połączyć kolej z trochę transportem drogowym wiem, że będzie tam skład opału z bocznicą, ale co dodać jako drugi budynek chciał bym coś kolejowego.

Załączniki

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Usuń ten rozjazd ze skraju i skieruj do środka makiety. Możesz skierować go po prostej i zbudowac np skład węgla.

OP
OP
ManMania

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
To miało by wyglądać tak chyba że ktoś proponuje kompletnie coś inaczej.

Załączniki

• 25,7 KB Wyświetleń: 770

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Witaj :D
Powierzchnię masz całkiem przyzwoitą, a plan ciekawy.
Nie wiem jakie masz plany i zamiary ale chętnie pomogę ;)
Oto co proponuję:
Umieść na dole tor dodatkowy. Da ci to dużo więcej zabawy. Możesz przestawiać wagony, zmieniać czoło lokomotywy, kierunek, a w przyszłości umożliwi dodania np. drugiego składu kursującego na makiecie. Możesz wtedy postawić stację, może jakiś peron? Będziesz mógł sobie np. dokupić wagony pasażerskie i śmigać raz towarowymi, raz pasażerskimi... Dużo możliwości i dużo zabawy.
(rozjazdy łukowe żeby tory były jak najdłuższe)

Bocznica to bardzo fajny pomysł, umożliwi masę frajdy :D na tej wolnej przestrzenie możesz dać jakieś gospodarstwo, skupić się na naturze (np. lasek) może jakiś tartak? lub coś w tym stylu. Pooglądaj inne makiety i poszukaj inspiracji
Drogę daj nieregularnie, makieta będzie ciekawiej wyglądać.
Przy stacji możesz umieścić jakiś budynek stacyjny, nastawnię itp.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Zgadzam się z Paparazzi co do planu. Na takiej powierzchni jest to w miarę optymalne rozwiązanie dające większe możliwości niż Twój plan.
Nie zgadzam się co do czoła lokomotywy. Można zmieniać czoło pociągu ;)

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
yyy... noo tak! :oops:
Tylko tam na dole trzeba uważać bo pojawiają się łuki R1 Ale z Twoim taborem Piko nie powinno być problemów ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.612 517 30
Plan Paparazzi jest lepszy. Zawsze dobrze jest zrobić taki tor mijankowy. Fakt, że dochodzi jeden rozjazd, ale zabawy więcej. Natomiast nie przesadzałbym z długością torów stacyjnych. Przy tej wielkości całej makiety pociągi i tak nie powinny być zbyt długie, bo będzie to wyglądało trochę karykaturalnie, a sama stacja nie powinna być dłuższa niż szlak łączący jej oba końce. Pisząc o długości stacji mam na myśli odległość między miejscami, gdzie powinny stać semafory wjazdowe (nawet, gdyby ich na makiecie nie umieścić). Przy zaproponowanym przez kolegę Paparazzi układzie rozjazdów łukowych, manewrująca lokomotywa (np. przestawiająca wagon z jednego toru stacyjnego na drugi) będzie musiała wyjechać praktycznie na przeciwległą prostą.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
No tak, ale gdyby zastosować rozjazdy zwyczajne to tor prosty miałby ta długość ok. 23cm akurat na lokomotywe ;) W tej chwili tylko na prostych zmieści sie lokomotywa + twoje wagony + może jeszcze jeden. Na łukach niewiele daleko nie wydłużymy składu bo tam pojawia sie większa skrajnia, szczególnie jak pojawią sie może w przyszłości 4osiowe pasażerskie. (Hercules ciągnący dwuosiowe śmiesznie by wyglądał :D )A może przenieść jeden rozjazd na prostą i ew. wydłużyć nieco tory stacyjne na łuku? ("równolegle" nie powinno być problemów z 4osiowymi pasażerskimi) Nie wiem wszystko zależy od właściciela.

