• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój Tort, Tort Krzycha.

ciacho2002

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na początek chciałem się przywitać. Jestem Krzychu i pochodzę z Leszna(ok. 65km od Poznania) siedzę na forum już jakiś czas, jednak dopiero teraz postanowiłem wziąć się do roboty z moją makietką. Posiadam już dość sporo(mało :D ) torów Piko A-gleis, niektórzy nie lubią tych torów ale ja już je posiadam i nie zamierzam się ich pozbywać, nie ma więc mowy o zmianie. Posiadam również jedną, nie profesjonalna lokomotywę(z zestawu startowego), ale jak wiadomo od czegoś trzeba zacząć. Będę jechał na analogu, gdyż nie stać mnie na DCC, jednak do oświetleń budynków itd. użyję Hall-07, taki układ zobaczcie sobie na necie, za pomocą którego można przez komputera sterować światłami oraz można zaplanować co i Kiedy się włączy. W tym przypadku pomoże mi mój Tata który zna się na elektronice. Bywałem na Hobby 2009 oraz 2010, w zeszłym roku zakupiłem tam trochę posypek i matę trawiastą, więc materiałów już trochę mam. Na makietę mam powierzchnię około 2.5m x 1.5m(co do tego drugiego nie jestem pewien, to na oko.) oraz w razie potrzeby mogę przedłużyć do około 3.5 metra długości. Jak widać po wymiarach moja makieta będzie długa ale nie szeroka więc będę musiał zastosować wiele kompromisów. Jutro(w zasadzie dziś) zapodam wstępny plan mojego torcika, bo dziś już jest troszkę późno.

Pozdrawiam Krzysztof Baraniak.

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Posiadam już dość sporo(mało ) torów Piko A-gleis, niektórzy nie lubią tych torów ale ja już je posiadam i nie zamierzam się ich pozbywać
Tory te są całkiem dobre,i też uważam,że jesli stawiasz na realizm to je zachowaj.To naprawdę dobry wybór,może nie jakas full górma półka,ale wystarczy.Co do torów to nie jest zupełnie tak,że ich nie lubią.Ja je lubię bardzo,ale ich nie używam z powodów nie mających nic wspólnego z jakością ich wytwarzania.
Będę jechał na analogu, gdyż nie stać mnie na DCC,
Tego rozwiązania bym nie poparł osobiście,ale twój wybór.
W tym przypadku pomoże mi mój Tata który zna się na elektronice
Jak dasz radę z analogiem kombinować to ok,ale jak dla mnie trochę droga donikąd.
Cyfra to spore możliwości -na przykład dźwiękowe lokomotywy,wypasione wagony,ułatwione sterowanie,w życiu bym sie za analoga nie zabierał.No chyba,żeby miec na przykład same zwrotnice sterowane analogowo z pulpitu.To dość powszechne i zwiększa realizm.Można się zabawić tak,że jeden jeździ pociągiem, a drugi steruje zwrotnicami i organizacją ruchu.
Na makietę mam powierzchnię około 2.5m x 1.5m
To taki-powiedzmy-standardowy rozmiar. Z reguły są to pochodne wymiaru 3.0mx1.5m ,ja na przykład planuję 2,80x1,60,inni 3,00x1,60 i podobne.Bo jeśli idzie o skalę H0 to prawie minimum,żeby wyszło coś sensownego_Oczywiście w górę dajesz ile chcesz,chocby i 20 metrów na 20 jak masz miejsce.

OP
OP
C

ciacho2002

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Co do DCC, jak na mnie(15 Lat, 3 gimnazjum) to jak na razie DCC jest zbyt dużym wydatkiem, jeżeli będę kupował nowe lokomotywy to na 100% kupię z wejściem do dekodera by móc w przyszłości dokupić. Co do pieniędzy, to za jakieś 3-4 miesiące będę miał bierzmowanie, co się wiąże z zastrzykiem gotówki 8) a wtedy dokończę kompletować torowisko, jeżeli mi coś jeszcze brakuje, a jak mi zostanie to może pomyśle o DCC, jednak dla mnie nie jest to na razie rzecz nie zbędna.

Co do A-gleis, nie wiem czemu ale mam wrażenie że wiele osób na forum nie lubi tych własnie torów, ale mnie wystarczają w zupełności. I tak Jak mówisz Jaro, są one dość realistyczne, a o to przecież chodzi.

OP
OP
C

ciacho2002

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No dobra, troszkę popracowałem dziś w AnyRail i Gimpie, bo przekroczyłem ilość 50 obiektów i musiałem sobie dorobić. Wiem że muszę dokupić 4 zwrotnice i trochę prostych i łuków, ale nie można mieć wszystkiego od razu. Niestety nie umiałem tak ułożyć torów aby do czwartego toru na peronie również był włączony do obiegu z dwóch stron, nie jest to chyba technicznie możliwe.

Załączniki

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
ciacho2002 napisał(a):
No dobra, troszkę popracowałem dziś w AnyRail i Gimpie, bo przekroczyłem ilość 50 obiektów i musiałem sobie dorobić...
W takim przypadku możesz zamiast trzech fragmentów łuku po 30' zastosować jeden łuk 90', 180' etc., o tym samym promieniu.
Tam, gdzie masz proste odcinki zastąp je jednym o długości odpowiadającej łącznej długości całego odcinka.

OP
OP
C

ciacho2002

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki, następnym razem zastosuję.

Dziś zająłem się "sianiem" trawy, dodam że było to moje pierwsze starcie z trawą elektrostatyczną, nie posiadam elektrosadzarki więc zastosowałem metodę Bujagera z forum tt: >klik<, jako folię użyłem zwykłej koszulki na dokumenty, sprawdzała się idealnie ponieważ nie ma fałdek. Klejem był oczywiście Wikol. Pod wieczór pokażę zdjęcia, bo mi się musi aparat naładować.

OP
OP
C

ciacho2002

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobra, mi działa cały czas. Jutro zacznę budować jakieś budowle, moje pierwsze. Jestem ciekaw jak mi z tym pójdzie, jako materiału użyję tektury 1mm, ponieważ mam jej bardzo dużo.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 2
Planuję 155
Planuję 30
Planuję 8
Planuję 52