• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój TTabor

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.941 67 3
Ze skalą TT zetknąłem się we wczesnym dzieciństwie. To dzięki mojemu dziadkowi który zbierał modele kolejowe w trzech popularnych podziałkach. I mnie także multiskalowość mojego dziadka się udzieliła, z tym że ja rozszerzyłem swoje zainteresowania o kolejne wielkości.
Pierwszy model w skali TT jakim się bawiłem była węglarka typu Königsberg firmy Zeüke w najstarszym wykonaniu DR z epoki III w jasno brązowym kolorze.
20250306_224556.jpg

Tamten model wiele lat temu sprzedałem gdy na bardzo krótko się rozstałem z TT-ką. Ten wagon kupiłem w latach 90-tych I jest on identyczny z tym jaki miałem od dziadka. Brakuje w nim układu hamulcowego który był montowany osobno. Ale akurat w tym modelu mnie to nie przeszkadza. Zwłaszcza że ten wagon pełni u mnie funkcję bardziej emocjonalną niż modelarską bo wykonanie z zewnątrz z gołego plastiku nie koniecznie dobrze wygląda. Sam model ma ponad 60 letnią historię i pod względem wykonania szczegółów do dzisiaj może budzić uznanie.
Kilka dni temu kupiłem nieznacznie młodszy model tego wagonu też z epoki III już z pomalowanym nadwoziem i wymiennymi sprzęgami ale napisy jeszcze wypukłe.
20250620_112950.jpg

Tak wyglądał kiedy go kupiłem.

20250628_114601.jpg

A tak po moich poprawkach malarskich.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.078 131 86
Ale pokaż ten wagon od spodu (układ hamulcowy). Niektórzy się zdziwią, że w latach 60/70 XX wieku takie cuda już robiło Zeuke. Szkoda, że BTTB po nacjonalizacji Zeuke zaczęło upraszczać modele.

Ostatnio edytowane:

Gekom

Aktywny użytkownik
Reakcje
550 11 3
Tak tak, pamietam...pierwsze wagoniki i dwa czy trzy kawalki torow zanim kupilem jakas lokomotywke. Do dzisiaj mam to co z tego pozostalo..ale V180 diesel po oczyszczeniu i nasmarowaniu uzywam do dzisiaj.
Poz Jurek

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.941 67 3
Dziękuję za zainteresowanie moimi artefaktami ;).
Zgadza się firma Zeüke & Wegwerth opracowując swoje modele w skali TT postawiła bardzo wysoko poprzeczkę jakości detali i wykonania. Z podobnego okresu modele w skali H0 firmy Piko miały mniej detali podwozia i wnętrza węglarek miały odwzorowaną tylko podłogę. Jedynie firma Dietzel produkowała modele wagonów z osobno montowanym przestrzennym układem kamulcowym i odwzorowanym wnętrzem węglarki chociaż nie aż tak dobrze jak to zostało zrobione w modelu TT firmy Zeüke. Słabą stroną modeli Zeüke z najstarszych lat produkcji była "gołoplastikowość" nadwozi które miały często zbyt jaskrawe kolory. Z czasem tak gdzieś ok. połowy lat 60-tych zaczęto już stosować malowanie nadwozi w bardziej normalne kolory czego przykładem jest moja węglarka z epoki III w brązowym kolorze.
20250629_125653.jpg

Wnętrza wagonów.
20250629_130117.jpg
20250629_130422.jpg

Detale podwozi od prawej najstarsze. Obok sam układ hamulcowy i samo podwozie w najstarszym wykonaniu. Kiedyś na giełdzie kupiłem takie trzy podwozia nieużywane z których już dwa wykorzystałem.
20250629_130917.jpg
20250629_131119.jpg