OP
OP
ManMania

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Więc tak na razie zbytnio nie ruszam planów bo czekam aż Daniel Loko pokaże mi co on by widział na tej makiecie, a wtedy ja coś pokombinuje poprzerabiam dodam coś od siebie i w ferie mam taki zamiar wystartować czyli w następny tydzień.

Reakcje
1.781 13 0
Zrobiłem taki szkic na podstawie tego, co zrobił Kolega wcześniej tyle ,że pododawałem zieleń i zabudowania ,oraz kilka dodatkowych torów :D .
Jest to oczywiście tylko szkic :oops: ,ale mam nadzieje ,że się przyda do dalszego rozbudowania ;) .

Załączniki

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
:shock:
Łał prezentuje sie bardzo ładnie, :D dobra robota
Prezentuję tutaj wersję z zastosowaniem odpowiednich torów. I tu pojawia się problem, gdyż tor do lokomotywowni robi się się bardzo krótki, przez co wtaczanie wagonów do tartaku staje się jeszcze trudniejsze... Więc może coś takiego? Tartak i lokomotywownia zamienione miejscami, zyskujemy również żeberko ochcronne do ewentualnych manewrów lecz w ograniczonym zakresie. ;) Nawęglanie sie upchnie przed drzwiami lokomotywowni :D

Załączniki

Reakcje
1.781 13 0
Układ torów jak obecnie na drugiej fotce super :!:, i o to chodzi - zamiana miejscami tartaku i lokomotywowni :D .
Załączam szkic poglądowy z przestawieniem miejsc tartaku i lokomotywowni ,a reszta jak na szkicu kolorowym :D
Ps.
Oczywiście przy lokomotywowni - wieża ciśnień :!: :D
Wielkie podziękowania dla Kolegi Paparazzi 97 przy projekcie wstępnym dla Kolegi ManMania ;) .

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Paparazzi. Z tego co widzę, to tory są Piko A-gleis, a w takim układzie, jaki zaprojektowałeś NIE MA R1. Są same R2.
Co do powiększania "wnętrzności" byłbym ostrożny, bo budynki nie są tak malutkie jak na rysunku i może okazać się ciasno w praktyce.

;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
8) Chyba, że się wstawi eNkowe budyneczki ;)

Nie mniej, pozostaję przy swojej uwadze na temat :)

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
R1 niestety muszą być, za mało jest miejsca :p
Idąc od góry w obie strony to są po3 łuki R2, za rozjazdami BWL I BWR są po 4 łuki R1. R2 na dole sie nie zmieszczą ;) Pewien wymuszony kompromis, ale jak pisałem z Twoim dotychczasowym taborem nie powinno być problemów :p
Myślę że kilka małych wiejskich domków się bezproblemowo zmieści :D

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Paparazzi 97 napisał(a):
R1 niestety muszą być, za mało jest miejsca :p
Idąc od góry w obie strony to są po3 łuki R2, za rozjazdami BWL I BWR są po 4 łuki R1. R2 na dole sie nie zmieszczą ;) Pewien wymuszony kompromis, ale jak pisałem z Twoim dotychczasowym taborem nie powinno być problemów :p
Myślę że kilka małych wiejskich domków się bezproblemowo zmieści :D

No to zgadzam się tylko częściowo. Bo zmieścić się zmieści z łukami R2, ale będzie to wszystko "na krawędzi".
R1 to bardzo wymuszony kompromis. Myślę, że te parę cm dałoby się dołożyć, aby ten kompromis zniwelować.
Parę domków się zmieści, ale pisałem uwagi patrząc po propozycjach rozmieszczenia przestrzennego zaproponowanych m.in. przez Daniela. Tam było "namalowanych" dużo więcej budynków. ;)

MaRoco

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Popieram Krisa w sprawie łuków.
Można przymocować z przodu makiety łatę np. 24 na 48 mm na sztorc albo na płask, co doda tych parę cm a przy okazji wzmocni przednią krawędź płyty, albo z tyłu dodać pas ze sklejki.
Łuki R2 to moim zdaniem minimum-minimorum, na prawdę nie warto stosować ostrzejszych.