I jeszcze "upaństwowione" wagony z produkcji z lat 70-tych już bez wypukłych napisów w oznaczeniu z epoki IV. Nadal są bardzo pięknie wykonane chociaż już podwozia mają mniej bogate gdzie układ hamulcowy jest zintegrowany z całą konstrukcją. To z pewnością uprościło produkcję. Jeden z tych wagonów to składak z starym podwoziem Zeüke (oryginalne chyba było połamane). Osie w wagonach bez budki są jeszcze walcowe (spotkałem też te wagony na podwoziach z osiami z czopami stożkowymi ale ich nie mam). Natomiast wagon z budką ma już podwozie z wkładkami z blaszki na osie z czopami stożkowymi. W tym modelu wymieniłem zestawy kołowe na metalowe z Tilliga.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 9 0
Fakt, rodzajów tych węglarek było multum, niemalowane, jeszcze w wersji start - zielone, z budką hamulcowego, potem pojawił się nadruk i do początku lat 70-tych miały zawsze idealnie odbite napisy, czego nie da się powiedzieć o innych modelach BTTB, zwłaszcza osobowych - tam była istna loteria jak bardzo są rozmazane.
Sympatyczne były te węglareczki, jeszcze z wkładkami ładunków jak wegiel (z trocin) drewno i kontener szmaciak z nadrukowanym napisem ZeukeTTBahnen lub BerlinerTTBahnen:)
Za to wersja z podwoziem pełnym, bez oddzielnej instalacji hamulcowej lepiej sprawdzają się w zabawie po makiecie, bo jednak Zeuke było delikatniejsze i często można było coś ułamać.
IMG_20240119_121111977~2.jpg

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.941 67 3
Tak zgadza się. Te modele były zwykle sprzedawane z jakimś ładunkiem. Ładunek drewna i węgla wyglądał nawet nieźle, natomiast ten klocek obciągnięty szmatą zupełnie mi się nie podobał. Nigdy czegoś podobnego nie widziałem w rzeczywistości. Ja kiedyś zrobiłem w latach 70-tych do modelu tej jasno brązowej węglarki nakładaną plandekę z szarej tkaniny. Wtedy to było coś co mogłem zobaczyć podobnego na torach w skali 1:1.

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.941 67 3
Kolejnymi modelami wagonów produkowanymi od niepamiętnych czasów są wagony kryte typu Kassel/G20/G04 i ich pochodne.
20250629_174710.jpg

Wagony z epoki III firmy Zeüke z różnych okresów produkcji. Od lewej najstarsze wykonanie z nadwoziem z dachem montowanym osobno. W środku wagon z nadwoziem z nowej formy gdzieś z połowy lat 60-tych. Po prawej wagon z początku lat 90-tych czyli Zeüke reprywatyzacja. Tutaj chyba pomylili segment formy dachu bo ma podłużne ryfle jak wagony w wersji izotermicznej.
20250629_174817.jpg

Wagony w wersji izotermicznej. Te dwie chłodnie z budką to są modele które dostałem w dzieciństwie. Co ciekawe ta chłodnia z prawej to bardzo stare wykonanie ale kupiona w sklepie zabawkowym ok roku 1973-74 w starym opakowaniu jak z mojego pierwszego postu, a już wtedy dominowały modele BTTB w zielono żółtych opakowaniach. Razem z tym wagonem była kupiona weglarka z budką też z tego samego okresu produkcji w kolorze ceglasto pomidorowym. Tylko dzięki temu że mniej bawiłem się chłodniami ten wagon przetrwał a weglarka nie.
20250629_174947.jpg

I wagony już z epoki IV. Wagon bez budki jeszcze z końcowego okresu produkcji firmy Zeüke opakowanie pomarańczowo żółte otwierane od góry. Wagon z budką chyba już BTTB ale nie mam od niego oryginalnego opakowania więc nie wiem. W tym modelu są metalowe wkładki z blachy jako łożyskowanie osi które wymieniłem na Tillig.

20250629_175858.jpg

Trzy różne wykonania podwozia.
20250629_175619.jpg

I jeszcze zbliżenie tej najstarszej chłodni gdzie widać pięknie odwzorowane pokrywy maźnic czego nie spotkałem w żadnych nowszych modelach.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.078 131 86
Zeuke to jednak była firma. Jak na tamte lata (końcówka 60' XX wieku) to wyciągali detal jak tylko mogli (możliwości technologiczne).
@Jacek765 - niezły zbiorek. I jak dobrze zachowany (y)